България на 24-то място по заболеваемост в Европа, на 3-то по смъртност

Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на заболелите
Обновена: 31 дек 2020 10:59 | 31 дек 2020 10:17, Елка Василева
263

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Наблюдава се трайна тенденция за увеличен брой на излекувани от COVID-19 спрямо новозаразените, заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг.

„Не се радваме на това, че имаме много излекувани. Искаме българските граждани да бъдат здрави, за да посрещнат ваксината. След това да успеем да постигнем колективен имунитет и да преборим това заболяване“, каза той.

„Ситуацията в момента се подобрява, в България няма област със заболеваемост над 600 на 100 000 души“, посочи министър Ангелов.

„Ще водим битката за живота на всеки един български гражданин, каквото и да ни коства това. Жертвите на Covid-19 приближават 8000 души от началото на епидемията. Това са важните неща, няма да се колебаем да отстояваме тези важни принципи“, каза още здравният министър.

„Оптимистичната тенденция е налице, както за заболелите, така и за починалите. Промяна на мерките ще има, когато тази тенденция е устойчива“, потвърди и държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Още по темата

По заболеваемост България се нарежда на 24-о място в Европа, и на 5-о на Балканите. По смъртност страната ни е на 3-то място в ЕС, но запазва и първото място на Балканите, съобщи той.

"Намалява разликата на заболяемостта между отделните региони. С най-ниска заболяемост са областите Кърджали и Монтана, а с най-висока са Варна и Сливен", каза още доц. Кунчев.

Натискът върху болниците е намалял значително. Само във ВМА случаите на тежки дихателни проблеми са спаднали с 40-50%, каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„Отчитаме успех в първите дни на ваксинацията, със заявка за успешна реализация и на процеса за напред“, отбеляза той.

В началото на брифинга здравният министър представи най-възрастната медицинска сестра в България, която продължава да практикува професията – 82-годишната Ценка Досева.

„Моят живот е свързан с това да помагам на хората. Никога не жаля сили да окажа помощ. Още малко ще се постарая да работя“, каза тя.

Поводът е, че тази година беше обявена от СЗО за година на медицинската сестра и акушерката. „Ние чувстваме подкрепа и сила във ваше лице“, заяви проф. Ангелов и ѝ връчи златен знак на Министерството на здравеопазването в знак на благодарност.

От 4 януари учениците от 1. до 4. клас се връщат в класните стаи, отварят и детските градини. „Системата е готова да превключи във всеки един момент. Но продължителното обучение в електронна среда създава трудности, които не можем преодолеем“, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се радваме на това, че имаме много излекувани. Искаме българските граждани да бъдат здрави, за да посрещнат ваксината."Аз съм си здрав от началото на пандемията до сега и без ваксината ти бе клоун нещастен.
142
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен 123 преди 3 години
Добре, сега ще ни турят ваксината,, след месец,, два, три нищо няма да има... Но виж след 2-4-6 години може би ще има последици. Защо не показаха в ефир самия фалкон с ваксината, и как бият след това на министъра, и останалите професори, и некадърници, а предварително бяха напълнили спринцовките.
141
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При управлението на ГЕРБ имаме едни от най-болните нации на света. Пълен провал на Бойко Борисов. Добре, че му дойде под ръка корона вируса да се оправдае, че хората *** от него, защото не спазват мерките. Обаче само промити мозъци му вярват, разни ваксъри.
140
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ангелов, а ти кога ще се ваксинираш този път наистина, а не наужким?
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
141, като са одобрени защо никой създател не дава никаква гаранция ? Одобрени са защото чрез ваксините се "печатат" милиарди в долари и евро, затова са одобрени, а Тръмп дори доказа, че СЗО са една организация за правенен на пари ! Вземи си "смени" главата, че е достатчно лесна за манипулиране и послушание !
138
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Ваксините били одобрени от експери, гилдии-милдии, БЛС.." Абе ти не спираш да плещиш глупости. Имаш ли някакъв останал акъл главата след толкова гледане на телевизия?
137
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това означава пълен крах с лечението на заболелите. След подобна статистика всеки министър на здравеопазването трябва да си подаде оставката!
136
3
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До ТерсенетоЕ защо си недоволен? Нали Боко назначи после детското лекарче Мангалов за директор на Ковид отделението в Инфекциозна болница :)))
135
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се радваме на това, че имаме много излекувани. Искаме българските граждани да бъдат здрави, за да посрещнат ваксината.За какво да ти посрещат cкanaтa ваксина, след като вече са преболедували вируса и организмът им вече си е изградил имунитет?
134
3
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Ами малка държава, с много *** народ и малоброен, даже сме добре в класацията :))) Само се надявам тези, починалите всеки ден да са пенсионери-комунисти и онези, нашенските нигъри от маалите
133
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините са одобрени от различни гилдии на експерти!От правителства на отделни държави,от СЗО,ЕКЛ и БЛС!Който не вярва си е негов проблем!Има право да не се ваксинира!Но ако му бъдат отнети някой права ,заради това-изобщо да не ми говори за нов световен ред,дискриминация,рептили,евреи,чипирания.К19 съществува и ваксинацията е наложителна.Няма значение дали вирусът е пуснат с цел икономическа подкладка за източване или пране на средства от Световната банка или е следствие на китайска диващина!
132
3
 
