Заплатите растат и тази година, Варна и Бургас догонват София

Икономиката се отваря, влиза нов бизнес, кадрите не достигат
Обновена: 9 юли 2021 22:25 | 9 юли 2021 14:32, Анисия Иванова
71
Заплатите растат и тази година, Варна и Бургас догонват София
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дефицитът на кадри ще доведе до масово увеличение на заплатите през втората половина от годината в страната. София, Варна и Бургас ще са регионите с най-големи увеличения, следвани от Пловдив. Това са част от изводите на изследване на МanpowerGroup България, за които разказа Мария Стоева, мениджър продажби и бизнес развитие, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Анкетата за настроенията за повишаване на заплатите и допълнителни придобивки е била направена сред 513 работодателя.

Почти половината от работодателите възнамеряват да увеличат заплатите до 20% . 2% от тях прогнозират по-голям ръст.   

"Не виждаме никъде тенденция за намаляване, макар и половината компании да не планират увеличение. Това се дължи на отварянето на икономиката, нов бизнес, който идва в страната, и недостига на кадри – това са тенденции и от минали години“, каза Стоева.  

Има сериозен рестарт на търсенето на работна ръка във всички сфери след вдигането на мерките заради пандемията. „Най-високо е то в сектори като IT, производство, здравеопазване и фармация – тук от много дълго време има недостиг и се говори за внос на кадри. В тези сектори повишаването на възнагражденията се получава по естествен път“, каза Стоева и добави, че инфлацията поражда и искания сред служителите за по-големи заплати.

Това е риск за работодателите, коментира Стоева, заради неизвестните около възможностите за нова вълна на коронавируса.

Много от тях се стремят да взимат максимума от своите служители, смята Стоева. Така добавената стойност от работещите в една компания може да се увеличава заради автоматизация на процесите, например, като увеличеното качество на работа води до ръст на възнагражденията.

Стоева предупреди, че очакваното покачване на заплатите няма да е повсеместно, а ще обхване определени групи служители в различните компании.

По градове и региони София, Варна и Бургас са с най високи очаквания, следвани от Пловдив.

"Това е хубава тенденция. Виждаме да се стопява разликата, особено в определени сектори, между София и останалата част на страната. Все още има разлика и тя ще е факт за дълго време. но започва да намалява заради инвестициите във Варна и Бургас“, каза Стоева пред Bloomberg TV Bulgaria.

Над 70% от анкетираните нямат планове за съществени промени в допълнителните придобивки, останалите планират увеличение. Компаниите започват да дават на служителите си избор от придобивки от предварително подготвени списъци – така работещите сами могат да преценят от какво имат нужда в един определен момент, каза Стоева и определи това като положителна тенденция.

В коментар за очакванията за завръщането в офисите, Стоева заяви, че дори в една компания може да съществува различно мнение между работниците – дали да се въведе хибриден модел, дали да им пълно връщане, или да се продължи с отдалечената работа.

„В някои индустрии дистанционната работа не е опция. В сектора на услугите и IT се говори за хибриден модел и много от работодателите ще дават на служителите да избират, обясни гостът.

Запитана за проблемите на компаниите да задържат служители, Стоева коментира, че по-голямата заплата не означава, че работниците задължително ще бъдат задържани. „Компании, които имат добре установени процеси и в които има добавен смисъл за работещите, нямат проблеми със задържането на кадри.“

Повече за настроенията на пазара на труда, очакваният на работодателите, добрите практики за намиране и задържане на работа може да гледате във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
''Заплатите растат и тази година'', цените - и този месец.
53
2
 
4
 
! Отговори
пълни глупости преди 2 години
у варна само за продавачи,охранитери и туризъм за 2 месеца!
52
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Елате в Дупница, само на 60 км от София, за да видите колко плащат робовладелците!
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито е представително проучване нито Менпауър има "пауъра" да обхване цялата страна. Позорно слаба статия писана от некадърни бизнес аналитик и "яйчарка"
50
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно,плановете всичкото българин да се засели в София,Варна и Бургас удариха на камък и трябва да засилим пропагандата чрез добре познатите ни"експерти".Специално пък в Бургас и Варна вече няма работа за местните,та камо ли за пришълци.А заплатите там не се отличават от тези в Лом.
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свинско със зеле ... За едни зелката ... За други Свинята ...
48
1
 
7
 
! Отговори
м преди 2 години
Прочетох всичките коментари и само мрънкане. Защо никой не иска да има минимална ставка за час, както е на много места. Ако работодателят не може да плати поне минималната за даден труд, да мисли за нещо друго. Самите наети също май не искат, защото ще има ясно разписани количествени и качествени параметри, а на повечето им се "ходи" на работа, но ако може да се офлянкват, да пушат цигарки, да напускат работното място за 15минути ...
47
7
 
10
 
! Отговори
Doomer преди 2 години
Е ако питате средностатистическият коментиращ ще ви каже, че даже не му плащат а живее за кило ориз на ден, работи по 12 часа робски труд в уранова мина и на връщане от работа си носи прашка в случай че види някой гълъб и успее да го удари, за да има какво да сложи на масата. Че ако не успее пак ще трябва да кара на корени и трева. Тука всичките са много преуспели направо.
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, нали Радевнказа, че хазната била изпразнена и държавата била едно блато?
45
4
 
18
 
! Отговори
L. преди 2 години
Дръжки догонват!!!
44
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За последно при нас заплатите ги вдигнаха от януари 2009 година и от тогава суша. Тогава бяхме с високи заплати, сега са по-ниски от средната.
43
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реално заплатите падат, а не се повишават и това е от няколко години. Падат заплатите на опитните служители, за да могат да дадат по-високи заплати на новоназначените некадърници. Падат заплатите и заради увеличеното плащане за нощен труд. Така увеличение и намаление се компенсират и дебеловратия демократ-работодател пак печели.
42
4
 
5
 
! Отговори
айде нЕма нужда преди 2 години
До `и при комунизма` ами как да го усетят комунизма, като никога не го е имало?!
41
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безработни и навити за гурбет в чужбина има ли?
40
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да бе да ама не, Варна с тия мижави заплатки.....
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ги вдигнаха, посочиха за пример 2008 когато пак поради кризата не са вдигнати. Къде ги вдигат?
38
4
 
41
 
! Отговори
Сам съм си шеф преди 2 години
Последните години съм работил на 8 различни места, за 4 различни компании и винаги съм си тръгвал, след като започнат да ми обесняват защо не могат да увеличават заплатите. Обикновено е, защото предпочитат да те гърчат от тъмно до тъмно и ако може за без пари. Затова минах и на свободна практика. Сам съм си шеф, на никого обяснения не дължа и работя колкото си искам и когато си искам. Парите са същите, но спокойствието и психиката ми не страдат от дебилибизнесмени.
37
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Русенец___ те политиците забравиха, че територията на държавата съдържа и дунавската равнина, покрай дунава градовете умират благодарение на непрокопсаници с власт! за съжаление
36
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пфффф, глупости. В Бургас заплатите са ниски. По средна работна заплата градът е във втората половина на статистиката от областните градове. Това са просто прогнозите на някой си човек. На края на годината като излезе статистиката Бургас пак ще си е в тази втора половина на таблицата.
35
3
 
11
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
На кой ли пък му пука за теб? Щом си опрял да ми се самохвалиш в новинарски сайт, не си за завиждане.