Едва 29% готови да се ваксинират срещу COVID-19, цели 56% отказват

87,4% са категорични, че ваксинирането трябва да бъде доброволно
371
Едва 29% готови да се ваксинират срещу  COVID-19, цели 56% отказват
Снимка: Институт РЕГО

56,3% от българите не биха се ваксинирали, а само 28,8% са готови да си поставят ваксина срещу коронавируса.  14,7% се колебаят дали да се ваксинират, а 0,2% са на мнение, че COVID-19 не съществува. Това показват данните от проучване на институт „РЕГО“.

Още по темата

 Високият дял на респондентите, които не искат да се ваксинират е в разрез с дългодишната и устойчива култура на ваксиниране в България.

Имунизационният календар у нас е дори по-добре приложим и пълен в сравнение с този в някои от развитите страни.  Следователно ваксинирането конкретно срещу COVID-19 е извадено пред скоби и има своя уникална специфика в контекста на COVID кризата и съвременнините комуникации, анализират социолозите.  

Според тях високият дял на отказите вероятно е вследствие на грешки на комуникационно ниво по отношение на ваксинирането и ваксините, и в липсата на доверие в системата.

Повече от две трети от интервюираните (87,4%) са категорични, че ваксинирането трябва да бъде доброволно. На противоположното мнение, че трябва да бъде задължително са едва 6,4%.  Не могат да преценят коя от двете възможности е по-добра 5,1% от респондетите, а 1,1% от тях считат, че COVID-19 не съществува.  

На въпроса „Намирате ли необходимата Ви информация за ваксинирането срещу COVID-19?“, по-голямата част от респондентите отговарят, че намират цялата им необходимата информация за ваксинирането – 37,6%, сравнително по-малко са тези, които откриват само част от информацията – 13,1%, а 28,4% въобще не я намират. Не са търсили информация за ваксинирането или въобще не се интересуват от подобна информация съответно 16,1% и 4,8% от интервюираните лица.

Тези данни разкриват известен проблем с достъпа до информация за ваксинирането срещу коронавируса. Въпреки морето от информации, което залива денонощно българското обществото по темата за ваксините и ваксинирането, е налице липса на единни и авторитетни информационни източници.

Прави впечателение, че 56,3% от респондените не искат да се ваксинират, но само 37,6% декларират, че имат необходимата информация по темата.

 Изследването на Институт „Рего“ е реализирано в периода от 07.12.2020 г. до 11.12.2020 г. сред 1006 пълнолетни български граждани от всичките 28 области на страната. Извадката е непредставителна от типа на отзовалите се и е реализирана чрез телефонно интервю.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
4
 
18
 
! Отговори
Ванго Басил преди 3 години
"Последните 50 години, няма нито един умрял от поставяне на ваксина."а бе бидон, не разбра ли, че дискусията е за тази конкретна ваксина, не за произхода на вселената. Ей аман от kyxapu
239
5
 
22
 
! Отговори
баш майстора преди 3 години
Браво и аз не бих се ваксинирал по никакъв повод!
238
4
 
20
 
! Отговори
Джангел Амбазки преди 3 години
"Както нееднократно казахме, решението дали да се ваксинира някой се крие 3 комбинацията от 3 фактора: заплата, квалификация, образование"ето къде бъркаш, малкият. Отговарям на трите и именно затова няма да се ваксинирам, защото ползвам главата си, а не папкам всичко, което ми сипят разни мазни корумпета а ла Москов
237
21
 
3
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
До Цеко МуфлоняПоследните 50 години, няма нито един умрял от поставяне на ваксина.Всяка година ваксините спасяват около 3 милиона души от смърт. Всичко друго е конспирации на фейсбук "учени"
236
2
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
С аденовирусни вектори определено можете да бъдете чипосани. Друг е въпросът, че аз съм окей да се чипосам с малка интерферираща РНК за короните.
235
3
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ами на файзер, модерна и оксфорд са същите. Само дето на Оксфорд ти вкарват ДНК с вирусен вектор (модифициран аденовирус) и преди да се транслира участъка от шиповия протеин се презаписва РНК от аденовирусния ДНК геном. Което я прави по устойчива на съхранение и живот в клетката. Но всички тези са клетъчни ваксини. И аз смятам че не е необходим такъв натиск за бързото им сертифициране, при положение че има класически китайски и руски ваксини с висока ефективност. Но ДНК ваксините са за предпочит
234
22
 
