Давид Леви: Системата позволява на политиците да лъжат

Как да се промени, за да имат независимите кандидати шанс?
Обновена: 2 авг 2021 21:52 | 2 авг 2021 21:50, Веселина Йорданова
37

Нов "закон за остатъците", комбиниращ в избирателната система на България и мажоритарен, и пропорционален елемент. Това предложи международният анализатор и независим кандидат от последните парламентарни избори Давид Леви в студиото на "Денят ON AIR".

Причината: политиците нямат идеология и си сменят позициите според рейтингите, а не на базата на принципи и морални ценности.

"Идеята е гласът, нереализиран в Народното събрание, да бъде насочен към друг политически субект. Тоест, всеки избирател да има право на първи и втори избор", посочи Леви и поясни, че не става дума за преференции.

"Например, партиите могат да сключват договори за остатъци - ако тази партия не премине 4-процентовата бариера, нейните гласове отиват за другата партия по предварително сключен и прозрачно известен договор между тях, който е в публичен регистър", обясни международният анализатор пред Bulgaria ON AIR.

По този начин ще има повече прозрачност в политиката, а партийните лидери ще спрат да се атакуват и да лъжат.

"Системата им позволява да лъжат. Нормално е за един политик да лъже. Всеки професионален политик трябва да лъже, да умее да манипулира. Това е длъжностната характеристика на политика и управленеца. Който казва друго, е елементарен популист и лъже хората най-високо", категоричен е независимият кандидат-депутат от последните избори.

"Много хора са ми казвали "много искам да гласувам за тебе, но ти нямаш шанс да преминеш бариерата и не искам моят глас да бъде похабен". Ако го има този закон, тогава независими кандидати, малки партии, нови формации ще имат много по-голям шанс, защото хората, които им предоставят своя първи избор, ще знаят, че гласът им няма да бъде похабен", добави международният анализатор.

"Законът за остатъците" е една дългосрочна кауза пред Давид Леви, към която ще работи. Той е категоричен, че ще се участва и в следващите парламентарни избори като независим кандидат за депутат.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не са изселени в Израилят всички с фамилии Лев-Леви Коен,Сюлюмон,Бабикян Хърпурцулян Кеворкян,Казасян Жалваджиян всички останали окончаващи на ин- ян ведно с скритите жидовскийй отровители на Българиян из църкви.Петър Дънов е отишъл да заплашва царят ни за да ги спаси.Ще дойде ден всички дъновисти, църковни сkотове и безродни копанари дет натресохте тази жидовскаяотрова на жБГ ще ви позлатим чашите.А пък Евреите ще си пратим обратно в Израилят в Eреван и Мороко там да дават акъл на своите.
16
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
..та с гласовете на "независимия" партията печели още едно място и хоп-"независимия" ПАК в Парламента...Гениална идея,какво?..За съжаление,достойна само за Великия Комбинатор..
15
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Сега..Понеже виждам от първия ми коментар че много не са схванали иронията /вината е МОЯ!/,ще бъда по-ясен..Ще илюстрирам идеята на г-н Леви с един случай от "Столовете"..:-О.Бендер отива в киностудията,на входа на която има пазач,който СТРОГО ИЗИСКВА ПРОПУСК от влизащите,но АКО НЯМАТ-ПУСКА И ТАКА..Та:-Госина предлага да се кандидатира като "НЕЗАВИСИМ",но за всеки случай се пришива към "партия"..Ако го изберат като независим,добре,ако не-гласовете отиват в партията,тя печели още едно място хоп-
14
3
 
3
 
! Отговори
Мислете преди 2 години
Това, което предлага човекът е логично, тея неща и сега се случват, ама под масата.Това е начин нови хора да влизат в политиката.Забележете, че предварително ще се знае към коя политическа сила, ще отидат гласовете.Повечето коментари се опират, че бил евреин, че се търгували гласове.Мажоритарното гласуване, донякъде заменя този вариант.Главното е, че за редови избирател, не можеш да искаш да знае политология и да се ориентира в политическия живот. То и затова се избират актьори, певци и
13
0
 
1
 
! Отговори
Давид Десни преди 2 години
Леви, Десни, все тая.
12
0
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Хайде да прочетем дядо Вазовите стихотворения Жидов гроб и Дизраели. Ще е полезно.И да не слушаме евреите.
11
0
 
8
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Обезпокоително е и не е желано,каквото и да било изказване на хора с имена Леви и др.подобни
10
2
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
В момента, в който се разчу, че е взето решение ЕС да даде близо 35 милиарда евро на България - някакви "невидими" сили разлюляха страната, предизвикаха протести и политически хаос, и започна битката за постове, заради тези големи пари. Как да не си помисли човек, че нашата държава се управлява от "невидими" еврейски кръгове, които в момента люлеят цялата страна...
9
2
 
13
 
! Отговори
999 преди 2 години
НЕ. ЧЕСТНОСТТА В ПОЛИТИКАТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАКОН , НЕ УМЕНИЕТО ДА МАНИПЕЛИРАШ И ЛЪЖЕШ!!! НИКОГА НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА ЛЪЖЕЦ, АКО ГО ПОЗНАВАМ. ЗАТОВА - МАЖОРИТАРНИ И ПРОПОРЦИОНАЛНИ В КОМБИНА КАТО В УНГАРИЯ. УМНИ СА ХОРАТА ТАМ, НЕ СМЯ67ТАМ ЧЕ В ИЗРАЕЛ Е ПО- ДОБРО ПОЛОЖЕНИЕТО.
8
10
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Много е мъдър г-н Леви!...И НЕ само защото е евреин...Просто е умен мъж..
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хитрият евреин всичко е измислил. Ще търгува.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купуването и продаването на остатъци от гласове е престъпление. Този търгаш ще продаде и байка си и маба си.
5
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Турчин...........Добре де,приемаме твоите думи на 100%.Ти какво предлагаш да направим?Да поканим някой отвън,примерно като Рюрик,който да въведе ред?То и сега западът 30 години "въвежда"ред у нас,я да поканим Ердоган,или Заев-ще ни паснат като пестница на нос.
4
0
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Паси,Леви,все от един дол дренки...
3
18
 
13
 
! Отговори
Турчин преди 2 години
Намери се един евреин да каже истината на *** ю , че всички лъжат и *** ю скочи. Големи хора, а вярват в приказки. Как добрият бате слави, който ляга и става с дертовете на бедните *** ювци, е дошъл да го отърве от лошия бойко, който тънел в разкош докато бедните хорица мизерствали. И така *** ю скача от принц на принц. Те богатеят, той продължава да вярва в приказки и да търси спасителя, чист като момина сълза.
2
1
 
19
 
! Отговори
Давид Леви преди 2 години
Не ме слушайте кво говоря, като пия и почвам страшни глупости да бръщолевя.
1
1
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Който си...лъже,кат стане политик му е по...лесно,не се налага да...свиква.