36% от 16-годишните момичета пушат, 64% от българите: Спрете рекламите!

Коалицията за живот без тютюнев дим иска политически решения
Обновена: 23 фев 2021 09:23 | 23 фев 2021 09:15, Камелия Цветанова
106
36% от 16-годишните момичета пушат, 64% от българите: Спрете рекламите!
Снимка: Pixabay

Политическите сили, регистрирали се за участие в парламентарните избори, да включат в предизборните си програми решения на проблема с тютюнопушенето в България. За това призоваха от Коалицията за живот без тютюнев дим.

От организацията подчертават, че тютюнопушенето е сред най-сериозните проблеми, засягащи здравето и благополучието на българите. Според данни от току-що проведено проучване голяма част от младите хора у нас подкрепят по-строги мерки за контрол на тютюна.

Още по темата

Децата в България пропушват твърде рано – 36% от момичетата и 27% от момчетата на 16 години пушат ежедневно. Общо 32% от българските шестнадесетгодишни са употребявали цигари поне веднъж през последните 30 дни, докато средната стойност за Европа е 20%, обясняват от коалицията.

Необходими са ясна политическа воля за промяна на тази плашеща статистика и законодателни промени в съответствие с Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация, по която България е страна, пишат до политическите сили от Коалиция за живот без тютюнев дим.

От обществената формация настояват кандидатите на изборите да включат в програмите си 7 мерки: подобряване ефективността на контрола по спазване на забраната за тютюнопушене в закрити и на някои открити обществени места, въвеждане на ясни правни определения, например за „закрито обществено място“ и „тютюнопушене“, в Закона за здравето и други нормативни актове; пълна ефективна забрана на външната реклама, излагането на тютюневите изделия в местата за продажба и забрана за промоция и спонсорство от страна на тютюневата индустрия; повишаване на акциза на тютюневите изделия – в това число и на нагреваемите тютюневи изделия и електронните цигари; подписване и ратифициране на Протокола за премахване на незаконната търговия с тютюневи изделия към Рамковата конвенция за контрол на тютюна на СЗО (РККТ); активна превантивна комуникация на държавата и помощ за желаещите да спрат да пушат; ефективно противодействие на вмешателството на тютюневата индустрия при решаване на въпроси, свързани с общественото здраве, и конкретно при приемането на мерки за ограничаване на тютюнопушенето.

Според национални представителни проучвания 57,9% от младите хора смятат, че трябва да се наложи по-строг и ефективен контрол върху спазване на забраната за тютюнопушене на обществени места. 48,9% от тях са на мнение, че трябва да се забрани рекламата и промоцията на тютюневи изделия, като 63,7% не са съгласни децата и подрастващите да виждат реклами на тютюневи изделия на билбордове, транспаранти, плакати по улиците.

Резултатите от изследването сочат, че 80,1% от младите хора са съгласни, че трябва да се премахне незаконната търговия с тютюневи изделия, а над половината от тях (52,3%) искат държавата да спре вмешателство на тютюневата индустрия при изработването и прилагането на политики, отнасящи се до общественото здраве.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
reklamiraite po bg magostrali bg orajia, patroni, bombi, za da sa izbivat po-barzo i polesno ot casino royal, vodki, riikii, vina, biri, cigari...invitro...
93
1
 
1
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Тези от коалицията защо не отидат на .....Искат.И аз искам много неща,но не натрапвам мнението си на другите.Искат да се забрани и някой общ.места.Още малко ще дойдат вкъщи и ще ми кажат какво да правя.Я вървете на ......
92
2
 
5
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
Слаби родители
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми дайте на хората повече пари за по-скъпи пороци, бе! Богатите вместо цигари пушат пури и шмъркат от скъпото! Ако аз можех, нямаше да пуша цигари. Ако си мислите, че повечето хора (богати/бедни) не взимат няква субстанция, се лъжете
90
1
 
