Решено е: Държавата се затваря частично до 21 декември

Вижте кои са обявените мерки
Обновена: 25 ное 2020 11:03 | 25 ное 2020 09:38, Веселина Йорданова
712

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Строги здравни мерки влизат в сила от петък, 27 ноември до 21 декември, обяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в МС. Противоепидемичната обстановка се удължава до края на януари 2021 г.

Присъствените занятия в училище спират напълно, както и извънкласните дейности. Затварят врати ВУЗ-овете, няма да работят детски градини и ясли.

Още по темата
Спират конкурсите, семинарите, изложенията и обществените мероприятия в присъствена форма, културни и развлекателни мероприятия. Изключения ще има за театрите при капацитет от 30% и спазване на здравните мерки.

Не се допуска организирането на частни тържества с повече от 15 души.

Допускат се единствено доставки по домовете от заведенията, спират работата фитнес залите, казината.

В моловете ще работят само банките, аптеките и хранителните магазини.

Няма да има екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

Спират спортните и тренировъчните мероприятия за лица до 18 г. с изключение на вече започналите международни спортни състезания. Тези за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика.

Остават отворени религиозни храмове, паркове и градинки, не се налага вечерен час в нито една сфера.

Ангелов заяви, че мерките не са толкова строги, колкото в други страни. Всичко, което не е включено в заповедта, е разрешено, беше лаконичен той.

Мерките влизат в сила от петък вечерта, тоест тогава учениците ще ходят на училище и моловете ще бъдат отворени. Целта е до празниците от тях да има резултат.

Не става въпрос хората да са затваряни по домовете, а целта е да се намали заболеваемостта, което ще настъпи най-рано към края на втората седмица и намаляване на смъртността, което се очаква между втората и третата седмица, обяви шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Според него ще е успех намаляването на заболеваемостта с 30-50%.

Той посочи, че има легла, но няма достатъчно здравен персонал, а човешкият живот е най-голямата ценност. Заразените медици в момента са над 2 хил.

По думите му този срок е дал резултат в други страни.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че Европа продължава да е в разгара на пандемията. За последните 14 дни са заразени 3 млн. души, а починалите са 50 хил. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава тези данни, заяви той. Кунчев каза, че очакванията са грипът тази година да закъснее и да бъде с по-ниска интензивност.

В Пловдив, Стара Загора и Плевен ще има центрове за вземане на плазма, както в София и Варна, а лекарства са осигурени, увериха здравните власти. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


712
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
382
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрах заведенията затварят ли или не?
381
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моловете затварят, защото освен за пазаруване се ползвали и за разходка, заведенията се затварят, защото хората били много близо един до друг, ама инъче в градския транспорт може да сядате един във друг. Как не се намери един журналист да пита подобен въпрос на брифинга.
380
0
 
5
 
! Отговори
до 405 преди 3 години
До гри седмици ще почнат да спадат може би ....но след 5 - тата филма ще е същия и пак по къщите !
379
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам усещането, че най-големият сектор, който го затвориха, е образованието. С което затрудниха живота на огромен брой хора. А доколкото знам, е много дискусионен въпросът, доколко учениците са опасни от епидемиологична гледна точка.
378
2
 
1
 
! Отговори
до 400 Ристина преди 3 години
Дано ти накара малко мозък у кратуната ,че ич го нема ! Изчадие непоръбено !
377
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Игнате да ама след 3 седмици като почнат да спадат, Баце ще каже че това е заради неговите мерки
376
4
 
8
 
! Отговори
чочо преди 3 години
Дано ви затворят вас всички у панделата след 6 месеца. Поне по 30 годинки да ви дадат, гадни умреляци!
375
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам Баце какви бузки и шия е направил по време на карантината............ явно много лошо му е било :) скинал се е две седмици от плюскане и поркане
374
20
 
13
 
! Отговори
Христина преди 3 години
БЕЗКРАЙНИ АДМИРАЦИИ ЗА РЕШЕНИЕТО ! ПЪЛНА ПОДКРЕПА ЗА ЩАБА И ГОСПОДИН БОРИСОВ ! ДА БЪДАТ ЗДРАВИ И БЛАГОСЛОВЕНИ ! И ДАНО ЛОКДАУНА ПРОДЪЛЖИ ПОНЕ ДО МАРТ !
373
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не разбирам хората, които с всички сили крещят: "Затворете ни! Затворете ни!" Какво им пречи да се самозатворят, да си самозатворят децата, да се самоспрат от работа, от заплата, да се самоизолират за месец, два, година, пет ..."Пречи им, че ще са едни от малкото баламурници, които ще направят това и после ги чака клошарски живот. Обаче виж, ако мизерията е повсеместна, на тях ще им стане по-хубаво.Каот онова: "Ще си запаля къщата, да изгори на съседа плевнята". Точно това правят.
372
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам хората, които с всички сили крещят: "Затворете ни! Затворете ни!" Какво им пречи да се самозатворят, да си самозатворят децата, да се самоспрат от работа, от заплата, да се самоизолират за месец, два, година, пет ... това е тяхно право и никой няма да им се сърди... но аз съм категорично против животът да се спира, това няма да ни реши проблемите, нито финансовите, нито здравните.... единственото в тази ситуация което съм фен да се затвори са касите на Изипей, паяци, зони и данъчна служба.
371
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонУчилищата ги затварят държавите с колабирала здравна система или неспособни да осигурят спазването на мерките в училищата. Заедно с училищата се затваря и всичко друго, освен жизненоважните сектори. Приносът на училищата към разпространението може и да е голям, но останалите отворен сектори със сигурност допринасят повече. А сега със сигурност част от децата ще ходят с родителите си на работа (винаги е така, сега няма да е по-различно), а по-големите ще купонясват и разкарват безцелно.
370
4
 
8
 
! Отговори
Ходи си в Полша преди 3 години
До анонВ Полша може да са затворени детските градини, но в останалите 25 страни членки (без нас) са отворени и начални училища, и детски градини и в момента. Дори при по-стриктни мерки от нашите.
369
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА ЗАТВОРИМ НЕ ЧАСТИЧНО , А НАПЪЛНО ДЪРЖАВАТА!ИЗЛИЗАЙТЕ НА ПЛОЩАДИТЕ!НЕ НА ГЕНОЦИДА!НЕ НА ФАШИЗМА!
368
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОСТАВКААА!
367
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво!
366
7
 
4
 
! Отговори
чочо преди 3 години
Ега умрете сите политичари!!!
365
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 374. Ти май още в 20 век живееш! Имаш ли познати във Великобритания да питаш как е там здравеопазването? В първата капиталистическа държава/ исторически/ хората се лекуват без пари. И лекарствата не се плащат. Разбира се, трябва да си плащаш осигуровките. Ред и сигурност. И така не само в Англия.
364
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Програмист"Да си бяха носили маските и да не бяха философствали толкова. На ви сега! Марш в къщи на пост и молитва. И ако не поумнеете - още няколко месеца локдаун."Пак няма да ги носим и пак няма да се затваряме. *** се от яд, страхливци!
363
5
 
22
 
! Отговори
анон преди 3 години
Не е вярно, че в Европа няма затворени детски градини и училища. В Полша от седмици са затворени. Не говорете наизуст.