Опашки за погребенията, над месец се чака за кремация на починали

Бум на погребенията отчитат погребалните фирми в цялата страна
83
Опашки за погребенията, над месец се чака за кремация на починали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над месец се налага да чакат за кремация близките на починалите от COVID-19. Има опашки и за погребенията, показа проверка на „Монитор“ из страната.

Кремацията на починали в Русе например се извършва в София, Пловдив и Варна, каза управителят на русенската траурна агенция „Тиона“ Татяна Стойкова. Близките предпочитали Пловдив и Варна, тъй като се чакало по-малко. За столичния крематориум можело да се чака и 40 дни, допълни тя. В момента крематориумът в София е натоварен и обикновено трябва около седмица за извършване на изгарянето, съобщиха за „Монитор“ от „София крематориум“ АД.

Бум на погребенията отчитат погребалните фирми в цялата страна. В Добрич например за месец ноември са регистрирани 1200 погребения, досега тази бройка е била за година време, казаха от обредния дом. Записването за часове за погребения става с дни напред и се налага телата на мъртъвците да се съхраняват в хладилни камери. В Добрич свободни за погребение часове има за след 3-4 дни. „Баща ми почина във вторник, има свободни часове едва за събота“, каза добричлия, потърсил услугите на една от траурните агенции в града.

Между 1600-1800-2000 лева струва повече от прилично погребение в Добрич чрез траурна агенция. В цената влиза ковчег от около 600-800 лева, венец, кърпи за гробарите, жалейки, подавки, престой в хладилна камера, ритуал в църквата. Най-евтиното погребение е около 1000 лева, най-евтиният ковчег е 100 лева и е от талашит. Най-скъпият ковчег пък струва 1800 лева.

Управителят на общинската траурна агенция във Велико Търново Методи Петров обясни, че в началото е имало изискване починалите от COVID да се погребват или в два ковчега: вътрешен метален и външен - дървен или в дървен, обшит отвътре с метал. Тъй като това изключително много оскъпявало цената на ковчега, обаче след това била направена корекция и сега се разрешава погребване в дървен ковчег, на който вътрешността се посипва с дървени стърготини или се дезинфекцира с биоцид, най-често хлорна вар. Според гробищния шеф обаче големият проблем е, че никой все още не е казал гробовете, в които са погребани починали от COVID, след колко години ще могат да се отворят и да се ползват отново.

Покрай скока в броя на погребенията се заговори и за спекулативни цени на траурните обреди. Като причина за поскъпването се изтъкват специалните мерки, които трябва да се взимат за починалите от коронавирус – да бъдат слагани в чували и в поцинковани ковчези.

Заради спекулата здравното министерство облекчи още през септември реда за извършване на погребения на починали от COVID-19, като на практика т. нар. метални ковчези не са задължителни. Специален ред за определени погребения е регламентиран в чл. 22, ал. 1 от Наредба №2 от 21 април 2011 година за здравните изисквания към гробищни паркове и погребването и пренасянето на покойници. Тъй като последната редакция на наредбата е от 2019 година, в нея, естествено, не присъства изрично COVID-19.

Според този текст покойниците, починали от заболяванията: холера, чума, петнист тиф, коремен тиф, антракс, туберкулоза (с бацилоотделяне), вирусни хеморагични трески и полиомиелит, или от установено ново, непознато опасно заразно заболяване, се поставят в плътно затварящи се полиетиленови чували, поставени в плътно затворени дървени ковчези, облицовани отвътре с ламарина. Дъното на ковчезите се посипва с прахообразен биоцид, разрешен за предоставяне на пазара по реда на Регламент (ЕС) № 528/2012 на Европейския парламент и на Съвета от 22 май 2012 г. относно предоставянето на пазара и употребата на биоциди или на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, за продуктов тип 2 с доказано спороцидно действие, при спазване на условията на издаденото разрешение и на изискванията, посочени на етикета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
7
 
11
 
! Отговори
До26-Бай Тодор преди 3 години
Те опашките бяха за хляб и мляко пубере!И за тоалетна хартия и за всичко което ПУСНЕХА!!! Банани нямаше! А потова време и домати и краставици нямаше,камо ли това което го има във всеки супермаркет днес!......Банани ,то толкова много неща нямаше !!
30
8
 
1
 
! Отговори
шок и ужас.беге преди 3 години
че какви ковчези кви бля-бля, късаш чувал от диспенсъра и с робичката го замъкваш на гробището и по турския обичай- изсипваш го от чувала и беж да те няма.
29
2
 
