Асен Василев: Фондът на фондовете и ББР са на загуба

"Големи длъжници преговарят с нас за изплащането на дълговете им"
Обновена: 30 май 2021 20:26 | 30 май 2021 20:10, Веселина Йорданова
251
Асен Василев: Фондът на фондовете и ББР са на загуба
Снимка: БГНЕС

Фондът на фондовете и Българската банка за развитие са на загуба, като Министерството на финансите ги е субсидирало. Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев в предаването "120 минути" на bTV.

Василев каза, че тази седмица във Фонда ще бъде направен детайлен анализ какво се случва. Българската банка за развитие за миналата година е отчела загуби в размер на 120 млн. лв.

Още по темата
Преди дни Василев съобщи, че Националната агенция по приходите е отписала за 3 г. около 10 млрд. лв. като несъбираеми дългове. Днес той допълни, че наказателните лихви и ревизионните актове са около половината от сумата, тоест чистите задължения са около 5 млрд. лв.

"Има кухи фирми и ДДС източване, където трудно ще се събере нещо, но съм щастлив да обявя, че една немалка част от фирмите на първата страница, големите длъжници, вече се обадиха и започнаха да преговарят за форма и начин на изплащане“, каза Василев и даде пример с фирма "Брикел", чиито задължения са в размер на 42 млн. лв.

Според него е необяснимо как може да се стигне до натрупване на дългове от порядъка на 20-30-40 млн. лв.

Василев обясни, че в момента България разполага с малко над 8 млрд. лв., от тях обаче около 5 млрд. лв. не могат да се ползват.

"Реално Министерството на финансите разполага с малко над 2 млрд. лв. Изпълняваме бюджета така, както е заложен. (…) Проблемите, които имаме в разходната част е, че когато имаме непредвидени разходи, а такива е имало доста до май месец, те се правят за сметка на съкращаването на други разходи", обясни министърът.

По думите му Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“ са започнали анализ, който трябва да покаже как да се вдигнат приходите в хазната. Относно задочния сблъсък с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за държавната хазна, Василев коментира:

"Още първия ден казах, че е била необходима актуализация на бюджета. Г-н Борисов от доста време управлява, но гражданите не са експерти по финанси. Бюджетът на България има разходна част, приходна част и дефицит, като всеки от тези три параметъра е ограничен. Ако има допълнителни разходи, ние можем да преструктурираме разходната част, но нямаме право да увеличим разходите. Нуждата от актуализация не идва от това, че балансът между приходите и разходите е нарушен, нуждата от актуализация идва от това, че до март месец са заложени разходите за пенсии и мерки, за април и май тези разходи не бяха заложени, а бяха направени“, обясни финансовият министър.

Той допълни, че за да се покрие мярката към бизнеса „60/40“ са дръпнати 20 млн. лв. от бюджета на Министерството на финансите. А за бонуса от 50 лв. към пенсиите са взети пари от разходите на всички министерства - по 0,8% от бюджетите им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Атаките към ББР ясно показват посоката в която ще се движи служебнито правителство и в частност Румен Радев. Фалиране на въпросната банка и раздаване на парите на приближени до него хора.
104
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 99Давам като пример- някой си построил един хотел, той алчни си казва защо да е един, нека бъдат два, нека бъдат верига от хотели и т. н и т. н. Нямаше кой да попита откъде се вземат толкова пари. Документ не ти трябва, за да видиш докъде сме стигнали.
103
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев положението е напечено, викай жан виденов на помощ.
102
10
 
20
 
! Отговори
Радев=Лукашенко преди 2 години
Хунтата на Радев вече изпразни държавната каса и почнаха оправданията на калинката Василев !
101
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поправка - по време на бай ви Тошо беше на 27мо място /не на 24то/ А това се постигаше много просто. Международните институции , за да разберат развитиего на икономиката искаха от правителствата данни за това. Какво правиха драгите комунистчета - ами всичко надписваха. И надписваха на всички нива. От бригадир в завода /за да вземат по-големи премиални/ , през директор и министър до самите висоти на държавата. И накрая информацията, която получаваха в чужбина нямаше нищо общо с действителността.
100
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 90 г цяла България работеше за точно 250 човека и 100от съюза
99
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Активирането троловете на ГЕРБ под тази статия, и с много плюсове да си подкрепят мненията, за да бият по икономическите министри с надеждата да оберат десни гласове, но ще стане точно обратното. Има къде да се съберат десните гласоподаватели, не под крилото на ГЕРБ-БКП
98
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
министъра да изкара документи за това което говори, да не стане пак лъжа като с костинбродската афера на Манолова
97
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Василев още когато го обявиха за министър на финансите го изкоментираха хора, които го познават, че той не разбира от държавни финанси, защото никога не е работил това. Излязоха прави. Личи, че не е наясно.
96
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гоше недей че има и твой набори тука нема да спорим сега !
95
14
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Някои тук...повтарят като мантра непрекъснато...комунистите та комунистите,предполагам хлапетии,родени след 90-сета.По време на бай ви Тошо,България бе достигнала до 24-то място по икономическо и социално развитие в...света(не в Европа).Сега сме на 124-то,може и по...назад,не съм ги броил.Банкянският...икономист допълнително ни...закопа.Това му беше,ама...негативните последствия ще са...трайни.
94
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познахме, че служебното правителство ще се изложи. Вече нямало пари. Само се оплакват. Правете анализите си тихомълком, но народа чака истинска работа от вас. Давайте на медиите съществени новини за рабората ви в областта на икономиката, образованието, социалната дейност....и не търсете повод да вдигате данъците .
93
5
 
7
 
! Отговори
4epa преди 2 години
Я БЯГАЙ БЪРЗО КУКОЛАНЕ- ДА БЕШЕ ДОШЪЛ СЛЕД ТРОИНАТА КОАЛИЦИЯ ИЛИ СЛЕД ОРЕШАРСКИ ДА ВИДИШ КАКВО Е ЯМИ !!!!!!!!!!!
92
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само чрез труда на редица поколения се стига до голямо богатство. А у нас е друго, едни крадоха от общото и станаха много богати.
91
1
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Затова ли ме блокираха *** да не мога да пиша за 24 часа, защото казах истината, че държавата е пред фалит, подобно на Галилео Галилей, който са го изгорили жив, защото е казал, че планетата Земя се върти около оста си и затова имаме изгрев и залез.
90
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
покажи с цифри и документи и тогава ще ти повярваме.
89
4
 
13
 
! Отговори
Бодибилдър преди 2 години
Само не разбрах сега новия шеф на НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЯ ПО ПРИХОДИТЕ продал ли си е фирмата барабар с данъците на. и ли не ???????
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Говори се, че има милиардери. Ей тъй има няма за 10-15 год. се появиха. Как може да се чувства един нормално мислещ човек при тези обстоятелства. Освен излъга-друга възможност няма.
87
5
 
18
 
! Отговори
До гошо тъпото преди 2 години
Бойко страната не довел до фалит.Конунистите виж са ни фалирали няколко пъти.Моли се буратино да е по-умен, отколкото изглежда и да не направи някоя колосална глупост, че и това сме виждали от комунистите.
86
5
 
2
 
! Отговори
До 81 преди 2 години
До 81 - До 77 Този се заклева, че не е *** и мрази комунистите безплатно. Комунистите от Китай са 1, а ФАЩ имат 24 трил долара дълг. Мрази си комунистите - така плащаш с труда си на американските бабички.

Спонсорирани публикации