Вирусолог: Колективният имунитет от преболедуване „от ден до пладне“

Доц. Любомира Николаева-Гломб обясни как COVID-19 е изместил грипа
28 яну 2021 09:21, Елка Василева
116
Вирусолог: Колективният имунитет от преболедуване „от ден до пладне“
Кадър: архив, Bulgaria ON AIR

COVID-19 измести грипа. Това заяви доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ лабораторията по ентеровируси в Националния център по заразни и паразитни болести, пред bTV.

По думите ѝ този процес се е наблюдавал по време на зимния период в Австралия. Там циркулацията на грип е била десет пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Тя обясни, че все още не е ясно дали ще бъдат създадени различни ваксини за различните разновидности на вируса. „Единственият начин за постигане на колективен имунитет е ваксинацията. При преболедуване се получава в голяма част от населението, но той трае „от ден до пладне“, защото постоянно се раждат нови хора, които са податливи на вируса“, каза още експертът.

Още по темата

Доц. Николаева-Гломб уточни, че ваксините не се препоръчват за поставяне на деца и бременни жени, защото тези групи не са участвали в клиничните проучвания, а не защото препаратите са опасни за тях.

„Характерното за коронавирусите е, че при тях не се образува траен имунитет и са възможни нови инфекции след определен период“, заяви вирусологът и допълни, че идеята за ограничения в пътуването, ако човек е без ваксина, е трудно осъществима, защото при скоро преболедувалите не се препоръчва поставянето на доза.

Според нея имунитетът при всеки е индивидуален и не може да се каже конкретно след колко време трябва преболедувал човек да се ваксинира. Относно британския вариант на вируса тя уточни, че установяването му е трудоемък процес, а установяването на разпространението му е свързан с финансови ограничения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля, давайте трибуна само на хора с доказани знания, които дават простички, но за сметка на това обосновани мнения. Както и да се самоиронизира нашенецът не е глупав. Такива не минават.
83
0
 
8
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Гадовете от политическата и медицинска власт истерясват понеже хората не искат отровите им, и не просто истерясват, а и показват колко е айкюто в ''учените'' им тикви с постоянните си ''интелектуални'' ***!
82
2
 
36
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Тая ''учена'' кукумявка измисля нова епидемиология - естествения имунитет бил от ''ден до пладне'' и само изкуственият бил надежден!
81
2
 
38
 
! Отговори
Лъвицата преди 3 години
Тази се е хвърлила като лъвица яростно да навира ваксинирането като нещо нормално, обаче:1.Тя ще се вакснинира по-късно2.Колективният имунитет от преболедуване от ден до пладне, защото моля ви се се раждали деца.И какво от това?Първо децата масово не боледуват или са безсимптомни и второ, какво като разнасят вируса, нали всички около тях ще са преболедували (колективен имунитет).ЕТО ЗАРАДИ ТОВА ХОРАТА НЕ ВИ ВЯРВАТ!
80
1
 
31
 
! Отговори
КО, НЕ! преди 3 години
Чета и се чудя, на кой да се доверя:- на Доц. Любомира Николаева-Гломб, изучавала и специлизирама медицина 7-8 години- на Файзер-Бионтех, разработили ваксина за 6 месеца (с 5-6 години работа преди това, вероятно)- на Имунната система на човека, развивана в продължение на милиони годиниСЪВРЕМЕННАТА МЕДИЦИНА НЕ ЗНАЕ ПОЧТИ НИЩО ЗА ИМУННАТА СИСТЕМА, А ЗНАЕ НЕЩО ЗА ВАКСИНИТЕ (ОТ 60 ГОДИНИ НАСАМ). А ДОЦЕНТКАТА НАПРАВО СИ О*СР-А ТИТЛАТА С ТАЗИ, ВЕРОЯТНО ПЛАТЕНА СТАТИЯ.
79
0
 
23
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Вчера Генерала се хвалеше, че имал имунитет и имал и електронен документ за това. Искам да попитам здравите власти, защо аз като преболедувал Короната и с антитела нямам такъв документ. Аз не съм по-заразен от този Генерал. Освен това моя имунитет е естествен а не стимулиран. Гломб, кой имунитет според теб е по-добър моя или стимулирания. В статистиките има 200000 човека преболедували и с имунитет. те какъв документ имат за това ?
78
1
 
26
 
! Отговори
аууу преди 3 години
Долна платена Гломба! Човешкият естествено създаден имунитет е недостижим!
77
1
 
33
 
! Отговори
Спрете се бе преди 3 години
Платени търговци в бели престилки неуморно денонощно ни обясняват как имунитетът ни даден от природата не струва и пукната пара за разлика от скъпоценния файзерски модерен коктейл забъркан от съмнителни липности.И да няма запетайки, мързи ме.
76
1
 
