Около 30% от българските пенсионери са под линията на бедност

Дори в най-богатите държави възрастни живеят в недоимък
Обновена: 12 авг 2021 21:37 | 12 авг 2021 21:37, Екип на Bulgaria On Air
73

Приходната част в бюджета се движи изключително добре, но актуализация все още липсва.

"Доста е сложна обстановката. Министерският съвет има страшно много права и възможности да преструктурира разходи, да замени едни разходи с други, така че да приоритизира в рамките на годината определени приоритети и свързаното с тях финансиране. Дори и сега, ако погледнете как върви изпълнението - ако бъдат одобрени тези допълнителни разходи, които бяха поискани в момента, сумата на похарчените пари ще бъде по-ниска поне с 1 млрд. и нещо, спрямо заложените за тази година консолидирани разходи. Трябва да се изисква по-голяма дискусия, защото това, което се предлага в момента, не е въпрос само на необходимост. Предлаганите промени въздействат върху бюджетите в следващите години", каза финансистът Любомир Дацов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него се изисква по-широка дискусия.

"Предложената актуализация на пенсиите, която е основната актуализация, оказва въздействие върху пенсиите и разходите за всичките следващи години. Простото изчисление показва, че тази актуализация води на годишна база за следващата година води до допълнителни разходи приблизително в рамките на 1,7 млрд. лв.", допълни Дацов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че никъде в Европа няма пенсионери, които да не са под чертата на бедност, дори и в най-богатата държава.

"Франция е с най-ниското ниво в Европа. Но и там около 8% са пенсионерите, които са под прага на бедност. Средното ниво е 14%, за България е около 30 и няколко процента", посочи експертът.

"Едно просто изчисление показва, че тези, които са се осигурявали на 300-400 лв., ако това нещо бъде извършено по начина, по който се предлага, и бъдат оставени трансферите, които те получават под формата на социални помощи, добавки и т.н., ще излезе, че са се осигурявали на доход от 1 500 лв. За следващата година приходите в бюджета ще бъдат около 3-4 млрд., защото ще има по-висока инфлация, ще има икономически растеж. Разумната политика изисква да има някаква консолидация, което означава, че в бюджета ще останат около 2-2,5 млрд. лв.", добави Любомир Дацов и е категоричен, че пенсионерите трябва да бъдат подкрепяни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: бюджетпенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
5
 
! Отговори
DoDO преди 2 години
До SHEFAДа обаче като махнеш нулите които деноминацията изяде, ще станата 100-150лв
33
0
 
6
 
! Отговори
Сложно е преди 2 години
Сегашната пенсионна система "Бисмарк" е въведена някъде около 1918-та. Когато семействата са имали по 4...5...6 деца, а продължителността на живота е била 55 .. 60 години. И до антибиотичната ера е работила системата. Ами, за 100 години нещата са се променили драстично. Няма друг шанс освен драстични реформи. Нещо се опитва с безусловен доход, но да видим дали ще е успешно.
32
1
 
10
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
Хора, не нападайте "телкаджиите", че нямате представа как е затегнато положението в момента (от две години насам) . Аз, с много сериозно ортопедично заболяване (некроза на таз.става) чаках 1 година и 3 месеца от подаване на документи до първата ми мижава пенсия от 212 лева. 22 години 2-ра категория стаж. В момента сечта из телковете е поголовна. Заради тарикати някога сега горят инвалиди. Мой познат "съболестник" чака година и осем месеца до днес. И не се знае какво ще стане.
31
4
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
93-94-та година хората се осигуряваха на 100-150 000 лева-ПОМНИТЕ ЛИ ГО ТОВА?
30
3
 
13
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
До Анонимен не демокрацията и пазарната икономика докараха народа до мизерия ***,а тези които ограбиха труда на БЪЛГАРИТЕ И ДЪРЖАВАТА-ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ НА КОМУНИСТИТЕ
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дацов говориш глупости. При по високи цени ( по висока инфлация) дори и да се подкрепят пенсионерите както се изразяваш, те пак ще са бедни и няма да им стигат за нищо. Само не говори за икономически растеж чрез изкуствено създадена инфлация.
28
4
 
24
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Къде са децата на 40% от пенсионерите? Нейде из Европа, мият тоалетни, дърти гъ.зове или берат ягоди. А, гласуват за Славиту и за Прокопиев също. А кой плаща вноски за пенсии? Аз и другите балъци , дето останахме в БГ. Е, как да насмогнем за пенсии, за здравни, за училища на всички деца и данъци? Обаче, някакви емигранти в Европа и Турция, дето не внасят и стотинка тук, МИ определят бъдещето. Дали да не ви *** май.ката???
27
3
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Да не мрънкат служебните метли на ушатия, а да опъват эа Брюксел и Европа. Поне така правеше иэчегъртания от тях, одеше да лъже на длъж и на шир и паре имаше и эа шкафу и эа пенсиите
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе не знам. Баба ми с наем и пенсия от чужбина на месец взима 1000 лева. Разходи почни няма и все вика "не стигат парите".Не казвам, че са много ама има хора които бачкат цял ден и за по-малко от 1000.
25
0
 
6
 
! Отговори
Да преди 2 години
Имам въпрос, преди да има пенсии, какво са правили хората?
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Вземи панелите, трабанта, но въздухът ми остави. " ......, хахаха , ама те взеха и заводи, и предприятия, и панела и трабанта и въздуха, крадене до дупка от "лошото" построено и създадено все при социализма , ако ги питаш какво са създали , докато крадоха, няма да могат или няма да искат да кажат!
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази кога ще се научи какъв трябва да е вида на водещ новини и как трябва да се държи? Ако не знае , да включи телевизора на някоя немска или друга телевизия и да види. А иначе , да се увеличат пенсиите само на хората , на които е трудно да оцеляват физически!
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
депутат взима около 100 пенсии, сам си гласува за заплата, и е сит и не вярва на гладния
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Старите хипари и седесари да си пеят "Вземи панелите, трабанта, но въздухът ми остави. "........"Комунизмът си отиде, дойде капитализма, деца"..................'Искам да съм негърр, в щата Алабама".
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
правителствата са за това да държат народа беден
19
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
при ковид смъртност сред пенсионерите над 30%, делта може вдигне стандарта на оцелелите.
18
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Га скачахте преди 30 години наплощадите в София, не ревахте. Сега ревете. Тези са същите хора, които скачаха преди 30 години и бяха за СДС. Сега получиха резултатът от 32 години преход към капитализъм.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата не може да управлява пари, да ги краде за БМВта обаче доказано го владее.
16
0
 
10
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
Продължение от 16 "За следващата година приходите в бюджета ще бъдат около 3-4 млрд., защото ще има по-висока инфлация, ще има икономически растеж." Абе Дацов как може да говориш за икономически растеж от инфлация която е може би е изкуствено създадена. хахаха
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали затова е пандемията - за да ги намали.

Спонсорирани публикации