Токът в Европа поскъпва главно заради природния газ

На 1 януари предстои актуализиране на цените за домакинствата
20 сеп 2021 17:23, Елка Василева
78
Токът в Европа поскъпва главно заради природния газ
Снимка: архив, БГНЕС

Природният газ е основната причина за поскъпването на тока в Европа, но това се дължи на дългосрочни процеси. Не се инвестира в проучванията, търсенето и добива му. Европа дълго време си мислеше, че ВЕИ-тата могат лесно да заменят природния газ и въглищата. В момента виждаме, че не могат. Това заяви енергийният експерт Боян Рашев пред bTV.

„Факторите, които покачват цената на тока, са общоевропейски. В края на юли имаше проблеми на наша територия, тогава си имаше наш пик. След това ТЕЦ „Марица изток 2“ тръгна и нещата се нормализираха“, добави той.

Още по темата

Според енергийния експерт с тези цени на тока Европа не е място, където може да се произвежда каквото и да е. Тя става абсолютно неконкурентна и за всички ще бъде много скъпо.

„Свързаният електроенергиен пазар на ЕС ще се разпадане и отделните държави ще си защитават икономиките. Цените на въглеродните квоти трябва да се свалят. Има много механизми, ЕК може да го направи“, обясни той.

Рашев обясни, че огромна част от енергията на АЕЦ „Козлодуй“ отива на регулирания пазар, за да се държи ниска цената за домакинствата.

„На 1 януари, когато се актуализират цените за домакинствата, който и да е на власт, на следващия ден ще падне от нея“, смята експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
20
 
1
 
! Отговори
Апокалипсис преди 2 години
Маркетинговото проучване на специалисти от HSBC доказа, че въпросната атомна съветска електроцентрала в Белене е абсолютно излишна и ще работи на загуба, тъй като няма предявен интерес към българска електроенергия. По същия начин руснаците ни начукаха Кремиковци, за да внасяме руда от БраЦкия СеСеСеРе.
50
13
 
2
 
! Отговори
пена преди 2 години
Крайно време е германците да запалят пак атомките и да покажат среден пръст на рашките.
49
2
 
19
 
! Отговори
123 преди 2 години
Нали имаме АЕЦ, все още. Слава Богу! Спирай те перките на угоените, износа също така и какъв е проблема??? АЕЦ-а само за вътрешно потребление и Баста на всичките измекярски схеми за богатеене на дебелите "Бизнесмени"...
48
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленият чорап до края на годината ще успее да направи голям шлем.ТОК, ПАРНО, Храни с 40% увеличение само за няколко месеца на власт.
47
1
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До Натовеца Американската демократична газ е доста по -скъпа от диктаторската руска.В случая демокрацията ни дойде малко в повече.
46
4
 
18
 
! Отговори
Нане преди 2 години
До реалиста позиналец...Аве улавец улав, Радев ли спря Белене и южен поток.... Толко сте фрости гробарите, че ви няма никъде на света...
45
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Aзия купува по-скъпо. Русия в момента няма особен интерес да продава на ЕС."--------------Истина хортуваш. Особен интерес няма, но има договорни отношения с Еесовската Зона и железобетонно ги съблюдава. Русия предлагаше на всички дългосрочни договори за доставка на тръбен природен газ по $127 за 1 000 куб. м., но "умните" либерасти искаха диверсификация и залагаха на обещанията на шистаците.
44
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв Орешарски бе ***, руснаците и днес могат да ти кажат, че Бойко Борисов със спирането на Южен поток е нанесъл щети за 800 милиона долара на Газпром. Ето това се казва пожарникарско управление. А щетите за България тепърва може да се изчисляват.
43
1
 
18
 
! Отговори
Цирк ес преди 2 години
Защо сащ не достави евина газ а саботира и пречеше на СП-2 и стана тази беля?!
42
1
 
19
 
! Отговори
Хора преди 2 години
Ама нали наложиха санкции на Русия че искаше да доставя газ на Европа през СП-2, сега защо пищят, луда работа...!!!
41
1
 
21
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Е нали уж, пазара щял да регулира и разнообразието на доставчици щяло да .........бля, бля, бля, бля! Психодесните нещо, а?
40
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много лоши тези руснаци, секнаха парите на ЕС които бяха приготвили за пландемията. Първо ги праснаха афганите, сега и руснаците. Довиждане ЕС, не ми беше приятно да ви има.
39
1
 
17
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
бърже внасяйте евтина и конкурентноспособна американска демократична газ :)
38
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС сам се простреля в крака с газта.
37
2
 
3
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Човек, който има твърде големи лидерски качества, това не означава, че му идва нещо като информация от ГОРЕ или чрез ВИСШЕ !
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците мажели и сучели.Нали искахме пазарна икономика.Ето я.
35
2
 
15
 
! Отговори
Поп-фолк фен преди 2 години
Токът на Европа поскъпва заради интересите на "едни хора" !
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ниналата година газта струваше двуцифрено число, сега е 1000$.
33
3
 
18
 
! Отговори
Леле преди 2 години
Няма какво да се лъжем Бойко Борисов спря и АЕЦ Белене и Южен поток и сега се чудим защо ни става скъпо!! За такива съд трябва бе, това са стратегически обекти от национална сигурност, а диктатора Борисов ги спря най нагло както всичко правеше 12 години!!
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко, според комисарите от Брюксел до зимата ученоите ще изнамерят нови зелени енергии и ще спрем да купуваме руска газ.