Въпросът без отговор: Как се озовава корабът край Камен бряг?

България няма капацитета да се справи със случаи на морско спасяване
28 сеп 2021 16:30, Анисия Иванова
52
Въпросът без отговор: Как се озовава корабът край Камен бряг?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Забавянето на действия, свързани с освобождаването на кораба, който е заседнал край Камен бряг, са предизвикани от това, че в закона няма дефиниран срок, при който държавата да се намеси. Всичко е оставено в ръцете на специализираните органи, които трябва да вземат съответното решение. Всичко това води до прекалено голямо забавяне. Това заявиха председателят на Българската морска камара к.д.п. Богдан Богданов, както и Свилен Крайчев, главен секретар на Българска морска камара и председател на Българската асоциация на корабните брокери и агенти, в ефира на предаването “Бизнес старт с водещ Живка Попатанасова.

Корабът, който плава под панамски флаг, заседна край местността "Яйлата" на 20 септември.

“Изгубиха се много благоприятни дни...една от версиите е, че няма текст в закона, в който да се казва в какъв срок от време собственикът да заяви какви мерки ще предприеме.”, потвърди к.д.п. Богданов.

Той допълни, че България е член на Международната конвенция за търсене и спасяване по море. В нея се казва, че в случай, при който има корабно произшествие в крайбрежието на дадена страна, то тази държава има право да предприеме мерки, чрез които да не допусне замърсяване на крайбрежните води. Тази конвенция не противоречи на никое законодателство и на базата на нейните текстове е можело да се предприемат много по-скорошни мерки.

Още по темата

"Много е интересен и въпросът, който все още няма отговор, как се озовава корабът на това място?”, допълни той.

Богдан Богданов посочи, че България има една от най-добрите системи за следене на морския трафик. Проблемът, който се е появил по време на плаването на кораба е, че никой от палубата не е отговорил на опитите на трафик контрола и гранична полиция да се свържат, за да предупредят за предстоящото засядане.

“В някои страни има практиката да се изготвя мореплавателен план (sailing plan), който се изпраща на пристанищата, на които ще акостира плавателното средство. В България тази практика все още не е приета, но ако имахме данните от такъв план, много по-лесно щяхме да видим, че курсът на кораба ще доведе до произшествие.”

И капитан Богдан Богданов и главен секретар Свилен Крайчев не са били извикани, за да дадат експертното си мнение. Въпреки това и двамата са отишли на мястото на заседналия кораб край Каварна, защото “като организация имат такъв дълг”. И двамата морски експерти изразиха мнението, че България от години няма морско спасяване и нищо не се прави по въпроса.

"Нямаме техническа възможност за изпълняване на спасяване. Корабът след установяване на повредата е пътувал 2 часа към брега и двете най-технически обезпечени морски служби не реагират. Да, корабът "Перун" беше стар, бракуваха го, но нищо не дойде на негово място."

Последната технически съществуваща инстанция на българското морско спасяване бе корабът “Перун”, който през февруари 2020 г. бе продаден на търг за 280 000 лв.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отговорът е ясен - съвсем случайно нарочно!
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече е съмнително, какво точно е превозвал този кораб освен торове, за да се остави безконтролно толкова дни на това място и никой уж да не знае какво се случва. Голямо чакане, голямо умуване. Май другият товар е бил доста ценен.
24
1
 
6
 
! Отговори
Атаман Сирко преди 2 години
Турските дарове край нямат, нищо добро от анадолската сбирщина, от векове!
23
4
 
5
 
! Отговори
Тцтц преди 2 години
Герге, преди това всичките тикви в затвора , 12 проспани години и нищета , от къде да ти вземат кран бе гербераст , значи дарихте пари на Доган , а 12 години нищо не направихте за такива операции!?
22
0
 
9
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
До Анонимен 2 хахах как ще дойде от Панама тая гимия бе. В търговското трампово корабоплаване е традиционно кораби да се регистритат във държави със занижен контрол относно техническите и експлоатационни характеристики на корабите. Естествено е и по евтино регистрацията в тези държави, та затова е под панамски флаг, не че идва от Панама.
21
3
 
11
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Тотална оставка на цялото правителство,заедно с президента.Некадърници.Елементарни решения не могат да вземат!
20
1
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Уж имаме военни управници.Оказа се,че нищо не става от тях,канцеларски плъхове,обгрижвани от държавата с високи заплати,кеш за храна кеш за облекло,кеш за ведомствено жилище,кеш за евтини почивки,кеш за любовници!
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Случката идва да подскаже колко лесно може да се акостира на българският бряг (стига това да не е на пристанище)без никой да забележи!Значи чрез по-малки кораби и на по удобно място, спокойно може да се прехвърлят ,бежанци,наркотици и всякакъв вид стоки!Поредното доказателство ,за липса на държава !
18
0
 
0
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Ех за това ви разделиха да бъде съкратено а да не минава през държавата че става много дълго. Но сега се оплаквате. Я си с вършете работата първо и после търсете виновни.
17
1
 
7
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Тежко на държава ако и трябва текст в закон, за да защити териториите си! доколкото до нескопосаното оправдание на тия двамата - не ми се коментират тъпотиитте им.
16
0
 
5
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Абе Киро Гела -Тиквовия ортак,дето отдавна го скриха да не е под прожекторите не се ли занимаваше с кораби!Що не го хванаха него да се занимава,нали е разбирач)
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
BG не е в състояние за нищо, факт. Това е наследството на Боко, една изостанала, разпродадена, обезкостена, ограбена държава. Част от Европа, да ама не. Всичко е само на книга, иначе действителноста е покрътителна и сме на нивото на Сомалия.
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медицински хеликоптери нямаме ,сега разбрахме ,че от година нямаме и спасителен кораб.Кой знае още колко неща ни липсват.
13
0
 
7
 
! Отговори
БАИКО преди 2 години
да ви кажа ли като екипажа е имал 18 ка6она водка какво ви о4удва това е яка ваксинация и никои не се е усетил как се е слу4ило
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно са гледали турски сериал
11
1
 
17
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Продали сме единственият кораб за морско спасяване? Ами, тогава извикайте турският черноморски флот на помощ!;)))
10
0
 
11
 
! Отговори
един преди 2 години
Екипажът бил пиян.
9
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледахте ли видео как го разтоварват? Половината тор падна във водата. Сега ще имаме и еко-катастрофа. Пълен провал и абсурд! Искаме уволнения!
8
0
 
22
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Българистанските чиновнически тъпизми и алабаланици!Нямало закон,нямало нам какво си!Стоят бъркат си май незаинтересовано по всички дупки и чакат марсианците да им врътнат телефона да им наредят!Абе нали ние българите ви плащаме държавните заплати бе...администрации..камари...една камара!Пфу Дайва..!
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълен фарс е нашата родина, дами и господа! Просто не е истина.