10
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: Чоко (номер 74)Да, и аз мисля така. Впрочем, така мислят и много лекари, които обаче не са на държавна хранилка като тези, които ни плашат че "яко ще мрем".Това обаче не е гаранция, че няма да боледуваме повече от COVID-19.Защото аз лично преди няколко години карах така грип, птичи ли беше, пилешки ли беше, глигански ли беше, не помня. Обаче бях на легло, имах чувството че ще умирам, със всички екстри като 39 градуса температура, болки по цялото тяло, гадене, повръщане, paзстройство...
75
0
 
17
 
! Отговори
КРЪСТОСАН ИМУНИТЕТ преди 3 години
Точно вирусолога би трябвало да знае, че имунната система е един от най-сложните и бегло познати (не изследвани и не изучени) механизми е човешкия организъм. Факт е, че след редица тестове на кръв и плазма (при това в САЩ), която е запазена от 2015 г., при около 20% от пробите се установява реакция на антитела срещу КОВИД-19 (някаква реакция, не непременно 100% защита) - т.е. т.нар. КРЪСТОСАН ИМУНИТЕТ сработва. Потърсете интервюто на др. Йордан Бъчваров ако искате.
74
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от ден до пладне са такива платени нискокачествени материали като горната особа. Точно имунитета, който тя отрича ни е направил това, което сме днес.
73
1
 
13
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
До българинОбикновения грип се хваща и се изкарва лесно от почти всеки, защото още като деца сме се сблъскали с него. Дори да се разсополивиш или да те заболи гърлото, всичко е ден до пладне. Защо трябва да смятаме, че и с коронавируса в различните му мутации няма де е същото? Преди тази "пандемия", не помня, като възрастен да съм боледувал от сезонния грип на легло. Неразположението минава за седмица със или без лекарства.Предполагам, че със срещналите Ковид ще е същото
72
1
 
22
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Е, как да има сезонните грипове като короната им отне лиценза.Освен това сезонните грипове са low cost - с по няколко аспирина и колдрекса и си готов за 3 дни. Друго си е няколко ПСР-a за цялото семейство, солидна клинична пътека, една торба с витамини и добавки, за които не си и предполагал, че съществуватДа не говорим за ваксини за милиарди, евросредства и т.н.
71
0
 
16
 
! Отговори
язе да кажа преди 3 години
"той трае от ден до пладне, защото постоянно се раждат нови хора, които са податливи на вируса" - УНИКАЛНО обяснение. А какво стана с предишния коронавирус и САРС-1? Нищо, просто изчезана - въпреки неваксинирането и въпреки раждането на нови хора
70
0
 
10
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: ЧокоНапълно логичен и уместен въпрос! Да, така е, и това го каза оня ден и доц. Мангъров - докато дойдат ваксините, те вече ще са излишни.И ще видите че така ще стане! Това го казвам на всички онези, които намират кусури на Мангъров и му слагат думи в устата, които не е казал.А според д-р Трифон Вълков пред БТВ, в Западна Европа и Англия наблюдаваме бум на заразата тъкмо заради строгите мерки поради които много малко хора са се срещали с вируса - в Англия им е вече трети локдаун!
69
0
 
21
 
! Отговори
българин преди 3 години
Моля за уточнение от доцент Гломб, след като естественият имунитет трае "от ден до пладне", то колко трае "изкуственият имунитет" от ваксината?И какво аджеба означава "от ден до пладне", след като е доказано, че преболедували COVID-19 имат имунитет минимум от 6 месеца до една година, а за изкуствените ваксини не се знае нищо, защото предклиничните изпитания са били в по-малък срок???
68
0
 
17
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
След като не се създава траен имунитет, какъв е смисъла от тези ваксини ? Още през лятото настоящите ваксини, които не са пристигнали в България все още, ще бъдат напълно излишни. Или, тези от Щаба, които побързаха да се ваксинират, наесен пак трябва да се боцкат. Или, всяка есен трябва да се боцнем с по десетина инжекции - за сега се сещам грип А, Грип Б, Пилешки, Свински , Китайска корона, Английска корона, Бразилска, Южно Африканска и т.н. Вие чувате ли се какво говорите и пишете.
67
0
 
6
 
! Отговори
Астра преди 3 години
Човека взе парите а ваксини няма гей...чакай чакай.А министъра взе рушвета и ваксини няма гей.. чакай чакай
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то и грипа който е тук от ноември ще изчезве докато к-ухи лей.ки като тая разберат че е бил тук
65
1
 
18
 
! Отговори
хммм преди 3 години
Корумпирани лекари пускани по корумпирани медии.

Спонсорирани публикации