6
 
! Отговори
Терсенето преди 3 години
Самата главна истина е, че беше назначен коремен хирург, генерал колкото боко за борба със вирусна инфекция. Пародия.
131
1
 
10
 
! Отговори
Прасе с каска преди 3 години
След като превърнаха здравеопазването в търговия, така ще бъде.Не те лекуват от каквото си болен, а по най-скъпата "пътека" и резултатите е закъсняват.Плюс нагнетеното напрежение и истерия, и спирането на плановите операции, преместването на докторите при ковид истерията и резултатта не закъсня. Увеличена смъртност от всички други ЛЕЧИМИ заболявания.И сега *** ще ме обвинят в лъже и ще праскат минуси.
130
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бг6000 починали за 1 година от короната, голяма част от тях съмнително от короната. И къде е измрел точно народа? По-скоро е измрял от много други неща. Тук вече си прав.
129
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментиращите - промити мозъци на около 90%. Сигурни гласоподаватели на ГЕРБ.
128
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само заради за тази класации по смъртност и заболеваемост сред населението в страната спрямо Европа и Балканите в съотношенията на изчисленията определени за размер на разпространението с движението на заразата независимо от статиститическите показатели в % или отчетени в брой пострадали на определени или назначени групи за изчисления в брой по местоживеене,пребиваване,които могат да бъдат 10,100,1000 и т.н.до крайност като кратни в изследванията за причините на патогенния носител кат криминален
127
2
 
3
 
! Отговори
бг преди 3 години
то народа измре ....а бай *** се вика че се оправяли нещата ! е тва не е ли идиотска нация ... ми кажете
126
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 116"Одобре от експерти в цял свят", ха ха ха, успя да ме размееш. Ставаш за *** в цирка. ще имаш голям успех в стенъп-а, ха ха ха. И няма да си налея нищо, защото не пия. Но ти явно прекаляваш често с алкохола, като гледам колко ти е заминал мозъка.Едно съждение не можеш да направиш, което да си струва. Или може би си на 15 години. Тогава отивай при майка си.
125
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С вчерашните починали от Ковид-19 се изкачихме с три места напред в класацията на най-зле справящите се с епидемията държаи и вече сме осми в света по брой на починалите на човек от населението о началото на епидемията. Конкурираме с Словения за първото място в света по броя на починалите на човек от населението за ноември и декември.
124
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 107А ти кой си точно, че ще определяш кой какво да си вкарва в организма?