Васил Велев: Токът поскъпва умишлено

Целта е да се облагодетелстват определени хора, смята той
10 авг 2021 22:50, Красимир Ангелов
31

Работодатели поискаха оставката на ръководството на Министерството на енергетиката, на Българския енергиен холдинг и на ТЕЦ "Марица изток 2".

"Нетърпима е ситуацията и ако в кратки срокове не получим оставки - ще има протести. Ситуацията е напълно ненормална. Не става дума за обикновена глупост и некадърност, а за зловредно управление. Не разчитаме на КЗК и Прокуратурата. Там сме се оплаквали през годините. Трябва ДАНС и МВР да се намесят", категоричен беше председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Той е убеден, че цената на тока се манипулира.

"Всичко сякаш се прави умишлено, за да се вдига цената и да се облагодетелстват определени лица. Тук службите трябва да се намесят, защото касае националната сигурност. Това е саботаж, не е случайно. ДАНС и МВР трябва да се намесят", категоричен е Велев.

От началото на август токът в България е най-скъп в ЕС. Изчисленията показват, че е със 73% по-скъп от Германия. Председателят на АИКБ посочи като основен проблем липсата на регулация от страна на държавата.

"Българският енергиен холдинг е монополист на борсата, но цента не се регулира за свободния пазар, за разлика от ВиК дружествата. Нямаме достатъчно добра свързаност, така че този монопол да не може да влияе на цената", заяви Велев пред Bulgaria ON AIR.

Сред исканите оставки е и тази на министъра на енергетиката Андрей Живков.

"Ръководството на БЕХ не е сменено, нито на ТЕЦ 2. Андрей Живков очевидно не се справя. Имаше плах опит да смени ръководството на БЕХ, но не успя. Нашата държавна енергетика е затънала до гуша в кал", мотивира се Васил Велев.

Той беше категоричен, че ако няма организирани протести, хората сами ще излязат пред БЕХ с работните си облекла и инструменти, защото ситуацията излиза извън контрол.

"Редица предприятия спряха работа, като няма метали, няма и машиностроене. Хората не работят. Те не биха могли да работят, без да трупат огромни загуби. Тези, които могат да прехвърлят високата цена на тока върху крайния продукт, ще повишат цените и ще генерират инфлация", прогнозира Велев.

Според него спешно трябва да бъде завършен Планът за възстановяване и развитие, за да получи България възможно най-скоро средствата от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Ууууу преди 2 години
Ама разбира се, че е умишлено. Механизма е ясен и за децата: мафията чака беззаконието и анархията и действа. А всичката тази анархия я докара "великият" президент Радев. Но идва момента той самия да си сърба по попарата. Хората вече стягат сопите.
17
1
 
2
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Този министър е човек ,свързан с ДПС.Това са умишлени саботьорски действия на ДПС И ГЕРБ.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз като пиша тук,че това не е капитализъм,а е частен социализъм с феодални зависимости,някои ''умници'' ми слагат минус.Държавен монопол има само когато комунистите държат централите.Те уж са държавни,но на практика са частни и пълнят джобчета.Ако има капитализъм има и конкуренция,и избор.Някой може ли да се вклчи за ток от друга държава,или друг доставчик на по-приемлива цена?НЕ!Същото е с Топлофикация,останка от соца.Същото е с НЗОК.Същото е с ВиК.Монополът е частен,социализма също!
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега проверих в нета. Има снимка на прокопиевите обори как китайци е извикал даже да му свържат кабелите Прокопиев. На 7 реда по 20 копачки от всяка страна е само един стилаж . А тия машини са не по малко от два киловата. Не се вижда колко е голямо халито но на око става дума за консумация над половин терават . Тоя за кви 5 теравата консумация ми говори на България като само Прокопиев харчи повече от два блока на мариците ??? Който не вярва има снимка в нета ;) Прокопиев вдига цената на тока .
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, та то неумишлено няма как да стане, велев.
13
0
 
9
 
! Отговори
SS преди 2 години
И се говори ,че цената на тока още ще се вдига ! Ще дойде време всеки да си има агрегат и да си го произвежда сам. С крадено гориво излиза без пари !
12
6
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Още един червен енергоексперт,край нямате,ей!
11
9
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Турците! Същите като тоя повръщляк гнусен на снимката. Турците предизвикват това с тока. Смърт за турците и туркините скуpвu в Зоологическата градина.
10
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако наистина е така, да си внесем ток.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имайте в предвид че борбата с Прокопиев неговите медии и партии ще е не по лека отколкото с шиши.Българските индустриалци имат много силен враг зад Прокопиев. АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО.Вредните емисии се включват след като бъде надвишена определена консумация а това става само с индустриален майнинг;)Нощен ток е повече заради соларите но не вярвам и през деня консумацията да падне с повече от 10 % Трябва да се разберем и за кредитирането .Банките не отпускат за домашен майнинг а за Прокопиев милио
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Велев обърни се към собственика на българската енергетика.Много добре знаеш че това не е българска та държава.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя много му се накъсваше мисълта...какво му стана не знам??
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искаш да кажеш че правителството на Радев вдига тока за да се самосвали от власт?
5
17
 
8
 
! Отговори
Бай Тошо преди 2 години
При бай Тошо може да е бил 2 ст. И два часа го имаше, два часа нямаше. И зплатите бяха по 150 лв.
4
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази демокрация,ЕС и Америка ни съсипаха.Няма да ревете сега,плювате,че соца бил лош,нямало свобода амии.....айде сега пътувайте,говорете,пишете,плащайте тока той и бензина ще стане 4лв ама добре ви е.Аз си искам социализма!!!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гавра с България . В Китай без вредни емисии забраниха точно индустриалния майнинг на техните джендъристи Прокопиевци. И далеч не е само нощния ток . Той и дневен предимно мръсен ток от мариците купува. Сложил едни солари само за да *** системата. От соларите не идва достатъчно ток за копачките щото са биткойнови и харчат много повече ток. Ако работодателите не подкрепят консервативна партия като Възраждане ще фалират от псевдо дясната джендърска Дай България на ф16
2
0
 
12
 
! Отговори
Данс преди 2 години
Може би ДАНС трябва да провери Велев. И фирмите който да уж на неговите служители, но всъщност са негови. Такъв *** рядко има. Заплати не могат да вдигнат, нода трупат десетки милиони всяка година, могат. Ще си отнесете някой ден молионите на 2 метра под земята.....
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всички е ясно защо е скъп тока.Заради Прокопиев и индустриалния майнинг на биткойни.Индустриалния майнинг на Прокопиев отдавна трябваше да бъде забранен . Ако ЕС иска да ни наказва с вредни емисии не трябва да ни кара ние да ги плащаме за да става милионер с нашите пари Прокопиев.Нищо не казвам за домашния майнинг. Ако си храниш семейството можем да ти пуснем едни 15 квадрата и колкото закачиш на тях толкова .Но да плащаме ние вредни емисии за да печели милиони ПРОКОПИЕВ Е гавра на ЕС с Бълга