България влезе в 10-дневен локдаун, какви са рестрикциите?

Вижте какво е забранено до 31 март
Обновена: 22 мар 2021 10:26 | 22 мар 2021 00:01, Александър Попов
219
България влезе в 10-дневен локдаун, какви са рестрикциите?
Снимка: БГНЕС

От днес, 22 март, България влиза в поредния локдаун, като неговата продължителност ще бъде минимум 10 дни - до 31 март.

През последните 2-3 седмици се увеличи както броят на заразените с COVID-19, така и на хоспитализираните, при които е потвърдена коронавирусната инфекция.

Какви са рестрикциите, които вече са в сила?

Преустановяват се присъствените учебни занятия (в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.

Преустановява се присъственото провеждане на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за всички възрастови групи.

Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на практическите обучения и изпити по практика за професионални направления „Медицина“, „Дентална медицина“, „Здравни грижи“, „Фармация“ и „Обществено здраве“  , както и на държавните изпити и защити на дипломни работи за всички професионални направления.

Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови, образователни и обучителни центрове и школи.

Преустановяват се посещенията в детски градини, детски ясли, детски центрове, клубове и др.

Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

Преустановява се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (кина, театри, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и др.), вкл. и на открито (събори, фестивали и др.).

Не се допускат събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 човека.

Преустановява се провеждането на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за лица под 18-годишна възраст. Изключение се допуска за картотекирани спортисти към спортните федерации. Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика.

Преустановяват се посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси. Изключение се допуска за картотекирани спортисти към спортните федерации.

Преустановяват се посещенията в самостоятелните и прилежащите към места за настаняване - балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.

Преустановяват се посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допускат се доставки или взимане на храна за дома и офиса. Ресторантите на територията на местата за настаняване могат да предоставят храна единствено на гости на мястото за настаняване, доставена в съответните стаи.

Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината.

Преустановяват се посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори, доставчиците на съобщителни и комунални услуги, услуги по химическо чистене, намиращи се в търговските центрове.

Преустановяват се посещенията в магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки. Нетна търговска площ е площта, в т.ч. щандовете, която е достъпна за клиентите. Забраната не се отнася за магазини (хипермаркети и супермаркети), предлагащи предимно хранителни стоки.

Преустановяват се груповите туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и груповите посещения на туристически обекти в страната.

Физическите и юридическите лица – собственици или управители на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите, като не допускат повече от един човек на 3 кв. м.

На пазарите, тържищата и базарите се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Задължително е носенето на защитна маска.

Работодателите и органите по назначаване организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма, където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа.

Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий.

В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и обектите за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията, при спазване на въведените  противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
dnes.bg подвеждате хората. Цитирайте правилно заповедта.
134
3
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Започна ужасна световна икономическа криза. Дори и богатите държави са вече зле. Само в Германия през 2020 са фалирали над 16 000 фирми. 250 милиарда са преките загуби. https://actualno/europe/nebival-shok-za-germanija-250-miliarda-zagubi-nad-16-000-falirali-firmi-news_1570559.htmlТова иска световният "елит" - клановете Рокфелер, Ротшилд, Морган и др. Целта им е да унищожат средната класа навсякъде по света, за да командват без проблеми!
133
9
 
16
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 3 години
Вдигнете се и те ще паднат!
132
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 163Ако сувенирното магазинче е под 300кв. метра - може да си бачка. Прочетете заповедта."15. Преустановяват се посещенията в магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки. Нетна търговска площ е площта в съответния търговски обект, в т.ч. щандовете, която е достъпна за клиентите. Забраната не се отнася за магазини (хипермаркети и супермаркети), предлагащи предимно хранителни стоки."
131
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 162 Пий си хапчетата навреме...
130
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко некомпетентна статия... от заглавието та до "преразказа" на заповедта. Има и други орязани неща, има и други допуснати... ама сте го пропуснали при "преразказа"
129
8
 
3
 
! Отговори
Пегъзи Музовски преди 3 години
Здравей,простолюдие!Честита първа пролет!Честит локдаун!
128
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВъпросАми ако мислиш че сувенирите стават за храна и можеш да си ги готвиш и ядеш - значи няма проблем да работи магазинчето.
127
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махнете от заглавието "10 дневен". България от днес е в локдаун и това ще продължи до към началото на Май месец. Да знаете. И още мерки ще има, спокойно. КПП-тата ще бъдат възстановени. Не е с цел да не се разнася вируса, целта на КПП-тата ще е за да не могат хората да пътуват към София, защото след 10 дни всичко ще се юрне на протест в София. Хората вече почнаха да изперкват от мерки, маски, генерали, щабове...До седмица ще се въведът и КПП-тата. Ще видите.
126
4
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
"- Преустановяват се посещенията във всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки." ?! Чакайте, че ме ошашкахте! Малко магазинче за сувенири попадала ли в рестрикциите?
125
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
158Ако военният режим го водят таквизи генерали като Прецеднета, дето викаше, че вирус няма, дето синчето му по партита ходи и дето извика службите да им даде заповед пред медиите, къде да засилят наблюденията...Направо тия цифри в момента, рай ще ни се видят.
124
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така ще е до изборите а след изборите всичко ще си работи
123
2
 
10
 
! Отговори
Не за режим племето преди 3 години
...за Военен режим е само.Защото крадци и предатели се наплодяват безконтролно !!!!!
122
16
 
15
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Срещу "локдауна" роптаят тези късметлии, които по някаква причина нямат тежко болни или починали в своето обкръжение !Учудващо е, но има и такива хора, които не разбират опасността от този вирус, дори и го отричат, не забелязват препълнените болници, засилената смъртност и др. .И да, както винаги има и обикновени ***, платени от някого да роптаят и да всяват различия !!!
121
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опозицията удобно и популистки мълчи,за да създаде впечатление у обществото,че те вероятно биха действали по-различно.Опозицията използва обществения дискомфорт от мерките,за да трупа политически девиденти с мълчанието си ! За мен това е абсурдно поведение ! Опозицията е длъжна да защити действията на правителството и да обедини хората в тази ситуация,защото е ясно,че те биха направили същото .Нинова по-рано дори обвини Борисов,че закъснява с мерките ! Защо мълчат ? Защо не вземат отношение?
120
6
 
14
 
! Отговори
Три дни преди 3 години
След като казаха че ще има затваряне и преди да го направят всички се хвърлиха да ходят по магазини, заведения, фитнеси, спа...като за последно. Този ентусиазъм ще му берем плодовете още 10-20 дни. Така, че локдауна едва ли ще е само 10 дни.
119
22
 
16
 
! Отговори
123 преди 3 години
Зомбитата да го д..., психично болни! Затваряйте се и оставете другите да живеят нормално! Нямало фашизъм, а?
118
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоз пък щял да протестира срещу хунтата ....Абе протестър ,къде си тръгнал бе ,за какво ще протестираш бе ???А БСП,Радев,Мая,Пинокио,Слави ,къде са ?Защо мълчат тея *** ?!Някой знае ли техните позиции относно локдауна ?За правилна мярка ли го считат ?
117
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са рестрикциите?Много слаби, много зле контролирани, много късно наложени. Много ще умрат заради това.
116
4
 
22
 
! Отговори
темата на нова преди 3 години
Преустановява се правото на живот.Изборите се отлагат с 3-5 месеца.Ваксинираните го издухват,неваксинираните също.Безработни Бол гладни също.На всички паспорти Зелен ,червен,син и розав да не изглеждаме расисити.И.т.н.