МиГ-29 - изправни самолети, пилотите обаче не летели достатъчно

Изтребителите се проверявали и поддържали непрекъснато
Обновена: 13 юни 2021 14:06 | 13 юни 2021 11:45, Камелия Цветанова
181
МиГ-29  - изправни самолети, пилотите обаче не летели достатъчно

"Пилот с ювелирна техника на пилотиране беше загиналият по време на учение майор Валентин Терзиев", каза пред bTV бригаден генерал Николай Русев, който е командир на авиобаза "Граф Игнатиево".

Той сподели, че е трябвало да съобщи тъжната новина на семейството и че изпитва вина за това, което се е случило. Но беше категоричен – МиГ-29 са изправни самолети.

Още по темата

„Дори капачката на винтила на гумата на самолета ако липсва, самолетът не излита – той трябва да е в пълна изправност, за да може да полети. Той се проверява постоянно. Процесът на поддръжка на самолета не е целеви еднократен, той се проверява и поддържа постоянно. Всички части са нови и пристигат от Русия, те имат гаранция и ресурс. Всичко е спекулация. Всяко говорене, че са остарели - също, защото те се поддържат в перфектно състояние. Има ги и всички системи, за да се спаси пилотът“, обясни ген. Русев.

Той сподели, че до последно са чакали Терзиев да се върне, а преди да изгубят връзка пилотът е бил уверен и всичко е вървяло по план.

Русев обясни, че след всеки опит за спекулация с теми, свързани с авиацията, ще се действа законосъобразно. Той добави, че докато има авиация и самолети, управлявани от хора, няма как да се избегнат подобни инциденти.
„Всеки опит да се спекулира с теми, свързани с бойната ни авиация, опити да се въвличат пилотите ни, инженерно-техническият състав в интриги и в политически реваншизъм, ще срещнат категоричен законосъобразен отпор. Нашата толерантност е изчерпана към тези хора. Летим и ще носим нощното дежурство, но повече компромиси няма да правим и ще говорим. Българският пилот повече няма да търпи унижението от група хора, които периодично излизат и говорят от наше име и заблуждават обществото. Те се опитват да формират общественото мнение. Ние ще продължим да служим на родината си, а не на чужди каузи. Малка група периодично обикаля медиите и говори за неща, които са некомпетентни и целят да спрат от експлоатация МиГ-29 и да докажат, че са негодни самолети. Искат да докажат, че пилотите, летели на руска техника, трябва да са освободени едва ли не от служба, тъй като са идеологически нечисти. Това нещо приключи“, каза ген. Русев.

Той коментира и че летателните часове на пилотите наистина са малко, като майор Терзиев от началото на годината е има 12 ч. и 50 минути нальот, както и всички в авиобазата.

Веднъж в годината се изпълняват пускови полети над море, няма как да има повече, каза още Русев.

Трябва да има последователни решения и действия в тази посока, добави той.

Относно семейството на загиналия пилот Русев изрази възхищението си към силата, с която са го посрещнали:

„Няма как да не се чувствам виновен за това, че не успях да върна у дома майор Терзиев. Не усетих никакъв укор. Напротив, казаха ми: Благодаря. Съпругата му даже ми сподели, че тя е знаела рисковете и че ще се справят“, сподели командирът на авиобаза "Граф Игнатиево", който съобщава тъжната вест на роднините на загиналия пилот.
Той не пожела да развива хипотези за причините за случилото се, но коментира, че е важно да се намери “черната кутия“ на време. В солена среда в морето тя може да оцелее 10 дни, добави Русев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
6
 
! Отговори
до чуденка преди 2 години
""""пък самите експерти казват, че нямал достатъчно летателни часове. На кой да вярвам сега ?""""" Вярвай на генерала! Не е никаква тайна, че летателните часове в българските ВВС е критично нисък! Един летателен час на истребител Миг-29 струва 22,000 Долара, както писах по-долу, а на Ф-16 -20,000 долара! Средно един пилот трябва да се лети до 100 часа в годината! А, сега седнете и умножете 100х22,000 за един пилот. В Израел пилотите летят по над 160 часа в годината! Извода: няма пари!
75
2
 
3
 
! Отговори
до Незнакомов преди 2 години
От една страна Ирак, от другата коалиция- според теб какво е било съотношението. Провери информацията за срещите между федаините и морските пехотинци. Заповедта на амер.командване, на не влизат в контакт и бой с тях! После федаините съблякоха униформите и досага трепят хамериканците!
74
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изправни?Колко да са изправни- Достатъчно, за да падат като круши .Значи, застъпниците на руската техника по правило изкарват пиротите ни некасърници.Не позволяват да се осъмним в РСК Миг Като сте почнали , на вкарвайте в затвора всеки дръзнал да засегне интересите на руската компания.Нали вече имате така практика- руски мекерета!
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом чак и БАН помагат значи няма да ги намерят :))) Тез ги знаем
72
1
 
