Опашки за погребенията, над месец се чака за кремация на починали

Бум на погребенията отчитат погребалните фирми в цялата страна
83
Опашки за погребенията, над месец се чака за кремация на починали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над месец се налага да чакат за кремация близките на починалите от COVID-19. Има опашки и за погребенията, показа проверка на „Монитор“ из страната.

Кремацията на починали в Русе например се извършва в София, Пловдив и Варна, каза управителят на русенската траурна агенция „Тиона“ Татяна Стойкова. Близките предпочитали Пловдив и Варна, тъй като се чакало по-малко. За столичния крематориум можело да се чака и 40 дни, допълни тя. В момента крематориумът в София е натоварен и обикновено трябва около седмица за извършване на изгарянето, съобщиха за „Монитор“ от „София крематориум“ АД.

Бум на погребенията отчитат погребалните фирми в цялата страна. В Добрич например за месец ноември са регистрирани 1200 погребения, досега тази бройка е била за година време, казаха от обредния дом. Записването за часове за погребения става с дни напред и се налага телата на мъртъвците да се съхраняват в хладилни камери. В Добрич свободни за погребение часове има за след 3-4 дни. „Баща ми почина във вторник, има свободни часове едва за събота“, каза добричлия, потърсил услугите на една от траурните агенции в града.

Между 1600-1800-2000 лева струва повече от прилично погребение в Добрич чрез траурна агенция. В цената влиза ковчег от около 600-800 лева, венец, кърпи за гробарите, жалейки, подавки, престой в хладилна камера, ритуал в църквата. Най-евтиното погребение е около 1000 лева, най-евтиният ковчег е 100 лева и е от талашит. Най-скъпият ковчег пък струва 1800 лева.

Управителят на общинската траурна агенция във Велико Търново Методи Петров обясни, че в началото е имало изискване починалите от COVID да се погребват или в два ковчега: вътрешен метален и външен - дървен или в дървен, обшит отвътре с метал. Тъй като това изключително много оскъпявало цената на ковчега, обаче след това била направена корекция и сега се разрешава погребване в дървен ковчег, на който вътрешността се посипва с дървени стърготини или се дезинфекцира с биоцид, най-често хлорна вар. Според гробищния шеф обаче големият проблем е, че никой все още не е казал гробовете, в които са погребани починали от COVID, след колко години ще могат да се отворят и да се ползват отново.

Покрай скока в броя на погребенията се заговори и за спекулативни цени на траурните обреди. Като причина за поскъпването се изтъкват специалните мерки, които трябва да се взимат за починалите от коронавирус – да бъдат слагани в чували и в поцинковани ковчези.

Заради спекулата здравното министерство облекчи още през септември реда за извършване на погребения на починали от COVID-19, като на практика т. нар. метални ковчези не са задължителни. Специален ред за определени погребения е регламентиран в чл. 22, ал. 1 от Наредба №2 от 21 април 2011 година за здравните изисквания към гробищни паркове и погребването и пренасянето на покойници. Тъй като последната редакция на наредбата е от 2019 година, в нея, естествено, не присъства изрично COVID-19.

Според този текст покойниците, починали от заболяванията: холера, чума, петнист тиф, коремен тиф, антракс, туберкулоза (с бацилоотделяне), вирусни хеморагични трески и полиомиелит, или от установено ново, непознато опасно заразно заболяване, се поставят в плътно затварящи се полиетиленови чували, поставени в плътно затворени дървени ковчези, облицовани отвътре с ламарина. Дъното на ковчезите се посипва с прахообразен биоцид, разрешен за предоставяне на пазара по реда на Регламент (ЕС) № 528/2012 на Европейския парламент и на Съвета от 22 май 2012 г. относно предоставянето на пазара и употребата на биоциди или на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, за продуктов тип 2 с доказано спороцидно действие, при спазване на условията на издаденото разрешение и на изискванията, посочени на етикета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
11
 
! Отговори
SWAN преди 3 години
Проверете на 13.3.2020 - в деня на обявяване на първото извънредно попожение в БГ, е приет на първо четене от Народното събрание, законорпоекта регулиращ траурно-обредната дейност! Първия приет законопроект по време на извънредното положение - да се регулира очакваното лапане в погребалния бранш!! Кога го написаха, кога го предложиха, щом НЯМА конспирация и коронавируса е естествен и случаен еволюционен продукт :)))))))
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Плащат ми само клиентите на кантората. ГЕРБ не са от тях. Топли дол е реконстраиран при ГЕРБ, не ремонтиран, защото още при проектирането му при Живков е сбъркан. И колкото ремонти да му правеха, все си течеше. ББ започна ремонтите. Преди него 40-60 години нищо не се пипаше и пари не оставаха, и се трупаше бюджетен дефицит. След тунела Витиня виедукта бе пред падане! При нас на магистрала Тракия в какво състояние бяха виуадуктие да не говорим. Отдолу гледката бе страшна!
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То няма вирус, сигурно *** от грип. Лятото пак така беше, но просто грипът тая година е по силен.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, най-накрая един бизнес, който да е наред!
47
2
 
