Ресторантьори искат да им се платят осигуровките и данъците до март

Заведения фалират заради въвеждането на "зеления сертификат"
7 ное 2021 15:26, Елка Василева
184

До фалит на заведения се стигна след въвеждане на "зеления сертификат" за персонала и посетителите. От бранша настояват за ново подпомагане от страна на държавата.

От 15 години Антони Николов стопанисва две заведения в Русе. Имал е 10 души персонал, които освободил заради пандемията. Първо затваря единия обект, а след няколко дни и втория.

"Не мислим да отваряме засега, докато не знам какво трябва да се случи. При този нисък процент от хора със сертификати ние няма как да обслужваме по 10 човека на ден и да очакваме бизнесът да продължава да работи", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Във Велико Търново вече има фалирали обекти заради невъзможност да покриват разходите си.

"Нещата са много зле, нашите обороти вследствие на въвеждането на изискванията за сертификати спаднаха тройно и четворно. Това означава, че изпадаме в невъзможност да си плащаме текущите сметки", заяви председателят на БХРА – Велико Търново Петър Стефанов.

Ако отворят, Антони се притеснява, че няма да може да намери ваксиниран персонал, тъй като младите хора масово отказват да се имунизират.

"Ако трябва да назначаваме персонал, много ще е трудно, понеже персонал в тази сфера трудно се намира. Лошото е, че ако се намери някой  – няма да има сертификат, защото младите хора не искат да се ваксинират", сподели той.

От бранша призовават управляващите за отстъпки. Искат поне до март да им бъдат платени данъците и осигуровките.

"Това трябва да бъде спешно взето като решение на служебното правителство, защото ние можем да издържим не повече от 1 месец така. На прага на новата година, на улицата ще останат минимум едни 200 000 души, които ще бъдат без всякакви приходи", подчерта Петър Стефанов.

 Ресторантьорите продължават да призовават за равенство и "зелените сертификати" да се изискват във всички сфери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
@@@@, когато имаш частен бизнес, си то управляваш! И водиш сметка за доброто състояние на работещите за теб, за бизнеса! Тези могат да работят и изцяло. Защо не го правят? Къде са тези 2 милиона със сертификати? За себе си знам, че по-рядко понасям повече и повече заведения, и ги избягвам. Имам сертификат, но ми омръзна от мърлявщина и наглост! Ами това е! Аз водя грижа за семейството и детето, не съм родител на частни собственици. Частен бизнес! Има клиенти! За добрите!
135
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тотален бойкот на кръчмите, докато не се обявят срещу сертификатите!
134
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До """Ами плащай си и ти осигуровки и ти ще ходиш на море какво завиждаш на старите хора по 40 години трудов стаж и накрая защо ходела на кафе или на море! Да са живи и здрави хората това поне са заслужили!""" _____________________ По принцип е така. Но, колко пенсии се плащат от хора, нямащи (почти) никакъв стаж? Някои са се грижили за болни, има и други обстоятелства, но ... голяма част нямат стаж т.т. не са работили!
133
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България като кажат "бизнеса" и се разбира кръчмите. Коя, пере, коя едва изкарва, няма значение. Да им се дават осигуровките. А че всяка *** със осигуровки и е в сивия сектор, няма значение.
132
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не забравяме, че това са частници, пък искат ние да им плащаме какво ли не. Досега не са давали от печалбата си.
131
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом им ограничават правото на труд по някакъв начин, значи трябва да ги компенсират... Така е навсякъде в цивилизованите държави. Без протести няма да получат нищо. Персонала им остава без доходи точно преди зимата. -------------------------- Правото им на труд не е ограничено. Напълно могат да са отворени. И както чета, имат мноооооого потенциални клиенти. Да ги спечелят! А могат ли всъщност? Май не, масово...
130
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имат пълното право да искат обезщетение за това, че им спират клиентите с този сертификат... ----------------------------------- Нали над 2 000 000 ИМАТ сертификати? Те не са "спрени" да са клиенти.
129
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Абсолютно прав е човека... Сертификатът е глyпост и дискриминация... Нищо друго... Хиляди хора останаха без работа и доходи заради глyпака Кацаров и Чорапа." ___________________________________________ ___________ Повече от ДВА МИЛИОНА българи имат тези сертификати, как така нямат работа, клиенти? Хора над 16-годишни! Явно нямат клиенти не заради сертификатите!
128
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 139 "осигуряваха персонал на 4часа"От години не смеят да осигуряват на 4часа,освен ако действително се работи 4часа.Проверки се правят и глобяват жестоко!Но ,иначе масово осигуряват на минимална заплата .
127
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До138България няма нужда от развитие на кръчмарския бизнес, сервитьорки, камериерки и портиери, а има нужда от развиване на високи технологии, ИТ, медицинска апаратура, атомна енергетика, компютърни системи, металургия, селско-#Нямаш си напрестава какви големи сметки и колко алкохол погълват високотехнологичните специалисти.Това лято беше най-оборотното от както съществува кръчмарски бизнес,от локдауни хората бяха зажаднели за кръчми и певачки!
126
0
 