5
 
! Отговори
SS преди 2 години
Пилотът по всяка вероятност е загинал (мир на праха му) черните кутии не са намерени и забележете часни фирми помагат С какво ? От тук си направете изводите.
71
1
 
5
 
! Отговори
до секретчика преди 2 години
Ами тогава да напишем в търсачката на чичко Гугъл Загинали американски пилоти! Има загинали пилоти дори на Ф-22 !!!!! Ф-14 Томкат дори имаше прякора "Черната вдовица" въпреки, че беше един от най-високотехнологичня самолет за времето си! Аман, от дилетанти и пропагандисти (тролчета) като тебе!
70
2
 
3
 
! Отговори
чуденка преди 2 години
Е добре де, всички политици се скъсаха да го хвалят как бил опитен летец и професионалист, пък самите експерти казват, че нямал достатъчно летателни часове. На кой да вярвам сега ?
69
1
 
0
 
! Отговори
Незнакомов преди 2 години
До До секретчик 81 ---- Да, и затова иракчани ПАБЕДИХА САЩ и Коалиция, синовете на Саддам се "самоубиха" , а Салам-Садама го провесиха на въжето без ***. Lol
68
2
 
3
 
! Отговори
Гласувах за ИТН преди 2 години
Представяхте ли си Цецка Цачева да беше станала президент? Още щеше да е ГЕРБ-оландия към днешна дата.
67
2
 
3
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
"""""А защо пилотите не участват в полети организирани за охраната на територията поне на страната,че да подържат форма и умения""""" - - - Няма пари!!!!!! Един летателен час с Миг-29 струва 22,000 $$$, с Ф-16 около 20,000 $$$! Пилотите ни летят само при извънредни ситуации, за да се пестят пари и да не се хаби ресурса на двигателите!
66
4
 
7
 
! Отговори
Секретчик в чужбина преди 2 години
Напишете в прозорчето на ГУУГЪЛ следното: "Загинали български военни пилоти и авиоспециалисти-част 1" и "Загинали български военни пилоти и авиоспециалисти-част 2", за да се убедите, че жертвите са около 200, а авариите още повече. Това е за чатарската молодьож, която няма хабер от данни и от съветска бойна авиация в мирно време. УЕБСАЙТЪТ е дело на бивши военни пилоти, наши патриоти и честни хора. Четете и коментарите под списъците. Дано можете да четете!
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минималният нальот (летателни часове) за всички ВВС са 80-90 часа в годината, средно 100-120 часа. А нашите пилоти за Шест Месеца са летели 12-13 часа! При такъв нальот, на Запад, пилота няма да бъде допуснат да лети без инструктор с над 120 часа нальот!!!!!! Затова и казвам, че и с чисто нови самолети при нальот с 30 часа в годината ще има инциденти!!!!
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо пилотите не участват в полети организирани за охраната на територията поне на страната,че да подържат форма и умения за справяне с такива цели,че още други практикувани за упражнения както на такива учения с придобиване на изискваните летателни часове като норми за категория и професионален клас за летец,че само на тези незадоволителни условия ли ще разчитатат за професионално развитие в настоящите военно въоръжени сили за отбрана и охрана на територията,народа и страната щом се обучават
63
4
 
4
 
! Отговори
До секретчик преди 2 години
Имам статистиката със загубите на коалицията при нападението на Ирак с всички тези данни с имената на пилотите, видовете летателна техника и по какъв начин е поразена със старите руски оръжия и ще се н.а.се.реш от тях! Също е има в нета, по данни на италианците.
62
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нацистка България депортира десетки хиляди евреи в концлагерите на Хитлер като почти всички от тях намират смъртта си там. Нацистка България окупира Македония и част от Гърция, която в резултат на следвоенните събития се озова в западния блок и издаде милиардна сметка на съседите си. Не е необходимо да си плащат само по една причина - заради застъпничеството на Русия, който прощава всичко на българите и иска от другите да простят. Очевидно не си е заслужавало.
61
7
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
F-16 са най-добрите самолети, но русофилите са прости и не могат да го разберат този факт.
60
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тайван е замразил тренировъчните полети с F-16, след като един самолет F-16 e изчезнал от радарите след излитане за тренировъчен полет. Всичките 142 на брой F-16 са върнати в халетата, изчезналият F-16 се издирва. Това е вече седмия инцидент с F-16 в Тайван.
59
1
 
2
 
! Отговори
до Анонимен преди 2 години
Турция купи руски C-400, ракетите са доставени и не връщала поръчката.
58
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
F-16 e самолетът с най-много инциденти и катастрофи в историята на военната авиация, най-често падащия самолет. Само случаите в САЩ на инциденти с F-16 са над 300, смъртните случаи над 30, това е според сайта на F-16. Нашите пилоти едва ли ще са луди да летят такава архаична машина която самите САЩ свалиха от въоръжение.
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма страшно. Скоро България сключва договор за покупка на двадесет турски дрона.За които американците са категорично против.