Начинът на хранене е ключов за имунния отговор

Българската храна е уникално чудо, смята акад. Атанас Атанасов
14 сеп 2021 09:58, Ния Христова
22
Пандемията от COVID-19 повдигна въпросът защо българинът не може да се похвали с добро здравословно състояние в сравнение с жителите на останалите европейски страни. 
 
Какви храни трябва да включва дневното ни меню, за да имаме силна имунна система?
 
"Храната е комплекс от фактори, тя е местна или вносна, и големият въпрос е с каква храна се храним, както и колко е чиста. Храната е тази, която създава имунния отговор към редица болести и фактори. Трябва да разгледаме храната доколко е стрес или точно обратното". Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR ръководителят на Съвместния геномен център акад. Атанас Атанасов.
 
Той е на мнение, че в последните 10-15 г. българите са спряли да обръщат внимание как се контролира качеството на храната.
 
"Българинът се е славил като столетник. Сега сме под 300 столетника. Трябва да подбираме храни, които не са важни само за нашия организъм. Например, Ковид-19 механизмът почива на принципа на бактериите", посочи той.
 
Според него трябва да се започне от качествена пшеница и да се стигне до качествени билки.
 
"Това означава и добър вкус. Когато имате силна имунна система - което е толкова широко понятие - тя може да устои на всякакъв стрес, независимо дали при пандемия или стрес на работното място", уточни още акад. Атанас Атанасов.
 
Ученият изтъкна още, че минералните води са утрешното ни злато.
 
"Нека българинът да е куражлия. С промените ще дойде и този момент - да осъзнаем, че българската храна е уникално чудо. Тя е тази, която може да ни изкара от дадено състояние", подчерта той.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не желая да чета дори.Ако имаше едно лесно,да затриете българина,да бяхте го направили.Само че той не умира така лесно и бързо,независимо че го подтиквате със заострените си статиийки и интервюта.Жив е той жив е...Там на челото на сорос...
19
2
 
5
 
! Отговори
Kalin72 преди 2 години
До ВЪПРОСХраната няма нищо общо с ниската култура на хранене. Българина, като всеки съвременен човек, налита на бързата храна, евтината храна, некачествената храна. Факт е, че боб, леща, кисело зеле, туршии, хляб от пшеница, кисело мляко, сирене и кашкавал, както и качествено месо - свинско и телешко, заедно с маслини, смокини, праскови и череши, вино, ракия и зехтин са полезни за организма. Както виждаш, никъде не споменавам захарните продукти.
18
0
 
4
 
! Отговори
С2Н5ОН преди 2 години
Течна диета.
17
3
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Заради тази ли уникална храна сме на първо място по смъртност и не само от ковид ?
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такова уникално чудо е българската храна и така ни пази, че сме номер едно по смъртност от Ковид в света. Да идват чужденците и да питат каква е тази уникална имунна система, в резултат от храненето с българска храна.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 3:До 9:Ама иначе народът си мисли, че се развива европейски и затова пет пъти поред си преизбира ГЕРп, нали?
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
поединично който си има земя и умения, ще си хапва истинско био, другите на веригите ще чакат да им произведе ,или направо да им доставят от мързел
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бай *** бизнесмен - само химия в храните .. кнтрол 0 ..
12
0
 
3
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Ген за ден,гени за години,гении за векове.За да сме гении, да ядем само биологично произведени български продукти.
11
0
 
17
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 години
Отиваш в Била, Кауфланд и Лидъл (и трите ги казвам, за да ме обвинят, че съм фен на някоя от тях), купуваш си една количка продукти, напълнени с НУЛА хранителни вещества, но за сметка на това с овкусители, химии и куп друга *** и сте с идеална имунна система.. идеална за вирусите :D Може и да изпукате дюнер, бургер или пица, за да ви е сигурно надебеляването, диабета и ковид финала...
10
1
 
10
 
! Отговори
Ко? Не? преди 2 години
"Българинът се е славил като столетник" ?! Тоя явно не е влизал в селски гробища. Да се поогледа. 55 ... 60 години е средната възраст по селата.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа не е виновна че управниците са корумпирани ***, които продават бъдещето ни
8
7
 
9
 
! Отговори
Парцуца преди 2 години
Ракийка, саладка, сланинка, чесън и редовно прочистване на дробете с цигари.
7
6
 
31
 
! Отговори
факт преди 2 години
Преди сто години притежавахме най-голямото богатство.Чист въздух, чиста вода и чиста храна.Откак влязохме в Европа, нещата се сговнясаха катастрофално.
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте какво е диабет тип 2, вижте какво е алцхаймер (диабет тип 3), и вижте какво е кето диета. Правилната диета е кето диетата.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма "българска храна" по големите вериги магазини. Затова и вкъщи ние спряхме да пазаруваме от там. Гледаме да купуваме директно от познат производител млечни, месо, плодове и зеленчуци. Готвим си. Така и ковидаизкарахмеминалата есен леко и без последици.
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пшеницата никога не е била здравословна храна. Тя се въвежда масово от римската империя и характерното за римската империя са сърдечно- съдовите заболявания. Човек живее най- добре на протеин и мазнини от животински произход. Пшеницата е богата на скорбяла, която бързо се разхражда до захар и рязко вдига кръвната захар, а след това инсулина. Това уврежда холестерола и дълготрайно вреди на сърдечно- съдовата система.
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българска храна отдавна няма. Почти всичко е внос, а това което уж е българско е тъпкано с палмово масло и други сурогати нямащи нищо общо с българското.
2
1
 
21
 
! Отговори
Корупция навсякъде преди 2 години
КОЯ Българска храна бе докторе...има ли още Българска храна?Най долното качество на храна идва в Източна Европа.Кой луд производител ще намаля цената на качествената си хран аза да я прадава в Източна европа ако може изобщо да се нарече европа.Долна кору.мп.ир.ана ду.п.ка...
1
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Начина на хранене нема никво значение,трябва да се спортува здраво тогава и имунния отговор и килограмите са в граници!!