28
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Га взимаха по 18лв за хамбургер в Слънчака, 10лв за подметка парче пица и 4лв. за чай в Банско не реваха, га не си отчитаха оборота, и осигуряваха персонал на 4часа минимална пак не реваха, а сега ние да им плащаме Малдивите и Бали Бали... Масата са си еВали тия наглеци.
125
8
 
9
 
! Отговори
Варна преди 2 години
Ем народа ни е такъв(про,*Ст) и затова ще страдат всички. Дори и ваксинираните, които изглежда са единствените с две мозъчни клетки в главите...Голямо геройство да не се ваксинират. Всички отварят ние ще затваряме. Не знам как ни търпят в ЕС.
124
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато някой иска пари от държавата значи иска пари от всички вас.Плащайте .
123
0
 
30
 
! Отговори
************ преди 2 години
"Ресторантьорите продължават да призовават за равенство и "зелените сертификати" да се изискват във всички сфери."....Сами си подписват смъртната присъда...Да имат предвид, че накрая и тези със зелените хартии ще престанат да ги посещават....Затова е хубаво да помислят много добре какво си пожелават...
122
2
 
12
 
! Отговори
до Жириновски преди 2 години
Кой ти дава да правиш производство тук бре?!Не ти ли е ясно,че ако не те пази политик си ЧАО!Или никога не си се занимавал с бизнес,или си някой пенсионер с носталгия и вярваш,че СДС бяха десни.Само комунисти са тук не ти ли е ясно?!А комунист конкуренция не търпи!Той знае да отчита рекет и да гази закона!Само лъже и краде!
121
0
 
24
 
! Отговори
Чочо преди 2 години
Ами май им е време да си намерят истинска работа.
120
1
 
25
 
! Отговори
Жриновски преди 2 години
Бах колко са важни кръчмарите. Да вземат от болниците и училищата и да им дадат на тях..... Мързеливци с мания да са шефчета. Ако вместо в кафенета, кръчми, наргилета и кючекцийници младите хора работеха в производството сега щяхме да сме напред, но не дебели, брадясали, татуирани 20 годишни *** с по 10 лв в джоба смучат чибуците по цял ден.
119
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сте 200 хиляди, пък ако сте явно сте мишки, а не хора. Не 200, 50 хиляди да се бяхте изсипали на жълтите павета, радев и кацарката щяха да се *** и нямаше да има сертификати, пък вий - 200 чиляка на орлов мост за 2 часа. И оня охранения де ви е лидер, да се ваксали хората, че да сте можели да работите - е няма такива наглеци, фалирайте, и без вас можем
118
1
 
20
 
! Отговори
ЩЕ ЕМИГРИРАМ ЗАВИНАГ преди 2 години
Самоосигурявам се имам дребна фирма.Държавата една стотинка не ми е дала,а аз внасям реални осигуровки и данъци,АМА РЕАЛНИ ПАРИ НЕ КАТО ДЪРЖАВАТА САМО ДА СЕ ВОДИ,ЧЕ ВНАСЯ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ!!!!!На финала като затвориха всичко Горанов излезе на телевизора и каза,че съм маргинал и нищо,че ми е затворен бизнеса и не работя,няма да ми даде нищо!Та да гласувам ли?Да се броя ли?Да се явя ако ме повикат при война ли?Ами нали трябва да ги изтрепам първо тях преди да спазя клетвата и да убия врага?!
117
11
 
6
 
! Отговори
Васил преди 2 години
Добре де. Ако се ваксинират ще работят. Стига само са искали от "лошата" държава.