Вирусолог: Колективният имунитет от преболедуване „от ден до пладне“

Доц. Любомира Николаева-Гломб обясни как COVID-19 е изместил грипа
28 яну 2021 09:21, Елка Василева
116
Вирусолог: Колективният имунитет от преболедуване „от ден до пладне“
Кадър: архив, Bulgaria ON AIR

COVID-19 измести грипа. Това заяви доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ лабораторията по ентеровируси в Националния център по заразни и паразитни болести, пред bTV.

По думите ѝ този процес се е наблюдавал по време на зимния период в Австралия. Там циркулацията на грип е била десет пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Тя обясни, че все още не е ясно дали ще бъдат създадени различни ваксини за различните разновидности на вируса. „Единственият начин за постигане на колективен имунитет е ваксинацията. При преболедуване се получава в голяма част от населението, но той трае „от ден до пладне“, защото постоянно се раждат нови хора, които са податливи на вируса“, каза още експертът.

Още по темата

Доц. Николаева-Гломб уточни, че ваксините не се препоръчват за поставяне на деца и бременни жени, защото тези групи не са участвали в клиничните проучвания, а не защото препаратите са опасни за тях.

„Характерното за коронавирусите е, че при тях не се образува траен имунитет и са възможни нови инфекции след определен период“, заяви вирусологът и допълни, че идеята за ограничения в пътуването, ако човек е без ваксина, е трудно осъществима, защото при скоро преболедувалите не се препоръчва поставянето на доза.

Според нея имунитетът при всеки е индивидуален и не може да се каже конкретно след колко време трябва преболедувал човек да се ваксинира. Относно британския вариант на вируса тя уточни, че установяването му е трудоемък процес, а установяването на разпространението му е свързан с финансови ограничения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
23
 
! Отговори
оксиморон преди 3 години
Тя обясни, че все още не е ясно дали ще бъдат създадени различни ваксини за различните разновидности на вируса. Единственият начин за постигане на колективен имунитет е ваксинацията."=============Тези две изречения едно след друго как ви се струват?
63
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леле, постоянно се раждали нови хора без имунитет. Тази кърти мивки
62
1
 
18
 
! Отговори
------ преди 3 години
Собствения мунитет от заразно заболяване е до живот. Питайте който искате лекар.
61
1
 
13
 
! Отговори
Другари,..! преди 3 години
В Китай вече са почнали да правят анални тестове ! Призовавам всички лоялни членове и симпатизанти на Ком-партията да се запишат час по-скоро !
60
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Не го е изместил, не, не е изместен грипът, двата вируса са различни. Преди няколко дни подсмърчах и кихах. Като няма контрол в държавата ни, като не е подредена, посредствени хора, съмнителни специалисти, ще имат титла доцент или професор. Посредствени учени, недобри специалисти има и във философията, в историята, във физиката и във всички науки. А ако си член на партия (без значение дали ГЕРБ, БСП, АБВ или друга) ставаш доцент или професор, другата опция е да подкупваш ректори.
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много капацитет в тая държава .Поне двама хабилитирани лекари се "празнят" в ефира всеки ден, по два пъти на ден и то различни.Пък ти да видиш личния лекар само един - доктор нам коя си от софия (тази с очилата)
58
3
 
1
 
! Отговори
чичко преди 3 години
До БОЦИ-БОЦ: в САЩ има най-голямо количество МНОГО ВЪЗРАСТНИ ХОРА и МНОГО ЗАТЛЪСТЯЛИ - това им развали статистиката, а не че им е слаба медицината. руските богаташи и политици къде ходят да се лекуват? в германия, израел и САЩ. разгуглете как са с ковида в тези страни. епидемията не ви е футболен отбор, та да се усещате всичко знаещи. ама нейсе.
57
0
 
14
 
! Отговори
ветеринарен лекар преди 3 години
в статията не виждам да е описано как точно ковид измести грипа,освен,че циркулацията на грипния вирус в Австралия е бил 10 пъти по-малко от ковид/ това не доказва защо/
56
4
 
