Държавното обвинение: Рашков посяга грубо на независимостта на прокуратурата

От там изпратиха позиция до медиите
5 юли 2021 14:17,
318
Държавното обвинение: Рашков посяга грубо на независимостта на прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Служебният министър Бойко Рашков е извършил грубо посегателство над независимостта на прокуратурата. Това се казва в официална позиция на държавното обвинение. От там визират изявлението на силовия министър по БНР тази сутрин.

„Прокуратурата на Република България заявява, че ще защити и ще застане зад всеки магистрат, който изпълнява служебните си задължения при спазването на закона, съобразно принципите на правовата държава. Считаме, че цитираното изявление представлява опит за грубо посегателство върху независимостта на прокуратурата и е опит за неправомерно влияние и вмешателство в осъществяване на функциите на магистратите при вземане на решения по конкретни досъдебни производства, което е в противоречие с конституционно установения принцип за разделение на властите. По този начин се засяга независимостта на прокуратурата, цели се уронване на престижа на съдебната власт и се нарушава принципа на върховенството на правото“, пише в позицията на държавното обвинение.

„Независимостта е право на прокурорите и следователите, чието осигуряване е отговорност на всички държавни институции. Нейното отстояване гарантира изпълнението на служебните ни задължения, подчинени само на закона, познанието и личното убеждение на всеки магистрат, без въздействие на субективни виждания, в интерес на защитата на правата на гражданите“, припомнят от там.

„Върховенството на закона е ключов принцип в демократичните държави, а член втори от Договора за Европейския съюз определя зачитането му като най-важна ценност. Съобразно практиката на съда на Европейския съюз, независимостта на съдебната власт е изведена като самостоятелно понятие на правото на Съюза, което стои в основата на върховенството на закона. Затова органите на съдебната власт във всяка държава членка трябва да са защитени от външна намеса, застрашаваща тяхната независимост при вземането на решения.

Прокуратурата на Република България, като част от съдебната власт, има основна роля в утвърждаването на върховенството на закона. Опитите на представители на политическите среди у нас да застрашават нейната независимост чрез указване на натиск, представлява недопустима намеса в осъществяване на конституционно определените правомощия на магистратите.

Надяваме се, че няма да бъдат възродени отдавна отминали и отречени от времето недемократични практики, противоречащи на конституционно установените принципи на правовата държава, целящи дискредитиране на органите на съдебната власт.

Още по темата
Прокуратурата на Република България ще продължи да отстоява европейките ценности и да се ръководи от Конституцията и законите в страната. За пореден път декларираме волята си за професионално и ефективно взаимодействие с всички органи и институции, имащи отношение към противодействие и разкриване на престъпления с цел защита правата на гражданите.

Настоящата позиция на Прокуратурата на Република България ще бъде изпратена до президента на Република България, до Европейския парламент, до Европейската комисия , до посолствата на държавите членки на Европейския съюз в България, както и до посолствата на САЩ и на Обединено кралство Великобритания“, категорични са от държавното обивинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
10
 
7
 
! Отговори
аз преди 2 години
Цацаратурата пак реве на умирачка. Бегайте разследваите протестиращи, така или инъче обвинения срещу други освен протестъри не можете дори да повдигнете, какво останало да спечелите дело.
183
7
 
10
 
! Отговори
KPЪCTHИKЪT E ГAДEВ. преди 2 години
ОРЪЖИЕТО Е ЧАШКОВ.... ПОСЛЕДНО ОБВИНИЛ БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, ЧЕ ПОДКРЕПЯ БОРИСОВ, ГЕРБ/СДС...И ЩЕ ПРИТИСКА ПОПОВЕТЕ ПО ЦЪРКВИТЕ........... ПФУУУУ..
182
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен.. "Не щем чорбаджи Рашков!".. Обаче чорбаджиите и чорбаджинащината май са на друго място не знам защо ги приписваш на Рашо. Да си имаме уважението все пак.
181
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 197Ти защо си толкова влюбен в него?
180
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А теоята диплома откъде е? И защо ИванГешев толкова ви пречи?
179
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте му само грозната комунистическа мутра
178
5
 
8
 
! Отговори
Монката преди 2 години
До191 и кого прикрива прокуратурата ?
177
18
 
13
 
! Отговори
До 188 преди 2 години
Това че Гешев има диплома от Благоевградския университет, не значи че е експерт. Всички знаем как се изкарва диплома от български университет, по същия начин както се назначава главен прокурор.
176
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев махай го това ком уне
175
15
 
10
 
! Отговори
??? преди 2 години
От изявлението на подчинения на Бойко Борисов главен прокурор, представено като изявление на прокуратурата, не става ясно какво от казаното от министър Рашков било намеса в работата на прокуратурата. Четох казаното от Рашков и няма такава намеса.
174
17
 
12
 
! Отговори
НОРМАЛЕН преди 2 години
Докога прокуратурата ще прикрива престъпници?
173
5
 
14
 
! Отговори
ИЗМЕНИК рашънс преди 2 години
Оставка и съд на всеки самопровъзгласил се да всява омраза и разделение на Българския народ в полза на чужда държава.
172
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КЕВР.."са слуги на Борисов. Защо не дигнаха цените от 1 април, като е толкова спешно."
171
10
 
15
 
! Отговори
До 180 преди 2 години
Кого лъжеш бе су.льо?Точно Симеоново в най добрата школа по наказателното право,защото се изучава в детайли наказателния процес,криминалистика и др.,а не на две на три в общато право.Гешев допълнително е учил и всички останали граждански дисциплини с отлични оценки както потвърди проф.Герджиков и така Гешев е пълноправен юрист и право да бъде гл.прокурор с необходимия стаж.Само защото е достоен троловете на олигарсите наскачаха.
170
10
 
14
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Да 176 ти. Вярно е.Радев го чака затвор за държавна измяна и насаждане на омраза има и още точки, заради които ще бъде изправен пред съда, заради това Радев иска да махне специализираната прокуратура, после да натисне и съдиите и хем него да не пипат хемби черепа. Но Радлев ще фалшифицира изборите с машинното гласуване, и ще го преизберат пак и после ще активира референдумите за излизане от НАТО и ЕС и бито платено. Това е планът му и се чудя как още никой нищо не казва...
169
7
 
15
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
До 173 Еврозона: България има избран от ВСС главен прокурор! Той точно затова е главен и независим от червената олигархия, на която ти се кланяш! Всички тия ***, които са на хранилка при Черепа, и които ти отъждествяваш с "Народа", не са никаква представителна извадка на българския народ! Сегашния Гл. прокурор е единствения, започнал реално да мачка дъртата червена олигархия, продукт на лукановите куфари с пари! Така че не ни карай да хленчиме за тях! Няма да гласуваме за БСП, БКП, ИТН и т.н
168
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не щем чорбаджи Рашков!
167
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашковци вън!
166
1
 
11
 
! Отговори
Сординчо преди 2 години
Ба' тоя тапун каскетски!
165
6
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Англия-Дания 3-0!Тук някакви комунисти предричаха и победа на Украйна.Ненормална работа.