България на 24-то място по заболеваемост в Европа, на 3-то по смъртност

Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на заболелите
Обновена: 31 дек 2020 10:59 | 31 дек 2020 10:17, Елка Василева
263

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Наблюдава се трайна тенденция за увеличен брой на излекувани от COVID-19 спрямо новозаразените, заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг.

„Не се радваме на това, че имаме много излекувани. Искаме българските граждани да бъдат здрави, за да посрещнат ваксината. След това да успеем да постигнем колективен имунитет и да преборим това заболяване“, каза той.

„Ситуацията в момента се подобрява, в България няма област със заболеваемост над 600 на 100 000 души“, посочи министър Ангелов.

„Ще водим битката за живота на всеки един български гражданин, каквото и да ни коства това. Жертвите на Covid-19 приближават 8000 души от началото на епидемията. Това са важните неща, няма да се колебаем да отстояваме тези важни принципи“, каза още здравният министър.

„Оптимистичната тенденция е налице, както за заболелите, така и за починалите. Промяна на мерките ще има, когато тази тенденция е устойчива“, потвърди и държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Още по темата

По заболеваемост България се нарежда на 24-о място в Европа, и на 5-о на Балканите. По смъртност страната ни е на 3-то място в ЕС, но запазва и първото място на Балканите, съобщи той.

"Намалява разликата на заболяемостта между отделните региони. С най-ниска заболяемост са областите Кърджали и Монтана, а с най-висока са Варна и Сливен", каза още доц. Кунчев.

Натискът върху болниците е намалял значително. Само във ВМА случаите на тежки дихателни проблеми са спаднали с 40-50%, каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„Отчитаме успех в първите дни на ваксинацията, със заявка за успешна реализация и на процеса за напред“, отбеляза той.

В началото на брифинга здравният министър представи най-възрастната медицинска сестра в България, която продължава да практикува професията – 82-годишната Ценка Досева.

„Моят живот е свързан с това да помагам на хората. Никога не жаля сили да окажа помощ. Още малко ще се постарая да работя“, каза тя.

Поводът е, че тази година беше обявена от СЗО за година на медицинската сестра и акушерката. „Ние чувстваме подкрепа и сила във ваше лице“, заяви проф. Ангелов и ѝ връчи златен знак на Министерството на здравеопазването в знак на благодарност.

От 4 януари учениците от 1. до 4. клас се връщат в класните стаи, отварят и детските градини. „Системата е готова да превключи във всеки един момент. Но продължителното обучение в електронна среда създава трудности, които не можем преодолеем“, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
9
 
! Отговори
6 преди 3 години
До Анонимен До чекмеджето !С пищова и хъркащ ! Ах , мале мила ,няма ли някой ...!?
182
0
 
6
 
! Отговори
6 преди 3 години
До Анонимен До чекмеджето !С пищова и хъркащ ! Ах , мале мила ,няма ли някой ...!?
181
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пускайте *** на "свобода" да дивеят и да ръсят зараза, докато не се вкараме в нов локдаун. И пак отворете училищата, за да може малките ковиди да шетат напред-назад, и да заразят целите си семейства, учителите си, и барабар чистачките в училище. И така се въртим като хамстери от локдаун до локдаун, раздават се едни неизработени пари като при комунизма, и викаме колко сме добре. Пак като при комунизма!
180
0
 
14
 
! Отговори
11 преди 3 години
Вълчев , къде отидоха хвалбите на дистанционното обучение !?Педагогически неграмотници сте заедно с нези кокошки около теб!Оптимистична тенденция при първо място на умрели на балканите и трети в ЕС ! Та това е катастрофа !Забравете другите цифри,защото умрелите никой няма да върне вече към живот !Умрели , починали ,мъртви толкова много ...само в България !В друга страна управниците за това биха си отишли с ритници, а нашите едва ли не се хвалят !Има ли друга страна в света в такава ситуация и с
179
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Починал от коронавирус, със съпъстващи заболявания инсулт, инфаркт, диабет и катастрофирал.
178
0
 
1
 
! Отговори
Терсенето преди 3 години
Рибарица. На гребена на балкана. : ) ) ) )
177
1
 
