Само 23% готови да се ваксинират срещу COVID-19, двойно повече отказват

Българите масово одобряват строгите мерки
120
Само 23% готови да се ваксинират срещу COVID-19, двойно повече отказват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

79,6% от българите одобряват въведените от правителството мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 у нас от 27 ноември до 21 декември, а 20,4% са против тях. Това показват данните от национално изследване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено в периода 5 - 12 декември 2020 г. Сред 1025 пълнолетни българи в 70 населени места на страната.

Още по темата

Против мерките са най-често млади хора на възраст под 30 години (37% от тях), нискообразовани и бедни респонденти.

Най-много противници на мерките има сред живеещите в градовете-областни центрове и сред жителите на малките градове на страната.

94,9% от участвалите в изследването твърдят, че спазват въведените от правителството мерки, а 5,1% посочват, че не ги спазват. По-често мерките не се спазват от мъже, от хора на възраст под 40 години, от нискообразовани, от бедни, от роми и от жители на малките градове и на селата.

По-голямата част от респондентите – 69,5% твърдят, че вярват на официалната информация за разпространението на COVID-19 у нас, а 30,5% не вярват (като по-често не вярват представители на онези групи и прослойки, които не спазват мерките).

23,2% от българите посочват, че биха се ваксинирали срещу COVID-19, а 41,1% заявяват, че не биха го направили.

35,7% се колебаят и за да решат дали да се ваксинират се нуждаят от повече информация за ефективността на ваксините и за страничните им действия.

По-често са склонни да се ваксинират мъже, хора на възраст между 40 и 60 години и жители на столицата. Най-често посочват, че не биха се ваксинирали хора от градовете-областни центрове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то голям избор. Ако искате да ходите на почивка в чужбина трябва да се съгласите да ви осакатят или стерилизират, ако не се гътнете. Ха ха ха.
63
3
 
15
 
! Отговори
Споко преди 3 години
На който му се дупчи, коктейла на Файзър (уууха как звучи) е много добра супа топчета. Ама наистина супа от нано топчета с овкусител РНК. РНК боза съдържаща код с команди към ДНКто на вашите клетки. Милия евреин Гей Билтс ви изпраща послание на ниско хардуерно ниво. Какво ли е решил човека да ви прати, безплодие или нещо друго, само той си знае. Предполагам съобщението е важно защото съдържанието е потопено в полиетилен гликол за да може да се поддържа "свежо" и "охладено" за вас при -80 градуса
62
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има голяма вероятност без да сте ваксинирани да не може да излизате в чужбина, особено лятото на почивка в Гърция. Никоя държава няма да приеме потенциални вирусоносители от други държави и на практика без документ за ваксинация си оставаш затворен в собствената си страна. Така че избора си го прави всеки сам.
61
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това изследване е глъпост след глупост. В софия около 40% не спазваме мерките, точно защото не сме слабоумни и необразовани. Като ми ги заносите тия маски и по улиците където няма хора, та кво си мислите че сте безсмъртни ли?
60
0
 
14
 
! Отговори
Споко преди 3 години
Донт уори аудиторията. Всички които ви вдигаха цените, данъците, таксите, държаха ви с най- ниските заплати в Европа, разпродаваха заводите построени от дядовците ви, през последните 30 години, сега са се загрижили яко за вашето здраве. Днес го слушам Кантара, вика "Искам българите да са здрави!" и сълзи от умиление потекоха от очите ми. Затова ни затварял човека до края на януари. Е така ще е "отключ, заключ" до откат или докато се надупчите. Моля ви "ентелегентни" българи и роми набоцкайте се!
59
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подгответе се за сайбер пандемията... Хората, които измислиха корона пандемията , сега говорят ,че трябза да се подготвим за сайбер престъпления в близко бъдеще. хакерски атаки, причиняващи спиране на тока на реактори, на ел. централи, на градове, проблеми в захранването на болници и всичко свързано с това...Помпи за вода, отопление, осветление, телефони, печки и т.н Всичко това ще се случи много по-бързо от ковид пандемията.Заредете се с вода, храна, топли дрехи и всичко необходимо.
58
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е, че ваксината оказва влияние на генетично ниво. За тези на които им предстои да създадат поколение, ще е опасно.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който вярва в Създателя ще наследи света.Който мисли, че е еволюирала ***, вярва на властта и щаба.
56
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очакваме ли управляващата хунта да се превърне в организатор на масови убийства?Аз лично да.
55
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще ваксинираме управляващата шайка с тоягите!И заптиетата няма да им помогнат!
54
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то се усеща, че нещо се крие зад тия ваксини. Не ми трябва да гледам резултати от изследвания и подобни лесно изфабрикувани неща.Слушам само вътрешното си усещане за ситуацията.
53
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе анонимен съм, бих се регистрирал, ама сигурно ще искат да ми проверят ваксинациония паспорт. Хайде, със здраве, и весели празници, че съм решил да се отбивам малко от безсмислените си активности тук.
52
4
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До ЕЙ БАУПонеже си Анонимен е трудно да те следим теб :D Аз съм възможно най-скапаният ***, пиша с едно име :D
51
1
 
9
 
! Отговори
ЕЙ БАУ преди 3 години
Бачкаш ли, БАУ. Поне за празниците ще ти дадат ли почивка. Или ако има пак теми за ваксината, ще трябва да пускаш по десетина мнения под всяка. И на теб не ти е леко, и та сигурно за смешни пари.
50
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитирам ви Библията, Откровението на Йоан, глава 13 :"И принуждаваше (звяра) всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им, за да не може никой да купува или продава, освен онзи, който носи белега на звяра или числото на неговото име"Написано преди хиляди години...всяка прилика с действителни събития НЕ Е случайна...Всеки може да отвори Новия завет и да прочете, това което написах. Внимавайте, хора и Бог да пази България!!
49
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изумително. Оказва се, че три четвърти от българите проявяват интелигентност и добра преценка, когато е от значение. Подценявал съм родината си, явно. Радвам се, че мислещите хора изведнъж се оказват толкова много.
48
22
 
1
 
! Отговори
Бау преди 3 години
разберете го най-после ... ЦЕЛИЯТ СВЯТ е в криза. Не само България ...
47
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се налага много да се чуди човек. Или отказваш ваксина, или те осакатяват или убиват в най-лошия случай. Да не ми говорят, че властта толкова натиска да се ваксинираме за наше добро. Не си спомням да са били толкова загрижени, когато се е налагало да спасяват хора от други болести, още ги оставят да умират вкъщи и пред болници.
46
7
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 59Викаш държавата богата, аз съм беден ? :D
45
13
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 3 години
До ТОНКАТА БАУБойко никога не е плюл България бе,надупен червен ***!И еврофондовете ги спряха на БСП,киртак,не на Герб!А на пролет на изборите ви чака разгром!!!Баси вдлъбнатите комунисти!!!