4
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
Всичко опира до проста математика.Шанса в един момента да хванеш ковид е 100% ако няма ваксина.Шанса да влезеш в интензивното е около 3%, да умреш около 2%. Шанса да получиш алергична реакция или подобен сериозен страничен ефект е 0,0001%.Шанса да умреш от ваксината е 0%.Тези които повтарят като папагали, че не е тествана до край, не могат да опишат кои са фазите на тестване и коя е пришпорена. Ваксината за ковид се разработва вече 17 години.
233
4
 
1
 
! Отговори
опааа преди 3 години
АЗ няма да бързам препоръчвам на всеки да се информира за ваксините аз избрах Лунар-19 Сингапурската ваксина тя превъзхожда другите.Молекулата Lunar-Cov19 mRNA е репликираща се, която прави множество копия на вирусния протеинов шип след инжектирането.
232
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 246Явно не си прочел нито една листовка на нито едно лекарство. Неграмотност яко. :))))
231
2
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
В класификацията, дори в онази, старата основно се използва размножаването и устройството на семената. Папрати, голосеменни и покритосеменни. И в трите класа има дървета.
230
5
 
10
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
Заразените как ги установяваме?С тестове които откриват вируси в папая и кока кола ли?
229
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли китайска ваксина?
228
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Море от информация ни заливала за ваксините! Освен колко бройки са поръчани и че има фризери, друго не знаем. Продуктът даже няма листовка все още. Не ставайте смешни.
227
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТ"Абе къде в систематиката се употребяват тея неща ве."Шмульо, забрави ли, че ТИ използва тези понятия и след това ТИ оспори валидността им?След като те намазах, реши, че не ти харесва да те мачкат, и реши да подмениш дискусията с това дали трябва да се използват други понятия. Не само си неграмотен, ами си и лъжец и фурнаджийска лопата. А че ще продъжаваш да цапаш форума не се съмнявам. Ти друга работа нямаш.
226
5
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Разбира се, особено за РНК'овите вируси ваксината не е панацея и спокойно ако има здравеопазване и ограничения, може да се мине без ваксина. Примери много. В крайна сметка, съм съгласен да бъдат ваксинирани тези които пътуват. Както е ситуацията за Африка. Наличните препарати и достъпен скрининг за навременното им прилагане са окей. Справка - Южна Корея. Според мен, ограниченията имат и друг положителен ефект срещу паразитните малки и средни търгаши.
225
6
 
13
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Статистиката не е вярна. Много хора няма да се ваксинират, къде от страх, къде от незнание, къде от няма нужда. Истината е че ваксините все още не са на 100% сигурни. Що се отнася до ваксината на Пфайзер - то всеки мислещ за себе си и за близките си човек не би се ваксинирал със нея! Не би се подложил на генетичен експеримент!
224
2
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Абе къде в систематиката се употребяват тея неща ве. Я се скрий. Разбира се, че ще пиша. Дори още повече, само че в друго време. Както беше от Япония (във факти, които се оказаха пълни ***)
223
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този проблем може да бъде решен на 28 март .Другото е пунта мара
222
3
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Преди време, некъв лаик като теб, разбирач от банани ми спореше колко полезни били тестовете за антитела, които в Австралия ги изхвърлят в кофата. Уикито не е образование.
221
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТТова е междунардната класификация, която се използва за растенията, тъй че това в кой свят ти си живееш си е абсолютно твой проблем. Нищо де, чакаме с нетърпение да дойде март. Ще видим тогава дали още ще си тук да пълниш форума с глупости.