Честотата на ваксиниране се забавя, няма опасност да изхвърляме ваксини

Богдан Кирилов: Най-предпочитана е ваксината на „Пфайзер“
67
Честотата на ваксиниране се забавя, няма опасност да изхвърляме ваксини
Снимка: БГНЕС

Честотата, с която се случват кампаниите за ваксиниране при нас се забавя, призна  директорът на ИАЛ Богдан Кирилов пред bTV.

По думите му обаче няма да се стигне до изхвърляне на ваксини срещу COVID-19 с изтекъл срок на годност, защото механизмите на Европейската комисия позволяват дарение или препродажба на препаратите.

На този етап у нас най-предпочитана остава ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех".

Още по темата
"Има достатъчно налични ваксини, за да може всеки желаещ да се ваксинира, независимо от възрастовата група", допълни Кирилов.

Той увери, че на този етап няма партиди с изтичащ срок на годност. През юли има около 50 хил. дози от "АстраЗенека", но също така около 80 хил. души очакват втора игла от нея, тъй че тези дози се разпределят приоритетно“, обясни той.

Общото количество дози ваксини, които очакваме у нас е 13 млн. Вече се работи активно и за намиране на възможност за дарение или препродажба. По думите на Кирилов засега има само едно договаряне с Република Северна Македония, което се обсъжда и с ЕК.

Относно ваксинацията на деца, Кирилов коментира, че кратката характеристика на "Пфайзер" вече е променена, като се очаква и становище на експертния съвет по педиатрия. Когато това се случи, ваксината ще бъде пусната в употреба и за децата над 12 г.

Богдан Кирилов отказа да коментира решението да бъде пенсиониран директора на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той го определи като изключителен професионалист, който много уважава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
17
 
! Отговори
БХК преди 2 години
Расисти! Ваксинирайте ромите!
18
11
 
11
 
! Отговори
За 10 преди 2 години
Да де ама темпа на ваксинация беше доста по-висок преди тоя да стане министър на здравеопазването и да почне да издава безумни заповеди относно ваксинацията.Приоритетно ваксиниране затваряне на зелените коридори и какви ли не още безумия.Пък сега и с паркове и градинки и пак нещата тръгват надолу.
17
2
 
2
 
! Отговори
До преди 2 години
Коментар 10,ми отиди ако искаш и Афганистан, Занзибар, Етиопия исе ваксинирай ,какво ни интересуват Франция и т.н.страни.нямам средства за там отиди ти там.
16
9
 
5
 
! Отговори
Бау преди 2 години
толкова са възможностите на ***. Най-любимите ми са тези дето, видиш ли, вадили много пари и това ги прави умни. Направете си един IQ и ще разберете дали сте умни :D Самочувствие до небесата ...
15
21
 
25
 
! Отговори
онзи преди 2 години
Заблудените дето се ваксинират привършват. Ковид ваксини няма, а отровни инджекции за бавна смърт.
14
5
 
28
 
! Отговори
българин преди 2 години
Стига вече с тази кампания!
13
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ще останем с най висока смъртност, и осакатени и инвалидизирани от постковид, щото сме царе на конспирациите. Ваксините им са криви сега. Щях да кажа балкански манталитет ама не става. Щото на балканите пак са по умни от нас. Виж Сърбия, Румъния, Турция, ваксинира се народа. Аборигенски манталитет!
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СПОКО ХВЪЛЯНЕ НЯМА И С ПРОКИСНАТИ ЩЕ ВИ ВАКСИНИРАМЕ
11
2
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Браво, Кацаров!Така ваксинирахте хората, че вече почнахме да ги изхвърляме.
10
22
 
9
 
! Отговори
до Ау преди 2 години
Във всички други държави ваксинират и по паркове, градини и молове. Места, където се събират най-много хора. Във Франция даже на Парк де Пренс се ваксинираха хората. Само тука не ни харесва това и мрънкяме...
9
7
 
22
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
тая течност дето и викат... не пази от нищо... на даден вирус първо му се изважда геномът и тогава се разработва ваксина (тестването е няколко години) те на спина не са извадили генома и направили лекарство та на вирусче, което от хилядолетия е в нашето тяло... така че се гответе докторчета за съд държавен или народен - по избор...
8
1
 
9
 
! Отговори
До преди 2 години
Коментар 3,по добре отиди на МОЛ, градина, защото в болницата може да те разфасоват,и органите ти да са продадени.така,че една ваксина извън болницата ти гарантира, че ще си жив.
7
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме страната с най-висока смъртност в Европа, но с най-нисък процент ваксинирани. Парадокс
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пращате по пощата на всеки човек кога и къде му е реда да се ваксинира,ако не иска звъни или там пак по пощата дава уведомшение че не иска и така. Като нормална държава. Не като стадо да се ходи
5
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бок.лу.ка трябва да се изхвърля, а вие го инжектирате на хората.
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако няма да изхвърляте ваксини, тогава какво ще правите с моята? :D
3
7
 
12
 
! Отговори
Ау преди 2 години
Ми то в болницата не се поставят ваксина,тръгнали по Мол, градини, улиците да поставят ваксина.как да се реша.това не е хигиенично.който се реши, вече е обречен.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма реклама за ваксата , а парите кога ще раздавате ?
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ваксината ни пази 8 месеца, много скоро ще трябва пак да се ваксинираме.