Вирусолог: Колективният имунитет от преболедуване „от ден до пладне“

Доц. Любомира Николаева-Гломб обясни как COVID-19 е изместил грипа
28 яну 2021 09:21, Елка Василева
116
Вирусолог: Колективният имунитет от преболедуване „от ден до пладне“
Кадър: архив, Bulgaria ON AIR

COVID-19 измести грипа. Това заяви доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ лабораторията по ентеровируси в Националния център по заразни и паразитни болести, пред bTV.

По думите ѝ този процес се е наблюдавал по време на зимния период в Австралия. Там циркулацията на грип е била десет пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Тя обясни, че все още не е ясно дали ще бъдат създадени различни ваксини за различните разновидности на вируса. „Единственият начин за постигане на колективен имунитет е ваксинацията. При преболедуване се получава в голяма част от населението, но той трае „от ден до пладне“, защото постоянно се раждат нови хора, които са податливи на вируса“, каза още експертът.

Още по темата

Доц. Николаева-Гломб уточни, че ваксините не се препоръчват за поставяне на деца и бременни жени, защото тези групи не са участвали в клиничните проучвания, а не защото препаратите са опасни за тях.

„Характерното за коронавирусите е, че при тях не се образува траен имунитет и са възможни нови инфекции след определен период“, заяви вирусологът и допълни, че идеята за ограничения в пътуването, ако човек е без ваксина, е трудно осъществима, защото при скоро преболедувалите не се препоръчва поставянето на доза.

Според нея имунитетът при всеки е индивидуален и не може да се каже конкретно след колко време трябва преболедувал човек да се ваксинира. Относно британския вариант на вируса тя уточни, че установяването му е трудоемък процес, а установяването на разпространението му е свързан с финансови ограничения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
7
 
3
 
! Отговори
чичко преди 3 години
тя ,тая епидемия, е като автомобилните катастрофи - теб не те засяга, докато сам не влезеш в статистиката на мъртвите или осакатените. Я СЕ ЗАМИСЛИ В ТОЗИ АСПЕКТ! преболедувалите били имали по-дълго време имунитет. така ли? а да сте чували, че има различна степен на разболяването? децата го изкарват обикновено съвсем леко. колкото са по-малки, толкова по-леко. защо? защото децата почти нямат изградена имунна система. колкото са по-малки- толкова по-нямат. имате компютри - проверете го !
43
1
 
15
 
! Отговори
Лудко преди 3 години
Доцент, доцент ..... колко да е доцент?Колко от гербавите са с реални титли?Ако наистина си мисли, че след прекаран ковид създаденият имунитет е от ден до пладне по-добре да си скъса измислената диплома!И двата производителя на одобрените ваксини заявиха, че все още няма резултати за дългосрочен имунитет.Въртят и сучат, как да направят така, че да ни бодат ежегодно и да лапат кинти!И те така ..........
42
1
 
11
 
! Отговори
А ОТ ВАКСИНАТА? преди 3 години
Напълно безсмислените ВАКСИТИ също имунитета е МУНДА до ЗАМУНДА.
41
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пренаписват науката за да я пригодят към плана който следват.
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със същото затоволство бих прочел статия със заглавие:"Астроном: Слънцето изгрява от изток"
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам за колективния имунитет дали ще го постигнете, но знам какви проблеми има вече при гимназистите и студентите. Там определенио постигнахте колективно оглупяване. Има сериозен проблем в образованието и постигането на заложените цели, но никой нищо не предприема. В момента тече сесия в ТУ и мога да кажа, че студентите не се чувстват подготвени по практическите дисциплини и са в безизходица.Но таксите за РЕДОВНО обучение са взети. Настояваме за спешно мерки по темата!!!
38
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е срамно,когато възрастни хора погазват достойнството си и морала в подкрепа на партията
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По полека с тая Л. Николова- ГЕРБ.Това не е доцент, а децентка.По тъпо заяждане Мънгъра не бяха публикували
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По полека с тая Л. Николова- ГЕРБ.Това не е доцент, а децентка.По тъпо заяждане Мънгъра не бяха публикували
35
3
 
15
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Значи, такава тежка пропаганда за ваксините, които ще достигнат до някои от редовите българи през Септември, най вероятно другата година. Въпросът е ще имат ли имунитет тогава ваксинираните сега,или и за тях,пак ? А това, което се знае за короните е,че преболедувалите имат по траен имунитет от ваксинираните. Пише го в Сайънс.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"... до пладне"----------------------------------А ако се окаже, че имунитета падне в полуНОЩ.
33
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само аз ли си мисля, че някой има за цел да удържава изкуствено тази епидемия поне 100 години.
32
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До profesora11Не е безсмислено, защото чрез редовно ваксиниране голям процент от хората няма да се заразят.Дори и да имаш имунитет от няколко месеца, ако е редовно ваксинирането, да кажем както при противогрипните ваксини е всяка година, няма как да се заразиш.Ако не могат да се заразят хората, вируса няма да има приемник и ще изчезне от само себе си.
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахаа, защото имунитета от ваксините е вечен, нали?
30
2
 
7
 
! Отговори
Антифен на системата преди 3 години
Значи ново появилите се хора няма да се заразяват и да боледуват ,а ще чакат да станат възрастни,че да ги имунизираме?Не ми изглежда много логично и биологично да стане така.Защо масовите имунизационни програми са в бебешка и ранна детска възраст?Поне четете какво публикуват сериозните имунологични школи по света.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Научни изследвания, доказателства, нещо... Дайте да ги видим
28
1
 
6
 
! Отговори
Антифен на системата преди 3 години
Уважаема госпожо доцент,моля обяснете на широката публика следните факти:Коронавирусните инфекции са масови във възрастта 3-5 г.,протичат леко като ринофарингит или безсимптомно,към 15 г. възраст 80-90% от популацията има IgG антитела,след което възрастните на практика не боледуват от коронавиусни инфекции.Тази разновидност като нова заразява възрастното население,част от което боледува тежко,но естественият ход е да стане лека детска инфекция.Децата не се ли заразяват,докато станат възрастни?
27
1
 
25
 
! Отговори
profesora11 преди 3 години
Това е неприемливо. Учените и медиците не трябва да ползват езика на Политиците. Извратено е. Подобни изявления , че проболедувалия имал имунитет "от ден до пладне" е гнусна лъжа. Ваксината не може да създаде по-траен имунитет от "оригинала" на вируса. Ако твърдението на доцент Гломб е вярно, то това означава , че е безсмислено въобще да се ваксинираме.
26
1
 
14
 
! Отговори
Хихи преди 3 години
Същото е и с ваксините!
25
0
 
53
 
! Отговори
Процент преди 3 години
Започнаха да се издават, че действията дотук са безполезни, но да знаете, че е много важно да се ваксинирате - за да можем ние да си вземем процента от фирмите.

Спонсорирани публикации