9
 
! Отговори
До ха-ха преди 3 години
Явно и ти си от тези които са убедени че две хапчета витамин В-6,правят едно В 12!!Браво ,разбирач!!!И за плоската земя явно си убеден! Титан!
46
2
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 3 години
Абсолютно прав си ,ама виж поста на 44 и.......повече не ти трябва! Хора като него с мозък на хамсия ,могат ли да мислят -НЕ !!!,, Едно си баба знае,едно си бае".За него мерки ,норми,правила и закони не важат,а с бирата в ръката и в тумбата сред,,БОЙЦИТЕ",реве и плюе и естественно след това и той ще вие,,вопли" като вожда си,да го спасяват тези които до вчера е плюл! Що за създание може да е това????
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
После Бойко не се грижел за бизнеса
44
3
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Поцинкован ковчег-той ковида живее в трупове :)))
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега всички ***-схемаджии(търгаши, автоморгаджии, търговци на коли и други подобни непотребници) ще отворят погребални бюра и крематориуми. Че много се печели.
42
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе стига с тази черна пропаганда бе!!! Нищо не се случва на гробищата, успокойте се!Напоследък често ходя на гробищата, в края на октомври се навършиха 8 години от смъртта на майка ми и тогава бях последния път, беше празно! Жива душа нямаше!Само двама-трима си чистеха гроб но бяха далече от нас.Имаше разпъната някаква шатра, не знам с каква цел, може би за погребението на някой големец. И постоянните обитатели - кучетата. Казвам нещата такива, каквито ги виждам. Не си измислям.
41
10
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Омръзна ми да съм все прав за лошите прогнози. През септември прогнозирах, че в края на ноември ще имаме 140-150 хиляди заразили се и над 4000 починали от Ковид-19, а то взе, че се случи. Тогава някакви прогнозираха 70 хиляди заразили се в края на ноември.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малолетните *** са излезли в голямо междучасие:))))))))))))
39
6
 
5
 
! Отговори
ДО 39 ЛОВЕЦ НА ПУТИН преди 3 години
То с наборите на Ленин и Сталин е ясно,ама като гледам протестърите и привържениците на Путин,които акламират Радев на площада ,виждам че са набори на Грета Тунберг и Сузанита! Май точно младите не живели ,не видели искат нещо ,,по така"! Малко им е слободията и презадоволеноста!...Заради тях ще ,,ручаме жабетата " май за пореден път,докато проумеят що е социализъм в действие.Това е големият проблем,с тези нови ,,ремсисти"!
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МутафчийскиСпонтанното изказаното мнение е най-правилното, особено след един час диалог с 'общественото мнение' в лицето на Б.
37
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяко време с опашките си. При соца за банани, при демокрацията и пазарната икономика за гробищата и крематориумите.
36
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутавчийски ще излезе прав. Ама селската жилка на повечето не позволява да им се набие в т-ъ-п-и-т-е глави, че трябва да се спазват мерките. Оня си иска кръчмата, ракията и парцалите в мола. Борисов изобщо не е виновен. Щото оня от БОЕЦ сега лежи болен във ВМА, а жена му е в правителствена болница. А лятото бяха силни- нали.
35
4
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Очаквам да измрат много хора. Яко да измрат.-Цитат от пролетта. Есента прогнозата се случи.В линейки,по стълби,пред болници и в болници.
34
2
 
5
 
! Отговори
тyлyп преди 3 години
До: номер 28Ами да, така е. Какво те учудва? За твое сведение, напоследък редовно ходя на гробищата, и да ти кажа никакъв наплив не виждам!За софийския крематориум не мога да кажа нищо, защото аз ходя на Малашевските гробища а не на централните. Но така или иначе, жива душа не видях! Е, умрели имаше колкото искаш, но живи - не!Двама-трима души се суетяха (на дистанция не 2, а 20 метра от нас), и само тук-там две-три гладни кучета чакаха някой да ги нахрани вероятно. И врани, много врани...
33
0
 
2
 
! Отговори
ДО 21 преди 3 години
За да го пратиш в Брюксел,да поувеличи милиончетата в сметката си!..Боже колко непросветен народ има! Добре че нямаш години за гласуване ! А чалга явно слушаш,мозъкът ти го показва !!!
32
0
 
2
 
! Отговори
ДО 36 преди 3 години
Учи си уроците!Когато някой е действително Т.Ъ.П.,това няма как да му бъде обяснено!Със мама и тате така ли ще направиш???