Чака ли ни нова секира с парното след Нова година?

От "Топлофикация - София" вече искат повишение
Обновена: 1 сеп 2021 07:08 | 1 сеп 2021 07:05,
84
Чака ли ни нова секира с парното след Нова година?
Снимка: БГНЕС

От 1 януари ще се наложи извънредно поскъпване на електрическта и топлинната енергия в страната, ако цените на природния газ и парниковите квоти продължават да се увеличават, обяви шефът на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов в Комисията по енергетика и климат в парламента.

Той допълни, че от „Топлофикация София“ вече са поискали промяна на цените за абонатите си в столицата, но не поясни с колко. Само преди 2 месеца топлото в София отново поскъпна, пише "Монитор".

Припиомняме, че на 1 юли КЕВР прие новите цени на тока и топлинната енергия. Средното повишение на тока за страната бе 4,4%, а на парното - средно с 16.23%, като в София сметките за парно скочиха с 20 на сто. В действащата сега тарифа за парното е заложена прогнозна цена на газа за цялата година от 45.76 лв./МВтч, а определената от КЕВР за август цена на газа е 57.60 лв. Прогнозата на "Булгаргаз" за стойността на синьото гориво е над 67 лв., а за октомври се очаква да е около 70 лв./МВтч. На пазарите няма никакви индикации за спад на цените. Заради наближаващата зима тенденцията е към продължаващо поскъпване. Другата причина е драстичното намаляване на доставките през лятото за Европа от страна на руския монополист „Газпром“, което доведе до дефицит на синьо гориво, стимулирало също поскъпването.

Още по темата
Комисията по енергетика в парламента обсъди и проблема с неизпълнението на екологичните норми от  големите горивни инсталации в страната. Екоминистърът Асен Личев заяви, че това заседание е трябва да се състои още преди три години. "По причина, която не ми е известна, от 26 горивни инсталации, 4 - ТЕЦ София, ТЕЦ Сливен и други - не са получили дерогации и не са с потвърдени комплексни разрешителни. Не са предприети никакви капиталови мерки,че да може да се приспособят инсталациите специално за емисиите”, обясни той.

Във връзка с евентуалните рискове от спиране по тези причини на "Топлофикация София" изпълнителният директор на „ЧЕЗ-Електроразпределение България“ Виктор Станчев поясни, че мрежата на разпределителното дружество не може да поеме такъв товар и ще се подложи на риск цялото електроподаване в столицата.

„В никакъв случай всички софиянци не трябва да мислят или да очакват, че ще има проблеми с топлоподаването“, увери директорът на „Топлофикация“ - София.

"Няма извънредна ситуация, нито отнемане на комплексното разрешително. Нищо извънредно към момента не се е случило", увери служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
. преди 2 години
Не! Стара секира, но натокана!
59
0
 
3
 
! Отговори
студуващ преди 2 години
СерГей навремето уволни КН за корупция защото играеше с Вальо Топлото.
58
0
 
5
 
! Отговори
Мадуро преди 2 години
Логиката е че тези проценти са измислени, а изборите фалшифицирани.Венецуела от страна в първата десятка след ВСВ, сега е в отчайваща криза. Но дерзайте! Скоро ще ги настигнем.
57
0
 
15
 
! Отговори
всичко наред ли е преди 2 години
Увеличенията на ток, газ, парно, вода, храни, стоки, услуги, станаха ежедневни. В другите новини, одорението към служебното правителство и президента Радев е 60%, а към министърът на икономиката Кирил Петков гони 70%. Ходи разбери логиката в тая държава...
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен глад идва и студ, ще се топлите май по протестите. След като не искате да горите *** на Бобоков сега ще плащате двойно за топлото.
55
1
 
9
 
! Отговори
Минск преди 2 години
В Беларусь плащам по 30 лв зимата и 10 лв лятото за топла вода и парно. Има газ, има всичко. Продуктите в магазините са евтини и качествени.
54
0
 
3
 
! Отговори
ИЗИ преди 2 години
До до ИЗИ Моят пост за провинциалистите и селяците беше ирония.Исках да кажа,че "Болен,здрав носи".Защо държавата трябва да спонсорира ТЕЦ София,а не общината?Хайде тогава да се спонсорират всички общини в БГ. с държавния бюджет,според населението пропорциално.
53
1
 
2
 
! Отговори
КОГО преди 2 години
До СметалотоНе си провинциалист,ти си шуменското ямболийче от София.
52
1
 
1
 
! Отговори
Сметалото преди 2 години
Баща ми е роден в София, майка ми в Букурещ. Съответно имам наследствени жилища там за които си плащам данъците. Аз съм роден в Русе. Сега провициалист ли съм, *** ли съм, сложна история.
51
0
 
4
 
! Отговори
до ИЗИ преди 2 години
Ами то в София 9/10 от населението са от бедните провинцалисти...
50
6
 
12
 
! Отговори
До 60 преди 2 години
С допълнението, че Бойко Борисов стана кмет на София на 10 ноември 2005. Иначе си прав - ГЕРБ управляват столичната топлофикация и я източват в същото време.
49
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парното винаги поскъпва до толкова, че да остане най-евтиния начин за отопление.
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" ...за август цена на газа е 57.60 лв. Прогнозата на "Булгаргаз" за стойността на синьото гориво е над 67 лв., а за октомври се очаква да е около 70 лв./МВтч. " -- Е, ако Бойко Борисов не беше предоговорил начина за ценообразуване на цената на газа и я беше оставил вързана към цената на нефта, сега цената до края на годината щеше да е 30-40 лева. Помните ли как Бойко Борисов се биеше в гърдите как бил договорил по-ниска цена на газа?
47
4
 
3
 
! Отговори
ИЗИ преди 2 години
Не,не ни чака нова секира.Увеличението ще се поеме от бюджета и цяла България ще спонсорира бедните софиянци.Нека не се притесняват толкова.Повече трябва да се притесняват за навлеците от провинцията,които идват по някаква причина и им правят задръствания и неудобства на всяка крачка.Аман от провинциялисти и селяци.
46
1
 
0
 
! Отговори
11 преди 2 години
ДА!
45
6
 
11
 
! Отговори
генерал Нахуйников преди 2 години
Никакви секири не ни очакват! Те отдавна ни секат все по-яко! На власт е Румен Радев!
44
4
 
7
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Силно се надявам парното да поскъпне драстично! Това е единствения начин ментално увредените пенсии от входа да проумеят, че това е възможно най скъпото отопление!
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е бойко нали докара газ от 5,6места или то е само на хартия тва
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана с осемдесетте милиона останали в КТБ , върнаха ли си някакви пари .И кой носи отговорността че задлъжняло общинско предприятие държи милиони в банка за която всички знаеха че ще фалира.Фандъкова, слушаме те!
41
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Топлофикация София е ОБЩИНСКА. Няма как държавата да уволнява борда й! Всички безобразия в нея са вършени от ГЕРБ, която управлява София от 2007 г.