Пак въртим стрелките: Промяната ни струва по 1,5 млрд. лв. годишно

Според специалистите ползите от смяната на времето са малко
30 окт 2021 22:05, Красимир Ангелов
105

Тази нощ ще врътнем стрелките на часовника с един час назад и ще се върнем към зимното часово време. 

През 2019 г. Европейският парламент гласува за отпадането на сезонната смяна на часа. В крайна сметка обаче, заради различните позиции на държавите и заради пандемията от коронавируса, този въпрос остана на заден план. В България все още не е взето решение дали да останем на лятно или на зимно време.

Висшите чиновници в ЕС имаха своите по-належащи тревоги като излизането на Великобритания от Съюза, а после и кризата с коронавируса. А икономическите загуби се сериозни.

Още по темата
"Те са свързани с по-големи медицински разходи, по-голям травматизъм на работното място, разходи в размери на 131 млрд. евро за Европейския съюз", изтъкна председателят на АИКБ Добрин Иванов.

Страната ни не е изключение. "В рамките на България – 1,5 млрд. лв. годишно", посочи той.

Според специалистите ползите от смяната на времето са малко.

Над 70 са страните в света, които сменят стрелките. В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 г., а в Европа – от 1916 г. От 2002 г. насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя на октомври и завършва в последната неделя на март.

През 2018 г. се проведе и анкета – за и против смяната. 84 на сто от българите и същият процент от европейците бяха категорични - против смяната. Тогавашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер даде обещание, което Европейският парламент одобри, но не мина през Съвета на Евросъюза.

"Европейската комисия ще се погрижи възможно най-бързо да бъде прекратено местенето на стрелките и да остане само лятното часово време", заяви тогава Юнкер.

За момента обаче няма изгледи това да стане.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
5
 
! Отговори
Стига бе! преди 2 години
Да се остави за постоянно лятното часово време и толкова! Харесва ли ви да е тъмно в 16 часа следобед? Не, нали?Значи лятно време за постоянно и край на дискусиите.
78
4
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Билогичния ритъм на човешкия организъм генетично е съобразен астрономическото т.е. зимното часово време!!!
77
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
са, като преизберете "коремното" ше сверявате по руското и белоруското, щом нищете по ивроейското - да видите колко ще сте нас кяр!
76
2
 
1
 
! Отговори
Часовника преди 2 години
Има то голям смисъл. Нещо да ви говори дневна и нощна енергия, защо цените са им различни и т.н. Като почнем да плащаме по 50ст. ток, тогава ще ревете, ама сега няма да се хабя
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо трябва да се въртят стрелките на часовниците, като много по-просто, да се промени работното време ( За тези които са заинтересовани от това).
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Наблюдател.-На мързеливите не им пука за положението на стрелките. А на работливите , като теб ще кажа, че могат да си организират така работата, че да няма значение, положението на стрелките. Времето не зависи от положението на стрелките нито на моя нито на твоя часовник, то е едно и е астрономически определено, всичко останало е продукт на глупостта на хората.
73
1
 
2
 
! Отговори
3d преди 2 години
Предлагам да започнем да сменяме с по половин час. Така ще спестим 750 милиона!
72
5
 
6
 
! Отговори
ми преди 2 години
спрете се де. Трябвало всички да са съгласни в ЕС, ама ени искат лятното други зимното, та не знам как ще се разберат. Мен ако питат астрономичното да е и тва е, ама никой не ме пита
71
4
 
2
 
! Отговори
Българщина преди 2 години
Всъщност не става дума да не се мести, а да пак се измести на лятно и да не се връща към първоначалното време.
70
3
 
4
 
! Отговори
Брей преди 2 години
1 500 000 000 разходи за медикаменти поради смяна на часовото време.Това направо е космическа неистина, как точно се изчислява?1 млн. души дават по 1500лв. от ужас поради това, че ще стават 1 час по-късно.Или 1,5млн души по 1000лв?Или енергийните дружества раздават пликове /лобизъм/ за отмяна на вековната практика.
69
3
 
5
 
! Отговори
Само питам.... преди 2 години
И кое струва 1.5 МИЛИАРДА ЛЕВА при смяната на времето ? Толкова ли плащате на чистачката в министерството да върне стенните часовници с един час назад ? Или тези пари събрани от народните данъци се заделят за празничен банкет на управляващите по случай "смяна на часа " ? Само да харчите можете ...... тъъртеи .
68
4
 
7
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Човека по долу каза :-Цялата тая глупост е въведена по време на 1 вата Световна война с цел икономии, но войната е свършила преди 100 години, така че отдавна е напълно излишно всичкото това местене. - Хората са го направили за икономия, къде са тези 1.5 млр лева. Я дайте подробен отчет, че нещо ни взехте за калинки. Аз лично намирам само добри неща в смяната на времето. Нищо не се промена драстично. Иначе съмване в 4 и тъмно в 8 лятото. Адаптивния период е два дена и никой не е умрял от това.
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В рамките на България 1,5 млрд. лв. годишно! Ако спрем да сменяме времето и без помоща на ЕС за три години ще си асфалтираме България без кражби, а с кражби за десет години! А бе вие дето пишете тези глупости какво сте следвали глуповедство с журнализъм или само чисто тъпанарщина?
66
7
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Аз лично подкрепям сегашния модел - смяна на времето . Така се организира по-добре работния ден . Само кокошките са против - те са свикнали да стават когато се съмне и лягат когато се мръкне .
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най кой струва милиард и половина? Аз нямам тошкова пари ?
64
1
 
5
 
! Отговори
Одеве срах преди 2 години
Дайте ми 10%от тая сума и гледайте как ги правя... 0
63
2
 
15
 
! Отговори
123 преди 2 години
Много е хубаво в 16:30 да е тъмно и децата да се прибират по тъмно от училище.
62
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СаатНие го въвеждане по съветски модел. Не, че ни е трябвало през 1979, но щом в СССР сменят, значи и ние трябва.
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата тая глупост е въведена по време на 1 вата Световна война с цел икономии, но войната е свършила преди 100 години, така че отдавна е напълно излишно всичкото това местене. Да не говорим, че е доказано, че вредите за здравето са по-големи от ползите.
60
13
 
7
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Решението за енергийната криза на *** Румен Радеф е коремни преси само това решение на проблема намери малоумното му правителство.