4
 
! Отговори
ОхБоли преди 3 години
И после защо клиниките за инвитро са пълни с отчаяни дами...Оказва се че кефа всъщност ИМА цена. Лошото е че понякога тази цена не се плаща с пари.
89
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
До ПетровАми, аз съм на мнение, че ако човек има толкова много стрес е по-добре да има НЯКАКЪВ отдушник, щото иначе, току виж го удари някоя болест. То няма верен отговор дойде ли до това. Въпроса е човек да си позволява по малко, за да не става игра на котка и мишка, щото стигне ли се дотам винаги ще успее сам да се излъже, но иначе съм съгласен, че стигне ли се до злоупотреба трябва да се търсят решения. Аз никога не съм пил регулярно. Като студенти сме имали запои, но иначе не.
88
1
 
4
 
! Отговори
Петров преди 3 години
До 1:Прав си, но си остава проблемът, че това е наркотик и е опасно да си играеш с него и да развиваш навици, че не знаеш накъде ще избие. Може просто лека полека да увеличиш дозата или пък да се случи нещо силно стресиращо в живота ти и от умерен пияч да минеш към злоупотреба(както стана при мен). Пожелавам ти да не се случва и да си пиеш винце за кеф все пак!
87
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До ПетровУмереното пиене е абсолютно приемливо. Просто храната е по-вкусна когато е съчетана с правилното питие, но аз говоря за 3-4 чаши вино седмично, не за "стандартни" 200-300 грама "твърдо" почти всяка вечер. Българите имат толкова много лоши навици, е човек се чуди с кое по-напред да започне. Между другото, не винаги е било така. Преди войните българите са си пийвали, но умерено. Не знам кога се е настанило това, че да пиеш много е голямата работа.
86
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 88Ами, тая статия е за 16 годишните, тъй че теб не те засяга.
85
1
 
9
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Аз пък спрях алкохола, сега като усетя, че удържам нещата ще спра и цигарите. Няма по-безсмислено нещо от това да се тровиш и да го романтизираш за собствено успокоение. Умерено пиене и много рядко пушене няма проблем ама пак е безсмислено. В България обаче ужасно много се пие и пуши.
84
2
 
8
 
! Отговори
Бугнярия преди 3 години
Нормално е най-бедната и проста държава да е и първа по процент пушачи в ЕС. Двете си вървят ръка за ръка.
83
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато подраствах цигарите не бяха вредни. Тази война срещу цигарите дойде по-късно, краят на 70-те години. Пуша повече от 40 години, как да ги спра, пък и за кога?
82
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кеф ми е да си пуша, но винаги съм говорил против цигарите на непушачите! Ясно ми е ,че са отрова
81
8
 
8
 
! Отговори
Striker преди 3 години
90% от българите са си с ориенталско мислене. *** се равнява по Анадола от край време. Сутрин в Истанбул на пристанището стотици докери и хамали пушат като комини, и българина не пада по-долу. Чалга и цираи да има. Нищо, че в Европа отдавна не е популярно толкова, а пък в Америка от години е демоде и те гледат като изкопаемо. Естествено, че и там се пуши, ама е много рядка гледка, тука сме си кюрди.
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В последната година май само Ковид-19 убива повече хора отколкото убиват цигарите.
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен рекламите трябва да се забранят и филмите, в които актьорите пушат. Според изследвания точно филмите са оказали голямо въздействие над много от децата и малдежите да станат пушачи. Преди 1989 малко от учениците пушеха и всички ги знаеха кои са, но тогава достъпа на децата до цигарите не беше толкова лесен.
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имайте предвид, че в тази държава алкохола и цигарите убиват много повече хора отколкото ковида, но мерките не са реципрочни.
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За пари и хубава работна позиция лапат и други неща, не само цигарки... В предната ми работа се нагледах на такива слагачки !
76
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И рекламите на цигари да спрете момичетата ще налапат това, което им е пред устата.
75
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко наблъскано с химия е вредно, включително новите тнар "ваксини", по едно време беше модерно да се зобят с анаболи и много млади спортисти си съсипаха здравето или умряха, това че мнозинството хора правят едно нещо не означава, че е правилно

Спонсорирани публикации