20
 
! Отговори
ХОРА ОПРАВЯЙТЕ СЕ преди 3 години
НЕ може да се вярва на НИКОГО за НИЩО. Преболедуването на този вирус става напълно без измислената и безполезна здравна система напомпвана с бонуси и много пари за НИЩО правене дето се отчитат с пенсионери на по 70, 80, 90 дето не могли да ги спасят да стигнат 100-те години. Работете и живейте докато е време и не сте станали пенсионери. ПАЗЕТЕ СЕ ОТ САМИТЕ МЕРКИ и здравната система, която иска да ви навреди и да си отчете дейност по усвояването на парите.
55
11
 
4
 
! Отговори
чичко преди 3 години
До Лудко: ама не се боцкай, бе лудко. мри си. твоя работа. ако си заразен, това е като да караш с 200км/час - опасен си за всички НАОКОЛО. но няма да спрат да ПРОИЗВЕЖДАТ И УСПЕШНО ПРОДАВАТ супербързите коли, защото има готови да умрат с усмивката, че карат с 200 км/час. от 40 г УЧЕНИТЕ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ,че солариумите докарват рак на кожата, а да сте чули двукраките да са спрели да ползват тази глезотия? като чета медиите, усещам ,че светът е пълен със самоубийци, които хленчат, че им пречат...
54
10
 
3
 
! Отговори
Силистар преди 3 години
До Анонимен 46Не си разбрал! Заразител може да е само дете заченато от неваксинирани родители, иначе няма проблем. Да се забрани на неваксинирани да се размножават и светът ще се изчисти от чумата, това е.
53
1
 
9
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Докато си пиех кафето,разцъках каналите,по " Европа" хванах пресконференция на слициалистити,е как искате да се оправи нещо,като некадърните журналисти не могат да зададат въпрос с правилно структурирано изречение или задават само глупости
52
1
 
2
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Вчера Ректорът на МУ- Пловдив каза друго!!!!!!
51
1
 
4
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 3 години
Най-важното видео, което може да видите по въпроса за експерименталните " ваксини" - не е с коментари и мнения, а списъкът до момента в САЩ с умрелите и тежките странични ефекти след БОЦ. От тяхната здравна организация CDC.https://bitchute/video/eaNqNVg53A9t/Мероятно ще трябва да добавите (.сом) след bitchute. Не е някакъв съмнителен сайт, това е конкурент на Ютуб, но без толкова цензура.
50
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я професори и доценти се разберете като ходите по най различни студия как да ни лъжите за имунитета на ковид всеки излиза и казва ваксината била най добре защото всяка година можем да се ваксинираме
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПМП. /Уточнение-медицинска/
48
1
 
10
 
! Отговори
ПРИРОДАТА преди 3 години
Най-добре си знае работата със или без този наложен терор хората няма да изчезнат нито да престанат да се раждат и умират. Стандарта на живот е ПРОБЛЕМ мизерията и безсмислието да страдаш и мизерстваш и да създаваш себеподобни обречени роби деца обслужващи шайката от световния елит от бизнесмени и правителства.
47
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер рнк-ваксини, обаче изискват втора доза, даже не се знае годишно дали няма да на тримесечие. Някои добре се упражняват върху човечеството, налагайки му чувство за вина и страх за живота, който все пак е ограничен като продължителност.
46
2
 
15
 
! Отговори
НАЛИ ТРЯБВА преди 3 години
Правителствата по света да си направят далаверите с милиарди пари, а за пред хората да се отчетат, че са ги лекували от грипният вирус за който няма реално никакво лечение с лекарства хората сами оздравяват или ако са на възраст над 70, 80 една част то тях умират отчитат пари че са ги лекували и се оправдават с тях своя произвол и терор.Плащаме луди пари за здравната система която не работи и наливаме пари в осигуровки след това мизерия и обреченост държава съсипва живота на хората.
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тези които се раждат са "заразители" сигурно, направо за първороден грях говорим?! Още от пролетта считаха всички ни за носители и преносители, дори и без да сме кихнали само. Великата наука,искат да ходят на Марс, а затварят хората като в средните векове, за да ги пазят от въдушно-капкова инфекция

Спонсорирани публикации