Загиналият под връх Жълтец не е имал шанс да оцелее

С хеликоптер операцията в планината е щяла да завърши за час
86
Загиналият под връх Жълтец не е имал шанс да оцелее
Снимка: БГНЕС

Не е имало възможност загиналият на 2 януари алпинист да бъде спасен. Той е починал още по време на падането от нараняванията си, съобщи директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев пред bTV. Той загина в района на връх Жълтец.

Ако имахме хеликоптер, спасителните операции в Стара планина щяха да завършат за час и половина, а те продължиха 11 часа, заяви Нешев.

Началото на новата година беше натоварено за ПСС. Бяха проведени 3 спасителни акции в Стара планина, 7 туристи пострадаха при инциденти, а един алпинист загина.

Още по темата
„Изключително болезнена е темата за липсата на хеликоптер за ПСС. Не знам как са се чувствали пострадалите през това време, докато ги обработим, докато ги свалим долу до линейките. Да не говорим за рисковете, в които поставяме спасителите. Смятам, че отговорните лица и институции трябва да вземат мерки в крайна сметка. Това е поредният случай, в който липсата на хеликоптери се отразява до такава степен на нашата работа", допълни той и попита колко души трябва да умрат, за да се вземат мерки.

Шефът на Планинската спасителна служба отбеляза, че темата за спасителните хеликоптери се повдига след инцидент в планината, но няколко дни след това отново се забравя.

Инцидентите в планината според него се дължат най-вече на подценяване на условията и липса на информация за условията там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Ако пострадалите бяха депутати от ГЕРБ, щеше да им се осигури хеликоптер. За останалите - ядец!
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
28ми, говориш абсолютни глупости! България 80та е с 8,5млн жители а 90те са ПОВЕЧЕ- 8.9 млн! Разпада започва точно след 90-та и в момента казват че са около 7млн българи . Ако не ви промиваха мозъците някакви свинари и мутри щяхте да може да четете преди да пишете абсолютни глупости!
34
6
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Хеликоптерът може да вземе пострадалия от някаква специално оборудвана площадка, но преди това некой трябва да отиде да го намери и домъкне до нея.
33
6
 
16
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Спасителна операция на хеликоптер в планината може да се провежда само при идеални мто условия. А белите обикновено стават при лошо време - студ, мъгла, снеговалеж и пр. Да вкараш хеликоптер в планината баез видимост и на пределно малка височина, е гарантирана катастрофа с жертви. Така че не лежте на тая кълка.
32
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 27Да, Албания разполага с 3 хеликоптера разположени така, че да стигнат най много до час до всяка точка на Албания. Само ние нямаме и само ние имаме Бойко
31
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Чудя сеКажи сега, кое в изказването ми ти се видя "ретроградно"?
30
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 26"те ли трябва да плащат за да се възползват от въздушните линейки."Тоя въпрос показва българската наивност.Абе, другаре, а КОЙ да плаща? НЯКОЙ трябва да палаща. Един летателен час струва между 800 и 1200 лева. Колко са ви здравните вноски?Възмутени, че трябва да плащат, милите те.
29
2
 
1
 
! Отговори
Чудя се преди 3 години
До "1"По ретроградно изказване не можа ли да измислиш.Позамисли се малко върху глупавата си теза!!!!
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 19 - колко баби си имал?
27
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Като някой, който съм живял още през 80те да ти кажа, че приказваш пълни глупости, а демографската криза започна още в началото на 80те. В България никога не имало толкова много мандри колкото сега. Аз обикалям постоянно страната и навсякъде никнат като гъби. При това както трябва: животните са контролирани, транспорта се извършва с климатизирани цистерни, а самите мандри са модерни и хигиенични. Па като сте толкова черногледи вземете да поизлезете да видите как е.
26
1
 
12
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
За дупетатката имаше хеликоптер. С това ниво на здравеопазване трябват много хеликоптери, за да имат шанс хората да се доберат до лекар. Няма друга държава в ЕС която да няма медицински хеликоптер. Интересно в албания и косово дали има
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 21Хеликоптерите не са нужни само за планинари. В селата по планините има много хора, които се нуждаят от помощ. А с тия пътища и липсата на доктори там хората да *** ли? И те ли трябва да плащат за да се възползват от въздушните линейки. Че за какво ни е тази държава? Ние сме си платили предварително чрез данъците
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
19ти в грешка си ти защото от 90та до сега са изчезнали хиляда села в които имаше училища болници мандри и малки фабрики даже
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милиарди за непроизведени самолети дадохме, а за 10 години *** не можаха да отделят пари за 4-5 хеликоптера.Те не дадоха по градовете да оправят главните улици, да сложат нормални кофи, за да не лети боклукка (че цензурират думата в тоя *** иначе) и да сложат някой тротоар тук там, ти за хеликоптери питаш. Нарочно ни държат в тинята и мизерията, такъв е плана.
22
2
 
13
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
а герб дигнаха хеликоптер за КАРАЯНЧЕВА ЗА ВАЛДЕС и други свой до герб
21
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бяхме купили поне 1 Ф-16 по-малко, щяхме да купим поне няколко хеликоптера. С тях щяхме да спасим много повече човешки живота, отколсото с тези Ф-16, които ще си стоят в хангарите1 защото никой не смята да ни напада, нито пък ние някого.
20
10
 
16
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 20Хеликоптер трбява да има, но хората, които искат хеликоптер трябва да разберат, че някой трябва да плаща за поддръжката и летенето. Това не е "социална услуга". И няма как да е само един, като се има предвид колко е територията на България. Трябват поне 4. Знаете ли колко е годишната планинска застраховка? 30 лева. Това е СМЕШНО.
19
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не им трябва хеликоптер - *** ще станат още по смели защото ще знаят че винаги ще има кой да ги дондурка... и така са си добре - всеки който се занимава с такива дейности знае за рисковете.
18
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17Говориш пълни простотии. Аз имах 4 баби. В селата на нито една нямаше мандра. И повечето села бяха на умиране още през 80те.
17
0
 
13
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Чете страницата на ПСС. Не си губете времето с тия писания тип мисирка по разните сайтове на сайтчета списвани от седмокласници.