3
 
! Отговори
Терсенето преди 3 години
Ха ха ха. Размя ме. Платете за целия парламент, еднопосочен билет, за необитаем остров, някъде из пацифика. Толупите ще се разреват до 10,15. По часовник.
176
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде ще сте на Нова година?
175
1
 
20
 
! Отговори
Позитивно преди 3 години
Нека поздравим здравните власти в България! За първи път в човешката история, нашите лекари успяха да ликвидират на 100% грип А и Б. Също така почти не умираха хора от диабет и сърдечни заболявания. Освен това постигнаха най-нискатабсмъртност от 2016 г. насам и то в "пандемия". Също прецедент в човешката история - по-малко починали в година с пандемия отколкото в години, когато е нямало т.нар. пандемия. А имаше и дни, в които нямаше умрял от друго (освен ковид) в цялата Република...
174
1
 
4
 
! Отговори
емиграция преди 3 години
Спокойно , сънародници! Утре ще прочетете, че сме на последно място дори след Сомалия. После към 4 януари, че сме изпревалили Чехия....На 15 януари 2021г, сме на първо място по производство на хляб в ЕС. На 20 януари сме 1-ви по футбол, а 30 март 2021 сме последни след Занзибар....Месец август.....месец на отпуските и сме първи във Инстамбул по посещение. Накрая на 2021г, сме изпреварили Испания по.....туризъм.... Айде де. Те ша ми кажат.
173
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако броят и катастрофите, инцидентите, битовата престъпност за COVID... Направо сме 1. Доста удобно е да се криеш зад някакъв вирус за оправдание, че сме на дъното като стандарт на живот. Минималната работна заплата е 350 лв. = 175 евро. Т.е. с 11.66 лв трябва да оцеляваш дневно. 5.83 евро на ден. Да направят едно предаване Депутат-Сървайвър и да видим тия мамини хрантутници как ще живуркат с такива пари. Как ще си платят сметките, как ще се нахранят, облекат. КАК??
172
2
 
17
 
! Отговори
Спрете се бе преди 3 години
Тия глу*паци от НОЩ и провалилото се правителство не могат да разберат и проумеят, че колкото по активни са, толкова повече отвращават народа. Заради гнусното си излъчване и безкрайната си корупция са погнусили всички и са на път да ни превърнат в антиваксърска нация, а има и смислени ваксини (полиомиелит, тетанус, морбили и т.н.) изследвани с десетилетия, които наистина са нужни и помагат, нямащи нищо общо с тая гмеж, която сега са забъркали и никой не иска!
171
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТерсенетоДа, така го разбирам. Има логика и го приемам. Ваксърите са байганьовци. Наистина е съвсем елементарно.
170
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смятай колко са некадърни щом и с фалшива статистика не ни изкараха на първо място
169
0
 
3
 
! Отговори
Терсенето преди 3 години
До АнонименСега ще ти обясня ганьовската логика из основи. Аз се ваксинирах, няма да се разболея, ама какъв е тоя дето не иска? Аз ли се прекарах, макар, че е безплатно. : ) ) )
168
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксър и луд умора немат. То всъщност е едно и също.
167
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам и полицията във Франция е на протест срещу "полезните" ваксини, е това защо да го отрязяват медиите
166
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 175Като си смел бий си я? Какво искаш от другите?
165
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какво искат ваксърите. Които искат да си бият ваксината, нали от нея ще останат здрави? Другит като не им пука дали ще се заразят, нали ще те сами ще умрят? На вас ваксърите нали нищо няма да ви има като си биете ваксините и ще отанете здрави? За какво толкова хленчите тука? Бийте си ваксината и бъдете здрави. Вас някой нещо спира ли ви?
164
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей много ви е страх от тия ваксини бе не се притеснявайте това е една обикновенна ваксина за грип няма чип няма нищо просто от нея файзер ще реализира млрд. долари печалби това е. Важнотосега е че Ганко пак е начело в черните статистики този път пръв по смъртност в Европа по ковид 19 има ли я няма ли я тази болест хората са раздвоени но по-скоро я има. Министъра и тия покрай него не трябва по цял ден да говорят как сме еди кои си по заболеваемост, а кои сме по смъртност. и трябва дружно да хвър