9
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
За кремация винаги се чака. За мъжа ми преди 3 години чаках близо месец.
28
2
 
6
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Но за сметка на това ще вземем повече евро!
27
1
 
6
 
! Отговори
АБЕ, УМИРАТ ХОРАТА.. преди 3 години
ЩОТО, НЕМА КРЪЧМИ ЗА ДА СИ ИЗПЛАЧАТ МЪКАТА, ХОРАТА...И ДА СЕ УТЕШАТ.!!!!БЕЗ КРЪЧМИ ЧАЛГА---НЕМА РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИТЕ... ХАХАХААА....!!! ТАКА БЕШЕ, НЯКОГА:ЧРЕЗ АЛКОХОЛИЗЪМ--КЪМ РАЗВИТ, СОЦИАЛИЗЪМ!!!!
26
5
 
16
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
Казах ли ви аз колко много хора ще измрат?!Ама яко ще измрат!!!
25
1
 
11
 
! Отговори
Мутафчийски позна преди 3 години
да пуска тото по-често
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Може би говорят за цялата област.В Добрич нормално погребват по 4-5 души на ден.40 човека и гъзовете си да скъсат не могат да погребат."Според НСИ за цялата област Добрич през ноември има около 80-100 смъртни случая на ден.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19Платено ***, тва че някой някога е отмъкнал парите за ремонта не е причина за 15 години в управлението да не се направи ремонт
22
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали някои тоолупи постоянно пишат, че се мре от катастрофи, инфаркти, грип и т.н. Ако правителство и ГЕРБ били лъгали, то погребалните агенции дали лъжат? Вчера на Витошка в София какво бе..... После ГЕРБ виновни. В провинцията барчетата работят с пълна сила. После някой умник ще ми каже, че затварянето не било ефективна мярка. Ако не се спазва, няма как да е ефективна кретиииии! Елементарно! Маски, дистанция и хигиена! Да, ама не! Щом ББ го казва няма да го спазваме!
21
3
 
9
 
! Отговори
Добруджанец преди 3 години
Може би говорят за цялата област.В Добрич нормално погребват по 4-5 души на ден.40 човека и гъзовете си да скъсат не могат да погребат.
20
12
 
9
 
! Отговори
Бай тодор преди 3 години
Важното е, че няма опашки за банани!
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко, дето не знае какво прави, причини това.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една от малкото полезни и информативни статии тук.
17
3
 
9
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Ето заради такива като теб,които за съжаление са мнозинство в България, си заслужаваме управляващите.
16
1
 
5
 
! Отговори
БРЕЙЙЙЙ... преди 3 години
ТО. БИЛО ГОЛЕМА НАВАЛИЦА ЗА КОНГРЕСА ПРИ ТАТО БЕ......??!!!!!ЖАЛКО ЧЕ И ***, НЕ ПОЛУЧИ ПОКАНА!!!АМА, МОЖЕ БИ, ЗАЩОТО ПАРТИЯТА И Е ОЩЕ НЕЗАКОННА И НЕ ЛЕГИТИМНА.... ХАХАХААА... ОТ ДПС, КАЗАХА ЧЕ ЩЕ Я ПРЕДСТАВЛЯВАТ НА ИЗБОРИТЕ НАПРОЛЕТ!!!
15
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До по време на ГЕРБКогато ГЕРБ се опитваха да опазят населението Фигурнта с вдигнат юмрук изкара *** на площада. То същото като с падналото осветление на тунела Топли дол. При Тройната откраднали парите за ремонта му, ГЕРБ виновни, че падна и уби жена. Същото и с "вълните" при Ст.Загора-Чирпан. Гагаузов направи скандалните обществени поръчки, ама"магистралите на ББ". Плюха мерките. Подиграваха "много ще се мре". Подстрекаваха матрела да не спазва мерките. После ГЕРБ виновни?
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Добрич смърността си е същата.И да се е вдигнала леко, не е осезаемо.Живея до гробищата...
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги се е чакало за кремация, преди 14 години чакахме 9 дни, а преди 8 за дядото 14.В големите градове за поребение също се чака ако нямаш връзки. Да не говорим ако нямаш фамилно място или платено предварително цените са космически.
12
3
 
6
 
! Отговори
Учуден преди 3 години
Кремацията е може би по добрия вариант, какво мислите? На Запад доста повече се прилага