Само 23% готови да се ваксинират срещу COVID-19, двойно повече отказват

Българите масово одобряват строгите мерки
120
Само 23% готови да се ваксинират срещу COVID-19, двойно повече отказват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

79,6% от българите одобряват въведените от правителството мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 у нас от 27 ноември до 21 декември, а 20,4% са против тях. Това показват данните от национално изследване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено в периода 5 - 12 декември 2020 г. Сред 1025 пълнолетни българи в 70 населени места на страната.

Още по темата

Против мерките са най-често млади хора на възраст под 30 години (37% от тях), нискообразовани и бедни респонденти.

Най-много противници на мерките има сред живеещите в градовете-областни центрове и сред жителите на малките градове на страната.

94,9% от участвалите в изследването твърдят, че спазват въведените от правителството мерки, а 5,1% посочват, че не ги спазват. По-често мерките не се спазват от мъже, от хора на възраст под 40 години, от нискообразовани, от бедни, от роми и от жители на малките градове и на селата.

По-голямата част от респондентите – 69,5% твърдят, че вярват на официалната информация за разпространението на COVID-19 у нас, а 30,5% не вярват (като по-често не вярват представители на онези групи и прослойки, които не спазват мерките).

23,2% от българите посочват, че биха се ваксинирали срещу COVID-19, а 41,1% заявяват, че не биха го направили.

35,7% се колебаят и за да решат дали да се ваксинират се нуждаят от повече информация за ефективността на ваксините и за страничните им действия.

По-често са склонни да се ваксинират мъже, хора на възраст между 40 и 60 години и жители на столицата. Най-често посочват, че не биха се ваксинирали хора от градовете-областни центрове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 1000 години населението на земята нараства с 1 милярд..Но за последните 50 години е нарастнало с 2 милярда..Световните лидери трябваше да измислят решение относно пренаселването на Земята.И в момемта всички сме свидетели на това какво са измислили.
23
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма реклама, голяма пропаганда.Хич не намирисва, ама хич....
22
1
 
22
 
! Отговори
ТОНКАТА БАУ преди 3 години
Тиквата беше обявен в доклада на американския посланик през 2005 за мутра. Това същество когато не беше на власт плюеше България по целия свят за да й спрат еврофондовете, а сега когато е на власт краде милиарди от Европа! Кога ще му бъде повдигнато обвинение за кризата с КТБ!? Докога държавата ще плаща милиони за охрана на този изверг!? Ако бяхме нормална държава този щеше да е на електрическия стол!Отговори
21
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Администрсцията колко процента е тя да се ваксинира първа и процентите ще се вдигнст
20
0
 
9
 
! Отговори
Добър Вечер Уханци преди 3 години
как е?!
19
19
 
2
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Добър вечер селяни прости!Бати Бойко е велик!Отивайте и се самокарнтинирайте, понеже това е единственият ви полезен ход,така или иначе работата ви е пълетн т.аш.ак, ама за сметка на това претенциите ви са оттук до Луната!Агент Дейвид Майлс Парлиджар!ЦРУ!!!
18
1
 
20
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
ах каква стана тя - скоро ще ви искат ваксинация да влезете в ХиперМаркета! Неваксинираните, ще са като Просажени!! Тежки Времена Идват!!!
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината е просто химикал предизвикваш стерилност у човека.Цялата пандемия е беше създадена с цел намаляване човешката популация, която достигна критични нива застрашяващи планетата.Не случайно затварят всичко и призовават за социална динстанция.. Това е за да не се размножават хората. А сега ваксината ще е 100% да се забави популацията на хората
16
10
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Интересно псъвпадение. Горе-долу толкова е и процента на интелигентното население....
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
незнам ама нашите по-мия-ри дето ни управляват не казват нищоастра зенека е в преговори с руснаците за ползване на руската ваксина при втората инжекция защото на астара зенека двете убождания били с една и съща ваксина а руската при второ убождане била с ваксина даваща удължан имунитеттова е ама парите са приготвени демек дългът е взет и после който остане жив ще го плащаза да има богати западно европейци и бедни българи
14
2
 
19
 
! Отговори
Генералния преди 3 години
директор на тая профайзер отказва да се ваксинира. Тъмни сделки.
13
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината на Пфсйзер се произвежда в Швейцария. А там се намира Адрония колайдер, който беше създаден точно с тази цел. Ваксината съдържа неотронни нано тела и тъмна материя, затова и трябва да се съхранява при -70 градуса. Когато се инжектира в човешкия организъм, може да се активира по всяко време посредством 5G радиация. И предизвиква инсулт или инфаркт. Целта е да се намали населението на Земята!!
12
2
 
15
 
! Отговори
ироничен преди 3 години
Я купете руската ваксина и ще видите какво значи опашки за боцкане!
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не три бе гоедо
10
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да сложа в тялото си нещо, което съдържа вещество наречено ЛУЦИФЕРаза? Мммм, май няма начин това да се случи.
9
1
 
11
 
! Отговори
112 преди 3 години
"Сред 1025 пълнолетни българи в 70 населени места на страната." Това е под 15 души в населено място. Отражението на темата е с толкова нюанси, многобройни крайности и безброй комбинации в нагласите, че е несериозно да ни занимават с изводите си.
8
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ало журналята и вие сте едни к...и,само лъжете с вашите проценти.а зкъдето работя от 30 души колектив само 3 *** не искат да се ваксенират
7
3
 
13
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ами разбирам ги хората (забележете, не използвам "простолюдие"), защо трябва да се ваксинират с експериментална, нестабилна клетъчна ваксина, която се въвежда за първи път и е изпитвана малко повече от половин година? След като има класически такива от Поднебесната империя, за която от Бразилия казват, че е най безопасната и обещаващата ? А Русия също предлагат класическа такава ? Между другото във връзка със сравненията на простолюдието, ползвам Kaspersky. Най добрата.
6
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже съм великодушен подарявам моята ваксина на някой политик или милиционер.
5
1
 
5
 
! Отговори
Много ясно преди 3 години
До Анонимен 1Три.