FDA: Ваксината на Pfizer започва да дава резултат след десетия ден

Тя работи добре без значение от възрастта и осигурява имунитет след първата доза
61
FDA: Ваксината на Pfizer започва да дава резултат след десетия ден
Снимка: БГНЕС

Ваксината срещу коронавирус на Pfizer и BioNTech дава бързо резултат и осигурява защита срещу Covid-19 още в рамките на около 10 дни от първата доза. Това показват документи, публикувани от Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

Още по темата
Последните данни показват, че ваксината има ефективност от средно 95% след две дози, приложени в интервал от три седмици. 93,8% е ефективността на ваксината при хората над 55 години, показват още документите.

Новите анализи показват, че ваксината работи добре, независимо от пола, теглото или възрастта на доброволеца. Въпреки че изпитването не откри сериозни нежелани събития, причинени от ваксината, много участници са имали болки, треска и други странични ефекти.

От FDA потвърдиха официално данните на Pfizer и BioNTech, че тяхната ваксина осигурява 95% защита. Германската компания BioNTech и американският ѝ партньор Pfizer внесоха на 20 ноември искане за допускане на ваксината в САЩ, а този четвъртък се очаква решението на FDA. Съобщението на американския сертифициращ орган обаче подсказва, че тази ваксина ще получи зелена светлина. Самият Доналд Тръмп също изрази задоволство от резултатите.

Двете компании стартираха мащабно клинично изпитване през юли, като набраха близо 45 000 доброволци в САЩ и Южна Америка. Половината от доброволците са получили ваксината, а другата половина - плацебо. Новите случаи на коронавирус бързо намаляват при ваксинираната група, при това още около 10 дни след първата доза. В групата на плацебо случаите непрекъснато се увеличават.

Дори ако ваксината получи разрешение в САЩ, то клиничните й изпитания ще продължат. В документите компаниите заявяват, че ще насърчат хората да останат в изпитанието възможно най-дълго, без да знаят дали са получили ваксината или плацебо, за да могат изследователите да продължат да събират информация за това дали ваксината е безопасна и ефективна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
4
 
! Отговори
Избирам живота преди 3 години
Някои силно предразположени към алергии, може да получат алергична реакция към ваксината, но никой няма да умре от ваксина! Затова пък всеки ден 10 000 умират на ден от covid само в Европа. Антиваксърите всъщност Ви казват - "Продължавайте яко да умирате, не спирайте!". Какво правим сега - да умираме или да се ваксинираме и да живеем нормално,без страх!?
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 53Честно да ти кажа, силно се надявам да стане така както казваш, но дотогава просто над 70% от всички българи ще сме се заразили или преболедували, тъй че ще постигнем очаквания стаден имунитет и епидемията ще утихне. Обаче от НОЩ ще си припишат заслугите на себе си и на новата чудодейна ваксина!Около мен вече почти няма някой който да е още здрав, да не се е разболял, или да е лепнал модерния вирус без симптоми. Цяла България е пламнала. Въпреки всички мерки.И не само България...
50
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 3 години
До: номер 50 (Мен)Е ти си явно по-голям умник от мен, щом знаеш по-добре.А аз пак да попитам, щото съм по-глyпaв:Щом някой твърди, че ваксината създава имунитет на 10-тия ден от поставянето и, да го докаже! Къде са доказателствата?Пак повтарям - аз не отричам това, което ти казваш. Може да създава имунитет. Ама може и да не създава, нали? Докажете го!Иначе мисля да извикам попа в къщи да прекади с тамян и да поръси със светена вода.Така ще ми осигури допълнителна защита от вируса!
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"10 дни след като повечето българи се имунизират,covid отделенията ще се изпразнят и никой вече няма да умира.Всякакви карантинни мерки ще паднат и ще напълним кръчмите и курортите."От едната чешма ще тече мляко, а от другата какао. И един мармот ще завива шоколада в станиол.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да да, много добре работи, при млади здрави хора развива температура болки в мускулите отоци, при възрастни с предварителни заболявания ще видите ако посмее някой да ви го покаже в любимите ви медии. При опити с животни показала супер висока смъртност при развиване на други грипоподобни вируси заради имунно-зависимото засилване на болестта. И също така работи много добре при стерилизиране на жените 10 от 10 остават без деца. Като цяло наистина си върши работата за която е създадена,тоест работи
47
6
 
2
 
! Отговори
Сменяме вентили преди 3 години
10 дни след като повечето българи се имунизират,covid отделенията ще се изпразнят и никой вече няма да умира.Всякакви карантинни мерки ще паднат и ще напълним кръчмите и курортите.Някои не искат това да се случи по политически предизборни причини.Всички вирусолози, инфекционисти,специалисти казват,че ваксината е безопасна и ще се имунизират.Неясно защо шофьори на таксита и самолети,също специалисти по смяна на вентили в кварталната гумаджийница пълнят форумите с антиваксърски митове и легенди!
46
5
 
1
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До някойСъздава имунитет, умнико.
45
2
 
8
 
! Отговори
някой преди 3 години
А как дава резултат още на 10-тия ден, при положение че не сме болни?Не става ясно как, тъй като след като сме здрави и ни няма нищо, няма как да знаем, че от ваксината има каквато и да била полза, нали?Нещо липсва...От друга страна, в Англия вече официално обявиха и предупредиха, хора които имат алергии да не се ваксинират, защото един от честите странични ефекти е именно алергичната реакция. Зачервяването може да е такъв симптом. Но по-тежките алергии стигат до анафилактичен шок и смърт!
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как на десетия ден ! Писаха, че още след ваксинирането някои припадали а други се разболявали от неизвестна болест
43
3
 
6
 
! Отговори
Мислеща преди 3 години
А защо не признавате, че ваксинираните са ЗАРАЗНИ поне седмица след ваксиниране. Това го доказаха медицински специалисти!
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 44 АнонименАко немогат сами аз ще им помогна , хора сме.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера компетентни международни специалисти пишеха , че тази ваксина още след ваксинирането веднага е довела до алергии и влошаване на здравословното състояние на приелите я а някакви платени наведени и то забележете от " Администрацията по храните и лекарствата " пишат, че имала оздравителен ефект на десетия ден ! Ами бийте си я вие бе . И даже на вашите семейства също за да докажете нагледно , че лекува.
40
2
 
8
 
! Отговори
Мъни Моней преди 3 години
На 10 ден вече защита, но след 3 седмици втора доза? Защо!
39
5
 
20
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Днес.бг, давайте по-оптимистични новини, че ще загубите ковидовцете като читатели.
38
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука повечето са пенсионери
37
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радвайте се робите, има ваксина.
36
8
 
8
 
! Отговори
до 31 преди 3 години
Нищо странно няма.Когато управлението ти каже да ускориш процедурата за тестване, нормално е да ти даде индулгенция. Но дори това не е нужно. Лекарствата по дефиниция не са безвредни. Или поне не са безвредни за всички. Никой, никъде, никога не дава гаранции за илачи, щото индивидуалните особености на организма на всеки пациент не са известни. Има хора, които дават фира от парацетамол и аспирин. Това не значи, че трябва да се забранят парацетамола и аспирина... Всичко е баланс на риск и полза.
35
2
 
30
 
! Отговори
Нет преди 3 години
Стига ми, че производителят държи да бъде освободен от отговорност...
34
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука повечето имате по-тежки проблеми от ковид
33
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спутника след 42 дни ... ако не пиеш.Руска му работа.