Стефан Янев: Температурите са високи и човешката дейност е в основата на пожарите

Той свика спешна среща в МС
Обновена: 4 авг 2021 20:23 | 4 авг 2021 19:50, Нели Христова
126
Стефан Янев: Температурите са високи и човешката дейност е в основата на пожарите
Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Стефан Янев проведе спешна среща в Министерския съвет, свързана с пожарите, които избухнаха в цялата страна и трагичния инцидент, при който в пожара край санданското село Петрово загинаха двама служители на Югозападното държавно предприятие – Благоевград.

"Позволете ми чисто човешки да изразя моите съболезнования на близките на загиналите и да призова всички наши сънародници да бъдем бдителни и да не допускаме случайни пожари, а там, където видим такива - да сигнализираме бързо, да сме в помощ за тяхното потушаване", каза Стефан Янев на извънреден брифинг след срещата.

"За съжаление температурите са високи и човешката дейност е в основата на тези пожари. Най-важното, което направихме през това съвещание, е да потърсим начини и действия за оптимизиране на работата на всички служители на МВР и на други ведомства - на въоръжените сили, на горските стопанства и доброволците, да бъдат не само добре организирани, но и добре инструктирани. Най-важното е да запазим човешкия живот, както на хората, помагащи да гасят пожара, така и на потенциалните жертви, когато пожарите наближават съответните населени места", каза още Янев.

Той обясни, че са изготвени няколко мерки.

"Има необходимост от нормативна уредба и подредба на всичко органи, които трябва да правят необходимото, за да не се допускат материални и човешки щети. Подготвя се система за оповестяване, която би могла да бъде в помощ за организацията и управлението на процесите, когато възникне пожар, както и да бъде в помощ на общини и кметове", каза служебният премиер.

От утре се забранява почистването на стърнища, като една от мерките за ограничаване на пожари. Това съобщи премиерът Стефан Янев, който свика в Министерския съвет извънредно съвещание за справяне със ситуацията с пожарите. Повечето били предизвикани. предимноот запалване на сухите треви, както и от искри от техниката за почистването им. Заповедта ще е на земеделския министър Бозуков.

Днес се разгоряха два големи пожара – единият край санданското село Петрово, а другият край село Старосел, Пловдивско. Трагичен е развоят на пожара край Петрово, община Сандански – там има двама загинали горски служители от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП). Те бяха погълнати от огъня в гората заедно с цяла група други служители, които гасиха огромния пожар край селото. Трети служител е откаран в санданската болница с изгаряния по гърба. Болницата в Сандански приема и други пострадали от пожара.

Обявен е ден на траур в четвъртък за общините Петрич и Кресна, тъй като загиналите са от двете общини. Единият загинал е бил общински съветник от Кресна.

В Старосел огънят е тръгнал от сухи треви, запалила се и гората, горят най-малко 1000 декара, по думите на главен комисар Николай Николов, директор на ПБЗН. За съжаление огънят достигна и къщите от селото, няколко от тях са с изгорели покриви. Хората се евакуират. Няма данни за пострадали. Духа силен вятър, което още повече усложнява обстановката. Целият състав на пожарната в региона е на място да гаси бушуващата стихия. Огънят е оставил селото без ток, но екипи на Енергото се опитват да възстановят повредените електропроводи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Фабио Рестрепо преди 2 години
До Анонимен 77Е къде видя да псувам Стефчо?Тоя феномен на управленската мисъл. Сакън, никакво псуване.
62
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ако беше Борисов, досега лично да е отишъл на място и да ръководи потушаването на пожарите! А този събрал Министерски съвет, и искал...промяна на "нормативната" уредба! Това сериозно ли е ? Пълни некадърници , които тепърва ще раждат криза подир криза! Расте броят на заразените, намалява броят на ваксинираните, мигрантите се увеличават десетократно, токът е сигурно два пъти по-скъп от Германия/за промишлени нужди/, а самозбравилите се "служебни", са заети да чегъртат, и да свалят Гешев!
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 76 Народа не гласува масово защото беше на морето да си харчи парите изкарани по времето на лошия Бойко. Не псувай не е прилично. Признак е на ниска култура.
60
0
 
7
 
! Отговори
Фабио Рестрепо преди 2 години
Верно ли бе Стефчо? *** ти откри топлата вода бе сладур. Как до сега никой не се е сетил.Как сме живяли до сега без твоята умозаключителна логика??? То по-добре да те поливат теб отколкото да те хранят.
59
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 75 И коя държава "подпали" "чорапа" или " фигуранта" както го наричате Герберската *** ,да ви Маааата до 10 коляно аз на вас! Тази която МУТРАТА СИ НАПРАВИ ЗА 12 г ли? Ами това е октопод и мафия! КЪДЕ ВИЖДАШ ДЪРЖАВА БРЕ ГЕРБЕРАСТЕ ***......е??? Нормалните хора,затова гласуваха за други масово!!
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранта подпали държават със селендурското скопено юмруче и с лъжите на които вярват само чалгарите!
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеления комунистически вмирисан чорап съобщава, че държавата гори. Хората да се оправят, той е служебно назначен за да говори лъжи денонощно.
56
1
 
