България на 24-то място по заболеваемост в Европа, на 3-то по смъртност

Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на заболелите
Обновена: 31 дек 2020 10:59 | 31 дек 2020 10:17, Елка Василева
263

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Наблюдава се трайна тенденция за увеличен брой на излекувани от COVID-19 спрямо новозаразените, заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг.

„Не се радваме на това, че имаме много излекувани. Искаме българските граждани да бъдат здрави, за да посрещнат ваксината. След това да успеем да постигнем колективен имунитет и да преборим това заболяване“, каза той.

„Ситуацията в момента се подобрява, в България няма област със заболеваемост над 600 на 100 000 души“, посочи министър Ангелов.

„Ще водим битката за живота на всеки един български гражданин, каквото и да ни коства това. Жертвите на Covid-19 приближават 8000 души от началото на епидемията. Това са важните неща, няма да се колебаем да отстояваме тези важни принципи“, каза още здравният министър.

„Оптимистичната тенденция е налице, както за заболелите, така и за починалите. Промяна на мерките ще има, когато тази тенденция е устойчива“, потвърди и държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Още по темата

По заболеваемост България се нарежда на 24-о място в Европа, и на 5-о на Балканите. По смъртност страната ни е на 3-то място в ЕС, но запазва и първото място на Балканите, съобщи той.

"Намалява разликата на заболяемостта между отделните региони. С най-ниска заболяемост са областите Кърджали и Монтана, а с най-висока са Варна и Сливен", каза още доц. Кунчев.

Натискът върху болниците е намалял значително. Само във ВМА случаите на тежки дихателни проблеми са спаднали с 40-50%, каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„Отчитаме успех в първите дни на ваксинацията, със заявка за успешна реализация и на процеса за напред“, отбеляза той.

В началото на брифинга здравният министър представи най-възрастната медицинска сестра в България, която продължава да практикува професията – 82-годишната Ценка Досева.

„Моят живот е свързан с това да помагам на хората. Никога не жаля сили да окажа помощ. Още малко ще се постарая да работя“, каза тя.

Поводът е, че тази година беше обявена от СЗО за година на медицинската сестра и акушерката. „Ние чувстваме подкрепа и сила във ваше лице“, заяви проф. Ангелов и ѝ връчи златен знак на Министерството на здравеопазването в знак на благодарност.

От 4 януари учениците от 1. до 4. клас се връщат в класните стаи, отварят и детските градини. „Системата е готова да превключи във всеки един момент. Но продължителното обучение в електронна среда създава трудности, които не можем преодолеем“, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
12
 
! Отговори
Официални статистики преди 3 години
Смъртност в България без ковид-192017 г. - 109 791 души2018 г. - 108 526 души2019 г. - 108 083 душиСъс ковид-19:2020 - 105 738!
162
1
 
5
 
! Отговори
факт преди 3 години
така лекувате
161
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До обективенАми, защо ти не внесеш у нас от оксфордската ваксина за 4,80 лв. Кое ти пречи?
160
2
 
1
 
! Отговори
До 169 преди 3 години
Тоа па.
159
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как на 3 то по смъртност, като е на първо място в света, е вярно че не от Ковид, а от всичко
158
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някакви смешни мозъчни "таланти" казват:-"какво искате да дойде Нинова и БСП след Бойко и ГЕРБ ли ?",Боже не зная вече как и на кого да се кръстя, като чета такива свръх глу'пави изкази, тези същества още не са разбрали,че ГЕРБ,БСП,ДПС,Патриоти и всичката останала гн'усотия в Парламента са от една партия-БКП, която ги създаде и контролира и в момента ! Българите са нацията на про'стотията,от про'стотия те всичко могат,всичко знаят,те са най-умните и най-можещите, затова и са водещи по бедност !
157
2
 
4
 
! Отговори
Терсенето преди 3 години
До пияница мистикЕ аз съм фен на адмирал Врангел, вие сте потомци на болшевиките. Олицетворението е боко тиквата.
156
1
 
5
 
! Отговори
За-познат преди 3 години
Повечето ми познати го искараха вече. По един се тества в семейство, иначе боледуват всички. Някой минаха тънко, някой не са вече между нас. Толкова за статистиката. От 4-*** болни (средно-статистическо семейство) я се тества един я не.
155
1
 
3
 
! Отговори
6 преди 3 години
До Анонимен Призракът на един несъществувал строй още броди из *** ви глави !Защо като сте толкова хумни и хсмели не говорите против социализма , който де факто управлява в развити европейски страни ,към които се стремим, а говорите за нещо ефимерно ? Защото сте пъзльовци и *** като този когото ругаете .Вие се от едно котило! Събратя сте .Нали дядо му бил убит от "комунистите "!
154
1
 
10
 
! Отговори
трогнат до сълзи преди 3 години
Едно си знае баба ,едно си бае : ваксината та ваксината ! Явно бая парички ще смъкнат и от там !Щото откровението "Не се радваме на това,че имаме много излекувани!" ние си го знаеме.Също знаем и на какво се радвате , само че още два месеца ще се радвате !
153
0
 
3
 
! Отговори
Ali преди 3 години
Cestita Nova Godina 2021.
152
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде да разсъждаваме малко нормално ! Защо уравлява България завършен про'стак като Бойко Методиев Борисов ? Много е лесен отговорът,защото голямата част от населението е по-про'сто и от него,затова ! Затова и шайката около него са само про'стаци и неадекватници в главите ! Защото този изп'ростял народ до ден днешен не е разбрал,че Тик'вата е комунист, въпреки, че наложи диктатура по комунистически,въпреки, че шайката му се състои само от наследници на партизани и комунистически *** ! Срам !
151
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората се разделят на две. Едните са хората, които няма да се ваксинират, а другите са промитите мозъци.
150
1
 
8
 
! Отговори
до Светозар преди 3 години
Отивай да се ваксинираш и недей *** по форумите бе naляк. Изобщо не си в позиция да обясняваш кой какво трябвало да прави.
149
6
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До ТерсенетоСупер, харесва ми, че така естествения подбор ще подобри малко човешкия генофонд :))) Сега напиши как чакаш Боко да падне, да дойде Курнелката с БСП на власт и да измете Боковите специалисти и да си сложи Курнелини специалисти :)))
148
2
 
4
 
! Отговори
Терсенето преди 3 години
До пияница мистикГотов съм да се оставя във ръцете на бацила от казармата пред боковите специалисти. Лекари щял да изнася, е лекарите се изнесоха сами. Гипсира ми кракът български лекар във Бохум преди 5 години.
147
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СветозарА ти си промит мозък. Ваксинирай се, никой не те спира.
146
10
 
4
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Стига конспирации. Цял Свят тръгнал да ви лъже и заблуждава. Конспираторите сте най - големите лъжци и манипулатори.
145
0
 
12
 
! Отговори
ДДТ преди 3 години
В Англия на 50 000+ нови случая на Ковид има 300-400 обявени смъртни случая дневно. У нас, където имаме по 1000-2000 новозаразени дневно по 100-200 починали. Общо взето това се дължи на а) калпавото ни здравеопазване или, бе) правим икономия на тестове - недостатъчното тестване на хора със симптоми и техните контактни води до твърде сериозно развитие на болестта и тежко състояние на болните преди да бъдат диагностицирани и лекувани?
144
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБрат, на тези, ако има кажеш, че белината е одобрена от експерти, веднага ще си я бият, вервай ми. На тези никакъв акъл не им е останал в главата, само повтарят като папагали.