Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска

Съвместната историческа комисия отново не стигна до консенсус
266
Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска
Снимка: БГНЕС

Идеята да се наложи, че Самуиловата държава е само българска, не завърши с постигане на резултати. Това обяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония проф. Драги Георгиев по време на онлайн пресконференция след 11-ата среща на комисията, съобщава "Фокус".

Още по темата
"Започна се с учебниците - с четвъртата забележка на учебниците от 7-мо отделение. Главна точка беше представянето на Самуиловата държава в учебниците по история. За жалост и тук не постигнахме съгласие", каза проф. Георгиев.

Българският учен посочи, че дискусията е била многостранна, но не е донесла никакви резултати.

Дискусията за цар Самуил показа отстъпление от вече подготвен съвместен текст до правителствата на България и Северна Македония за съвместното му честване, заяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия проф. Ангел Димитров.

"Непрекъснато се говореше от нашите приятели от Република Северна Македония при това на политическо ниво и в медиите, че комисията е отхвърлила три периода от своята работа, отразени в учебниците и се споменаваше освен старата история и периода на Средновековието и дори ранния период на османското владичество тук на Балканите. Ние сме много много далеч от завършване на работата по учебниците, които интерпетират, обучават децата в 7-мо отделение за Средновековието. Нашите бележки бяха около 14 точки, ние сме в момента на 4-а.

При това днес тази четвърта точка, която е свързана с цар Самуил, отново беше безрезултатна. За съжаление показа още нещо. Едно отстъпление от вече подготвен съвместен текст до двете правителства за съвместно честване на една такава забележителна историческа личност, каквато е цар Самуил", каза още проф. Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
16
 
! Отговори
Фани Мъ преди 3 години
Македонците от западните покрайнини искали първо да се извади думата ,,Пирин'' от българсакият химн,но после решили че е по-добре ,,Пирин'' да остане,а да се премахне ,,Горда Стара Планина'' понеже смятали това да им бъде ,,македонският'' национален химн тъй като били толкова некадърни че и химн не можели да си сътворят.Какво е един химн след като откранаха де що е наречено българско.Както виждате и всички български царе все ,,македонска'' майка ги е раждала.
94
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горане,любимият ти Путин е татарин. Античките сте ниски,мургавиикосмати.Както ви наричат сърбите:"що южно, то ружно"/грозно/.
93
1
 
27
 
! Отговори
Големи лъжци преди 3 години
Горкият Самуил ако можеше да разбере какви Коминтерн ски измислени нещастници смятат че не бил българин !
92
2
 
29
 
! Отговори
Нямат срам преди 3 години
Хем сме били татари, хем ни крадат историята ! Защо така бе сърбо-макета ?
91
1
 
22
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Никаква аванта на тези наглеци. Качваме ги на трупчета и нека се мислят за каквито искат. Нас как хорандците не ни допускат в Шенген. И какво се е случило. Нищо. Седиме си в ъгъла и чакаме. Така и югозападните Българи ще се наложи да почакат още 20-30 години
90
3
 
32
 
! Отговори
Крадци на история преди 3 години
Макитата са сърбомани - крадци на чужда история - гръцка и българска !
89
1
 
28
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Нито крачка назад!
88
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Джосип Броз Тито,много добре си се описал какъв са гнусен и извратен с налудничави характеристики,айде малко преводза читателите защото тука е български форум.Иначе добре са ви отгворили българите ДОГОВОРЪТ ОТ ПРЕСПА ЗАБРАНЯВА УПОТРЕБАТА НА ОПРЕДЕЛЕНИЕТО МАКЕДОНСКИЗА ВСИЧКО!Само за език и то ЗА ВЪТРЕШНА УПОТРЕБА и народ ЗА ВЪТРЕШНА УПОТРЕБА!Добре са се позовали на гръцкият договор,нашият като е нефелен.За освествяване ВЕТО!Ние не бързаме.Верицата ви титостанска коминтерновска.
87
6
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Тези македонци, не си дават сметка каква голяма услуга им правим, спасявайки ги от недоносчето ЕС!
86
21
 
4
 
! Отговори
Јосип Броз Тито преди 3 години
Уште ли се плашите од СФР?Хахахах
85
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато бяха в СФРЮ не им пречеше да викат че Самуиловата държава е само СРЪБСКА...
84
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САМУИЛОВАТА ДЪРЖАВА Е САМО БЪЛГАРСКА!
83
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонците първо да отговорят на въпроса защо говорят на български и после всичко останало.
82
5
 
34
 
! Отговори
Vip преди 3 години
Очевидно с тези не може да се преговаря. Редно е наши специалисти да им напишат учебниците и директно да им напишат договор и ако не го подпишат ще чакат на резервна скамейка колкото искат. Ако се огънем сега както са тръгнали България може да се окаже провинция на Македония... Явно тези не разбират от добро..
81
5
 
30
 
! Отговори
A преди 3 години
Вето до дупка за Европа на тез *** ако ще и 50 години докато се правят на улави.
80
1
 
27
 
! Отговори
Съмнявам се преди 3 години
Един македонски мюсюлманин изпозастреля десетки хора по улиците на Виена. Никога български мюсюлманин не е правил такива безумия. Изтрябвали са на Европа македонците!
79
5
 
33
 
! Отговори
Мале,къв съм лажец преди 3 години
Та как се е наричала държавата на Самуил, като била България, според фиромците?50 години е съществувала тази държава, пък никой не я нарекъл никак друго освен България, а народът й българи. Баси, какви измамници били древните - 1000 години да се крият, че били "мънкидонци"!
78
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонци НЯМА.. Тия в Македония да изберат какви са - Българи, Сърби или Ислямисти албанци.. А думата- Македонци е както думата- Скопци или Охридци, Варненци, Пловдивчани. Това са хора, които живеят в дадена област или град.Знаем че Исламските змии- албанци искат Българите да се карат по между си, а те да Завземат Македония..
77
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Maкедонците ще отидат със Сърбия и тогава никой копче няма да може да им каже.
76
3
 
18
 
! Отговори
Арабия Сашко преди 3 години
Отидох,видях и се ***.Не стига че запалил и избил пола свет,но си затрил и племето тоя пасивния.И продажната клика от скопие вие на умрело че били велики.до преди сто години по Битоля като ги питаш кои са били македонците,те викали че били някакво племе от Южна Америка дето живеело по Амазонка.Имаше филм на Тома Томов за българите в Албания,и хората викат ние винаги сме си били единствено българи.На въпроса от къде са се взели днешните македонци,хората викат: ааа тея са все роднини и братчеди