Пак въртим стрелките: Промяната ни струва по 1,5 млрд. лв. годишно

Според специалистите ползите от смяната на времето са малко
30 окт 2021 22:05, Красимир Ангелов
105

Тази нощ ще врътнем стрелките на часовника с един час назад и ще се върнем към зимното часово време. 

През 2019 г. Европейският парламент гласува за отпадането на сезонната смяна на часа. В крайна сметка обаче, заради различните позиции на държавите и заради пандемията от коронавируса, този въпрос остана на заден план. В България все още не е взето решение дали да останем на лятно или на зимно време.

Висшите чиновници в ЕС имаха своите по-належащи тревоги като излизането на Великобритания от Съюза, а после и кризата с коронавируса. А икономическите загуби се сериозни.

Още по темата
"Те са свързани с по-големи медицински разходи, по-голям травматизъм на работното място, разходи в размери на 131 млрд. евро за Европейския съюз", изтъкна председателят на АИКБ Добрин Иванов.

Страната ни не е изключение. "В рамките на България – 1,5 млрд. лв. годишно", посочи той.

Според специалистите ползите от смяната на времето са малко.

Над 70 са страните в света, които сменят стрелките. В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 г., а в Европа – от 1916 г. От 2002 г. насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя на октомври и завършва в последната неделя на март.

През 2018 г. се проведе и анкета – за и против смяната. 84 на сто от българите и същият процент от европейците бяха категорични - против смяната. Тогавашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер даде обещание, което Европейският парламент одобри, но не мина през Съвета на Евросъюза.

"Европейската комисия ще се погрижи възможно най-бързо да бъде прекратено местенето на стрелките и да остане само лятното часово време", заяви тогава Юнкер.

За момента обаче няма изгледи това да стане.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
7
 
13
 
! Отговори
морски преди 2 години
От Европа до САЩ плаваме 7-8 дена , и през ден -два въртим времето , и ако беше толкова лошо ,щеше да сме умрели до сега няколко пъти
58
4
 
8
 
! Отговори
БАНов преди 2 години
Има си астрономическо време!БАНските старци и професори безбройни да ме дремят по цял ден а да изчислят точно кога слънцето над Тиквария е в зенита си..тоест на средата на небето и тогава е точно 12 часа!
57
4
 
7
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
все се чудите за какво да се хванете! на нас ни струвало толкова много пари - луди хора!!!
56
12
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Смяната е перфектна и обслужва активните и работещи хора!Естествено мързеливците са против!
55
1
 
5
 
! Отговори
маймуни преди 2 години
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААА.............
54
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 59. Илитерати! Научете се, че в книжовния български не съществува глагол "преценям"! Диалектите си ги ползвайте на село.
53
19
 
22
 
! Отговори
Саат преди 2 години
Значи от 1916г в Европа, щото е пълна с най-големите глупци на земята, въвеждат смяната на времето, ЗАЩОТО ИМА ПОЛЗА, а ние сме като мангъров - няма полза и точка! В 1916г е нямало "***, а днес ги има. В 1916г са уважавали мнението на науката и учените,а тиквите са си кротували като всички тикви. Днес тиквите имат смартфони и фейсбук. Днес са изпълнени с гордост, защото каквато и глупост да кажат, в мрежата виждат възторженото"да, да","да" от останалите тиквичоси. Това е днес "науката"ни
52
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И от къв зор ще струва 1.5млрд лв
51
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върнете времето както си беше и не го местете, педерасТииииииии.
50
4
 
8
 
! Отговори
УРАААААА преди 2 години
ЧЕСТИТ НОВ ЧАССССС!!!!! УРРРАААААААА!!!
49
2
 
12
 
! Отговори
преди -3085 секунди преди 2 години
В момента е 3:57. След 3 минути ще стане 3:00. отивам да пуша една цигара, че ми гръмна главата.
48
8
 
0
 
! Отговори
Сменяваме времето преди 2 години
4:00 ще стане 0:00 - четири часа напред. Готови ли сте? Да ви видя ръцете!
47
3
 
3
 
! Отговори
От бъдещето преди 2 години
преди -3586 секунди - здравейте, аз съм човек от бъдещето.
46
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като има спор лятно или зимно,да го преместят с 30 минути по средата и готово!Така веднъж завинаги ще се намести 30 минути в полза на едните и 30 минути в полза на другите.
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сменят времето в 04:00, нали? От 04:00 става 03:00.
44
2
 
3
 
! Отговори
Е ари де преди 2 години
Нали в 3 часа. Е сега гледам моя *** компа седи си на 3:09 .. кога ще се оправи. Телефона пак показва че е 3 часа.
43
6
 
4
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
За работещите дистанционно часовника е толкова безличен, че буквално няма значение дали ще си лежна в "3" или в "15". Ако искам въобще няма и да спя, и пак няма да има значение. Живея на собствена часова зона и ми е чук. Но в България е най-супер, спя си по 12 часа на ден и: винаги не съм изпуснал нищо. Кво правиш: Нищо. ;}
42
2
 
4
 
! Отговори
Оф преди 2 години
Тъпия ЕС искат да махнат смяната на времето, защото им е скучно и вече са отстранили всички останали възможни проблеми в общността. Та когато всичко е по мед и масло - почваш да мислиш за дреболиите, за да изгладиш нещата съвсем.
41
6
 
7
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
От много години телефона автоматично си сменя часа, а за мен няма значение, работя на смени от лаптопа така че часовите зони са ми безразлични, ако искам да си сменя часа си купувам билет за съседна зона, ама съм толкова независим и превъртял играта, че ме мързи да излизам от квартала. Да закъснея с час или два е без значение. Да свърша с час или 2 по-късно също е без значение. Часовника и календара помагат на фермера иначе сами по себе си са илюзия.
40
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога не ми е пречела смяната на астрономическото време с лятното време или обратното. На мен ми е по-добре със смяната, но явно ще останем на едното. Дано се върнем към стандартното време, че лятното време през зимата е див ужас.