5
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Разбрахте ли, какъв плюс е да имаш начело на държавата пожарникар и полицай едновременно???Онези момеченца от ИТН, се взимат много на сериозно, а старите ченгета искренно се забавляват с тях!Може да им хареса някой и да го лансират напред, всичко е измислено и всичко следва план-график!!!Агент Джина Рамбалджи!ЦРУ!!!
55
2
 
1
 
! Отговори
Баце на разпит преди 2 години
МВР: Г-н Шумкар, следим ви от известно време как обикаляте гори и паланки, като партизанин. Къде бяхте в понеделник, между 13:00 и 14:00?
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не извратен типКакво работят? Народа не разбра, имитират дейност и всеки ден по една лъжа. Радев е правил конкурс за лъжци подобно едни друг с конкурсите. Разликата е че този конкурс не го даваха по телевизията. Една баба сменя шефове и си мисли че проблема е в тях, а то се оказа, че тя била некадърна, друг антиваксър ще ни оправя здравеопазването, трети бил следовател по времето на групировките сега борец за справедливост.
53
1
 
11
 
! Отговори
КЪДЕ СИ БАЦЕ... преди 2 години
ЦЕЛА БЪЛГАРИЯ Е В ПЛАМЪЦИ ....А ТИЯ НЕГОДНИЦИ НЕ ИМ ПУКА...!
52
2
 
13
 
! Отговори
Радев оставка ! преди 2 години
Оставка за фигуранта Радев !!!
51
2
 
10
 
! Отговори
БЕСИЛО ЗА РУНДЬО... преди 2 години
БЪЛГАРИЯ Е В ПЛАМЪЦИ ....ТИ НЕГОДНИЦИ СИ ИГРАЯТ НА ПОЛИТИКИ....!...
50
2
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш преди 2 години
Температурите са високи, правителството на Фигуранта са некадърни, и така
49
4
 
10
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Този Янев бил много умен, като на малко агне майката, разбрал че човешката дейност е в основите на пожара!!!А може ли естествена торф и биомаса да се възпламени от високите температури, ами разбира се , че може!Само когато падат самолетите със сигурност може да кажем, че единствената вина е човешката дейност, но няма кой да носи отгонворност!!!Янев е малкият сол.таш.ак на Румбурака, а Бойко Рашков е клоуна, от президентския дворец , който засенчи и шоуто на Слави!Агент Кели Маршал!ЦРУ!!!
48
2
 
5
 
! Отговори
Nov преди 2 години
Шефа на пожарната гербаджийски пияница трябва веднага да бъде изчегъртан. Две години мотае обществената поръчка за противопожарни хеликоптери, додето не останаха хеликоптери освен военните. Нямам нищо против тях, но нямат организация за тази дейност, не сериозно е да гасиш пожар в Рила, Родопите или където и да е и да зареждаш с гориво в София или Пловдив. При Обществената поръчка, фирмата оперираща осигурява цистерна за зареждане с гориво до мястото на пожара и ефективността е с пъти по голяма.
47
2
 
5
 
! Отговори
Бандит преди 2 години
България гори. Хора умират. А фуражките си гледат кефаМигранти ни заливат. А фуражките си гледат кефаТока за бизнеса стана 400 лева. Заводи затварят. А фуражките си гледат кефа.
46
2
 
7
 
! Отговори
Радев няма шанс! преди 2 години
ИТН --ще го ликвидира , каквото и да направи!--ФИГУРАНТА Е ОБРЕЧЕН!
45
2
 
2
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
до"СТРАНДЖАТА"!Ти да видиш СТРАНДЖА!Върна се пак а?То под лъжливи никове,като Позитно,Диана,таа и някакъв МИРО се подвизаваше на последък дърти комунисте съратник на Бившето борче и мутра Борисов започнал кариерата си като"пожарникар"! И не спрял да скача в държавата ни,от пост на пост?За групировките тогава след 1989 г СИК,сещаш се нали?Няма да ти обяснявам!-:)Такъв ЦИРК спретнаха с БОЖКОВ на младите "демократични дихателчета" че нямам думи! Знаеш прекрасно нали?-:(Странджа ВРЕМЕ Е ДА СИ ХОДИШ!
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев, първо на първо, е с невалидна диплома. Разрови се малко, намери годината, указа, с който отменят възможността да се записва втора специалност в Полицейското уни, та те така...