Пак въртим стрелките: Промяната ни струва по 1,5 млрд. лв. годишно

Според специалистите ползите от смяната на времето са малко
30 окт 2021 22:05, Красимир Ангелов
105

Тази нощ ще врътнем стрелките на часовника с един час назад и ще се върнем към зимното часово време. 

През 2019 г. Европейският парламент гласува за отпадането на сезонната смяна на часа. В крайна сметка обаче, заради различните позиции на държавите и заради пандемията от коронавируса, този въпрос остана на заден план. В България все още не е взето решение дали да останем на лятно или на зимно време.

Висшите чиновници в ЕС имаха своите по-належащи тревоги като излизането на Великобритания от Съюза, а после и кризата с коронавируса. А икономическите загуби се сериозни.

Още по темата
"Те са свързани с по-големи медицински разходи, по-голям травматизъм на работното място, разходи в размери на 131 млрд. евро за Европейския съюз", изтъкна председателят на АИКБ Добрин Иванов.

Страната ни не е изключение. "В рамките на България – 1,5 млрд. лв. годишно", посочи той.

Според специалистите ползите от смяната на времето са малко.

Над 70 са страните в света, които сменят стрелките. В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 г., а в Европа – от 1916 г. От 2002 г. насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя на октомври и завършва в последната неделя на март.

През 2018 г. се проведе и анкета – за и против смяната. 84 на сто от българите и същият процент от европейците бяха категорични - против смяната. Тогавашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер даде обещание, което Европейският парламент одобри, но не мина през Съвета на Евросъюза.

"Европейската комисия ще се погрижи възможно най-бързо да бъде прекратено местенето на стрелките и да остане само лятното часово време", заяви тогава Юнкер.

За момента обаче няма изгледи това да стане.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
До долузаинтересования господин. Да господине, аз искам промяната на часа да си остане. Според мен това е приятно побутване, което идва да ни напомни 2 пъти в годината, че света не се върти около нас. Това е полезно. Няма негативни последствия от това нещо. Даже е интересна тема за разговор "Не можах да стана днес, че не се наспах", "Днес станах един час по-рано". В това разделено facebook общество и това е нещо. Трябва да го ценим.
18
11
 
10
 
! Отговори
Гласувал за ИТН преди 2 години
Часовника тиктака за ИТН, които ще останат в историята като най-краткия политически феномен в България. Нека Славчо бъде за урок на поколенията. Нямате представа колко омерзен се чувствам от факта, че ме наричаха чалгар месеци наред, обиждаха ме, а накрая хората, които защитавах ми се изсpaха на челото. Аз наистина гласувах за ИтН. Не съм платен от ГЕРБ ***. Ако щете ми вярвайте. Сега правя втори опит - ще дам шанс на Киро. Ако и тук ударя греда, пробвам последно с ДБ и ако не стане емигрирам.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме ми за стрелките. От тука жив никой не си е тръгнал.
16
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Струва 10 копейки смяната на времето. На тоя руски *** в статията дето обяснява фантасмагории за 1,5 милиарда разходи по смяната. Европа го прави от 1916 г. Досега 100 пъти да е фалирала....
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще преместим луната да изгрява от юг и ще напраеим навес шред слънцето да не пече толкова и да не шрегарят туристите по плажовете за ваксинирани и дъс зелени сертификати. .
14
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Струва 1 лев - Да, просто в дните на смяанта, има с по средно 532 души починали повече, от другите дни и патологията винаги пиказва, че са сърдечни удъри, на хора с проблеми със стреса. Ама неееее ... ти, номер деветнайси, дет мноо ги знайси, ща ни пбясни тука ся как стоят те нещата ... аре ся!
13
7
 
6
 
! Отговори
Бай ви Ганьо преди 2 години
А правата ми??? Тази смяна е дискриминация... Това време е отрова, която ще ни убиете... Не ни налагайте задължителна смяна на времето! На бунт братя!
12
3
 
9
 
! Отговори
Струва 1 лев преди 2 години
Стига измишльотини...Те преди години пишеха, че заради смяната от сърце умират по 532 човека на година... Това няма как да го знаят
11
4
 
15
 
! Отговори
Дико Сашев преди 2 години
Днес е 30 октомври 2021 г. Това, разбира се, е мое мнение. На никого не го натрапвам. Всеки сам си решава коя дата е днес!
10
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аЛИООО така ли ви казаха да пишете ,че струвало ! Таратанци струва !
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Семийййй тааа уа - Кой бачка - ша го мисли. Ний сми бачкали цяло лято на полята, ся само раниме животмите и тва е работата цяла зима ... сяя чакама ракийта и винуту още месец и ша пдокарами! АЙДЯ
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дндкдмвн - Ами лягай си по-рано, ставай по-рано и така...
7
11
 
10
 
! Отговори
Дндкдмвн преди 2 години
1 час повече сън и в 16:00 тъмница и пак ти се спи, а трябва да работиш. Като мечките сме с тва зимно време. Вечно ти се спи.
6
4
 
19
 
! Отговори
Кура ми янко преди 2 години
Часовника в България е с 30 години назад. Въртете го, сучете го, пак същото показва.
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
някой гепи по 1,5 млрд. лв. годишно
4
11
 
25
 
! Отговори
msm преди 2 години
Дрън-дрън ярини. Нищо не ни струва! Връткаме стрелките и толкова. Едно от малкото останали неща, за които не се плаща :-) стига пренасации и мрънкане. Бачкане трябва.
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SS - Ами живей си в горичката и се надявай, Хитлер да се върне и да те направи колабороционист ...
2
17
 
25
 
! Отговори
SS преди 2 години
Тая европейска простотия я търпим повече от 40год . От Европа освен прос-тотии джендъризъм ,и извращения друго няма .
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То за Брюкселските зелета не е важно колко е часът а е важно да симулират някаква дейност и да се чувстват всемогъщи господари с огромни заплати срещу нищо!Дреме им колко показва часовника