Ваксината да не се поставя на хора с текущи инфекции

Ползата им е голяма, смята проф. Мариана Мурджева
Обновена: 10 дек 2020 14:52 | 10 дек 2020 14:45, Ния Христова
32
Ваксината да не се поставя на хора с текущи инфекции
Снимка: БГНЕС
Съвсем скоро се очаква да пристигне ваксината срещу коронавирус и у нас. А междувременно Агенцията за лекарства на Съединените щати публикува първия документ, в който са опесани страничните ефекти от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех", която е тествана сред 43 хиляди доброволци с различен статус.
 
Това са и известните странични ефекти: 
 
- Зачервяване на мястото на инжекцията при над 80% от ваксинираните;
 
- Лека отпадналост при малко над 60%; 
 
- Повече от половината изследвани имат главоболие; 
 
- Над 30% усещат болка в мускулите; 
 
- По-рядко се забелязват изтръпвания, болки в ставите и температура; 
 
Тезе реакции са били забележими при едва 4,6% от ваксинираните. Това се е случвало по-често след втората доза от ваксината и при хора под 55 години.
 
Сред изследваните 43 хиляди има общо 6 смъртни случаи: 2 - след ваксина и 4, получили плацебо. И двамата, починали след ваксина, са били над 55 години. Не са получени данни смъртните случаи да са в следствие на ваксината.
 
Страничните ефекти като зачервяване на мястото на поставяне на инжекцията или краткосрочна болка се срещат и при други ваксини. Това не прави ваксината срещу COVID-19 опасна, тя е иновативна и ефикасна. Това каза в ефира на bTV проф. Мариана Мурджева, която е член на Националния ваксинационен щаб и ректор на Медицинския университет в Пловдив.
Още по темата
 
"Ваксината срещу коронавирус не трябва да се поставя на хора с тежки алергии и такива, които в момента прекарват остри инфекции, включително и COVID-19", каза проф. Мурджева.
 
"Тя не е панацея, тя е средство за профилактика на инфекциозната болест и рискът да усложни клиничната картина е повишен", обясни тя.
 
"Ваксините се поставят на хора в добро здраве, това се прави и при малките деца. Тези ваксини за COVID не трябва да правят изключение от това правило", каза още Мурджева.
 
За случай, при който вече ваксинирал се човек, навлезе в остра фаза на инфекцията в по-късен етап, проф. Мурджева каза: "Това са хипотези и във фазите на изпитване на различните ваксини няма никакви данни за такива ефекти. Когато правим този избор, трябва да оценяваме съотношението полза-риск. Ваксините са регистрирани, преминали са тестовете - ползата неимоверно е по-голяма, отколкото евентуалните рискове, това е доказано. Всички останали сценарии са в рамките на хипотезите". 
 
Проф. Мурджева посъветва случаите на хора с по-обострени хронични и имунни заболявани да се преценяват индивидуално заедно с личния лекар.
 
Според нея преболедувалите COVID-19 могат също да се ваксинират след петия месец, когато антителата в организма им започват да спадат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1"Бионтех" принадлежи на турчин.
10
3
 
22
 
! Отговори
емигрант преди 3 години
ако искате се ваксинирайте бе, професори!
9
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ на принудителната ваксинация!
8
7
 
19
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Май дори ковид зомбитата няма да се ваксинират?
7
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пфизер ли спонсорира тези статии или министерството на истината?
6
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля ви, до края на деня нацвъкайте поне още 56 дописки за ползата, успеха, безопасността, необходимостта и невъобразимата успешност на ваксините! Още и още и още пишете, даже наистина не разбирам защо пишете изобщо за други неща. Нека сайтът се казва ВАКСИДНЕС беге, и може да има една страничка "други", за новини, несвързани с ваксината!
5
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Достатъчно ми е да знам, че производителят държи да не носи никаква отговорност за неизвестни последици от ваксината.
4
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Противогрипните ваксини досега се поставяха преди сезона на грипа, децата не се имунизират със задължителните ваксини ако са болни. Нищо ново не се съобщава, но се истеризира медиино чудодейното действие на ваксините. Неизпитани като останалите. Вместо това световно тестване и задължаване, заплахи и ограничаване за работа, пътуване и т. н.
3
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А руската ваксина има ли такива странични ефекти от американската ваксина досега 6 човека са се гътнали и нито един от руската. Аз мисля да поизчакам и после ще взема информирано решение, американска или руска да избера.
2
1
 
12
 
! Отговори
много правилно преди 3 години
Ваксината да не се поставя на хора с текущи инфекции.
1
12
 
9
 
! Отговори
Турчин от Пфайзер преди 3 години
Гияурски опитни свинчета, къде сте?