Едва 29% готови да се ваксинират срещу COVID-19, цели 56% отказват

87,4% са категорични, че ваксинирането трябва да бъде доброволно
371
Едва 29% готови да се ваксинират срещу  COVID-19, цели 56% отказват
Снимка: Институт РЕГО

56,3% от българите не биха се ваксинирали, а само 28,8% са готови да си поставят ваксина срещу коронавируса.  14,7% се колебаят дали да се ваксинират, а 0,2% са на мнение, че COVID-19 не съществува. Това показват данните от проучване на институт „РЕГО“.

Още по темата

 Високият дял на респондентите, които не искат да се ваксинират е в разрез с дългодишната и устойчива култура на ваксиниране в България.

Имунизационният календар у нас е дори по-добре приложим и пълен в сравнение с този в някои от развитите страни.  Следователно ваксинирането конкретно срещу COVID-19 е извадено пред скоби и има своя уникална специфика в контекста на COVID кризата и съвременнините комуникации, анализират социолозите.  

Според тях високият дял на отказите вероятно е вследствие на грешки на комуникационно ниво по отношение на ваксинирането и ваксините, и в липсата на доверие в системата.

Повече от две трети от интервюираните (87,4%) са категорични, че ваксинирането трябва да бъде доброволно. На противоположното мнение, че трябва да бъде задължително са едва 6,4%.  Не могат да преценят коя от двете възможности е по-добра 5,1% от респондетите, а 1,1% от тях считат, че COVID-19 не съществува.  

На въпроса „Намирате ли необходимата Ви информация за ваксинирането срещу COVID-19?“, по-голямата част от респондентите отговарят, че намират цялата им необходимата информация за ваксинирането – 37,6%, сравнително по-малко са тези, които откриват само част от информацията – 13,1%, а 28,4% въобще не я намират. Не са търсили информация за ваксинирането или въобще не се интересуват от подобна информация съответно 16,1% и 4,8% от интервюираните лица.

Тези данни разкриват известен проблем с достъпа до информация за ваксинирането срещу коронавируса. Въпреки морето от информации, което залива денонощно българското обществото по темата за ваксините и ваксинирането, е налице липса на единни и авторитетни информационни източници.

Прави впечателение, че 56,3% от респондените не искат да се ваксинират, но само 37,6% декларират, че имат необходимата информация по темата.

 Изследването на Институт „Рего“ е реализирано в периода от 07.12.2020 г. до 11.12.2020 г. сред 1006 пълнолетни български граждани от всичките 28 области на страната. Извадката е непредставителна от типа на отзовалите се и е реализирана чрез телефонно интервю.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
5
 
15
 
! Отговори
Фики Рурк преди 3 години
реално Боцо е прибрал комисиона вече за първата пратка ваксини и не му е много зор дали ще се използват или ще се излеят в тоалетната. Но така го превите да изглежда зле пред евро другарчетата му, които и без това го имат за зеленчук
259
4
 
15
 
! Отговори
Ха преди 3 години
29% Са даже прекалено , много , но както кажете ! Според мен едва 10% от БГ ще се объркат да се ваксинират и то защото, са в докарани от медиите в ПАНИКА ! Вижте в Германия , закона за инфекциите IFSG , раздел 2 точка 2 и до какво заключение са стигнали хората !
258
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
29% са окей, нали математикът каза, че ни трябват 1 млн. души, за да имаме нормално лято. 29% са 1,7 млн. от 6 млн. население. Значи няма проблеми.
257
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ааа, ваксината оправя и кока колата. Ваксинираш кока кола, пиеш алтай с вкус на папая.
256
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като се установи оня ден, че кока колата е заразена, защо не я забранявате,питам?!!Нея ваксина няма да я оправи, или бъркам. Знае ли човек, с толкова "напреднала" технологично ваксина.
255
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е ваксината не е добре проучена ,но вируса е 2-3% процента го изкарват тежко и с последици дори да оздравееш а не малка част и си заминават
254
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз лично не смятам, че ще ме чипират, нито съм плоскоземец. Смятам, че ваксината не е добре проучена и най-вероетно е повече опасна, отколкото полезна. Може да ме обиждате колкото си искате. Това не променя мнението ми, както и на 80% от българските лекари.
253
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако днес се продрискаш, доктора ще те пита вчера какво си ял. Но ако вчера си се ваксинирал и днес получиш мозъчен оток примерно, ще ти кажат, че най-вероятно не е от ваксината. Този филм го гледаме вече десетки години. Та затова е такова голямо доверието.
252
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как си го представяте ,че това чипче дето ще ви го слагат ще мине през иглата на спринцовката май доста филми сте гледали
251
2
 
29
 
! Отговори
бла бла бла преди 3 години
"Последните 50 години, няма нито един умрял от поставяне на ваксина."Е как да няма, провери само в САЩ колко милиарда долара обезщетения са изплатени за поставени ваксини и за вида на увреждането. Тази информация е публична. Аз познавам и български родители, чиито близначета умряха тук в България веднага след ваксинация с пентаксим - и двете. Но това не се казва по "телевизора", съответно ти няма как да го знаеш.
250
3
 
10
 
! Отговори
даже преди 3 години
Максимум 15 процента са реално
249
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се ваксинират министри, депутати и кметове от гроб и тогава ние.
248
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз анкетирах мойте заразени танзанийски кози. Не щат ваксина. Щели да си хрупат заразена папая.
247
5
 
20
 
! Отговори
S преди 3 години
Намираме я информацията, но там където трябва, а не по централните новини. Цели 29%, май сте ги завишили малко или хората от старческите домове сте анкетирали.
246
10
 
18
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
До Българин 1нормално, е че сме на първо място по смъртност. Такава му е задачата на Бойко, да продължи нашето успешно затриване като народ, а не нация. Нацията трябва да се преформатира и да се увеличи бройката на други етноси за сметка на българите. даден му е пълен картбланш да краде и лъже. Никой не го закача. Сега даже и още пари ще му дадат.
245
11
 
3
 
! Отговори
Пен Шон преди 3 години
eхо, балалайката, ако ти беше на мястото на високоетичните учени, щеше вече да си разбрал, че с тези темпове на растеж на населението и консумация, планетата ще приключи до столетие. И какво щеше да направиш тогава, високоетичния? Да разкараш такива ненужници, дето вярват сляпо, че всеки им желае доброто
244
6
 
28
 
! Отговори
Кон Шонъри преди 3 години
"На базата на мненията и усилията на най-способните, просветени и етични хора на планетата, лекарите и медицинските учени"май забравяш, че СЗО е частна организация, а Физер е търговска такава, съдена многократно за злоупотреби. Толкова си наивен, че е чудно как още си жив
243
13
 
2
 
! Отговори
Дънинг-Крюгер преди 3 години
До Чеки Джан14На базата на мненията и усилията на най-способните, просветени и етични хора на планетата, лекарите и медицинските учени.
242
6
 
19
 
! Отговори
Чеки Джан14 преди 3 години
"На базата на какво обрзование, знания, информация, опит стигнахте до заключението, че ваксините са несигурни и чипират?"а ти на база на какво информация стигна до обратното заключение? Презумпция? Аналогия? wishful thinking? Защото факти липсват все още
241
15
 
9
 
! Отговори
Дънинг-Крюгер преди 3 години
На базата на какво обрзование, знания, информация, опит стигнахте до заключението, че ваксините са несигурни и чипират? ФБ, туитър, БГ мама? Има все пак нещо положително, законът на Дарвин действа безотказно.