Ресторантьори искат да им се платят осигуровките и данъците до март

Заведения фалират заради въвеждането на "зеления сертификат"
7 ное 2021 15:26, Елка Василева
184

До фалит на заведения се стигна след въвеждане на "зеления сертификат" за персонала и посетителите. От бранша настояват за ново подпомагане от страна на държавата.

От 15 години Антони Николов стопанисва две заведения в Русе. Имал е 10 души персонал, които освободил заради пандемията. Първо затваря единия обект, а след няколко дни и втория.

"Не мислим да отваряме засега, докато не знам какво трябва да се случи. При този нисък процент от хора със сертификати ние няма как да обслужваме по 10 човека на ден и да очакваме бизнесът да продължава да работи", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Във Велико Търново вече има фалирали обекти заради невъзможност да покриват разходите си.

"Нещата са много зле, нашите обороти вследствие на въвеждането на изискванията за сертификати спаднаха тройно и четворно. Това означава, че изпадаме в невъзможност да си плащаме текущите сметки", заяви председателят на БХРА – Велико Търново Петър Стефанов.

Ако отворят, Антони се притеснява, че няма да може да намери ваксиниран персонал, тъй като младите хора масово отказват да се имунизират.

"Ако трябва да назначаваме персонал, много ще е трудно, понеже персонал в тази сфера трудно се намира. Лошото е, че ако се намери някой  – няма да има сертификат, защото младите хора не искат да се ваксинират", сподели той.

От бранша призовават управляващите за отстъпки. Искат поне до март да им бъдат платени данъците и осигуровките.

"Това трябва да бъде спешно взето като решение на служебното правителство, защото ние можем да издържим не повече от 1 месец така. На прага на новата година, на улицата ще останат минимум едни 200 000 души, които ще бъдат без всякакви приходи", подчерта Петър Стефанов.

 Ресторантьорите продължават да призовават за равенство и "зелените сертификати" да се изискват във всички сфери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имат пълното право да искат обезщетение за това, че им спират клиентите с този сертификат... Протести до д'упка срещу хунтата.
75
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ги бяха затворили трябваше да им плащат помощи а така се измъкна държавата от задължението да плаща помощи на заведенията.
74
19
 
21
 
! Отговори
моля? преди 2 години
Аз като земеделец които работя събота и неделя, не знам какво е море, нито планина; работя по всички празници, но нямам намерение да ходя и да рева като вдовица за ..***, нали? Абе хора, в България пенсионерите се множат като ***, работа няма, няма никакво бъдеще в този живот, Вие ще ми ревете Държавата да Ви дава още пари? От къде да ги вземе? Има и друг вариант - спират парите на онези самолети дето ги поръча Каракачанов и ще има всички нас радост. Също така предлагам и пенсиите да намали
73
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако има надпис че може да се влиза и без зелен сертификат ще вляза в даденото заведение.
72
3
 
11
 
! Отговори
... преди 2 години
В Русе магистрала няма - благодарение на управляващите - няма какво да затварят кръчмарите.
71
9
 
25
 
! Отговори
... преди 2 години
Да се затворят кръчмите е чудесно нещо. Колкото по-малко кръчми, толкова по-добре.
70
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата да им плаща осигуровките!!!Осигуровките които са върху минималната заплата въпреки ,че държавата им намали данъка с11% но да внасят осигуровки в/у реалната заплата.Все още повечето им готвачи са с минимални осигуровки ,така е в северозапада.
69
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да правят протести. Затварят няколко магистрали от където минава междуградския трафик за дадения град за няколко часа на ден и така докато не падне изискването за зелен сертификат.
68
18
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да им плаща Ричи Алибегов . Откъде накъде п .иш..ман богаташите ще искат да им плащаме ние народа осигуровките? Къде са парите от печалбите?
67
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно прав е човека... Сертификатът е глyпост и дискриминация... Нищо друго... Хиляди хора останаха без работа и доходи заради глyпака Кацаров и Чорапа.
66
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Търново масово заведенията са празни. Даже едно заведение видях където собственика е решил да го затвори заради новите мерки и е сложил надпис свобода или смърт.
65
15
 
13
 
! Отговори
Кратко и ясно! преди 2 години
НЕ! Искахте да отекчите хората и да се ваксинират! Щом сте готови на това предателство си заслужавате съдбета! ФАЛИТ!
64
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като спрат да крият оборота се, тогава да мислят за държавна издръжка.
63
14
 
19
 
! Отговори
РОЙТЕРС преди 2 години
Щели да затварят!Ми затваряйте и сега повечето са затворили ,за да не плащат високите цени на тока и заплати.А,персонала е в неплатена отпуска,без осигуровки и малко са тези ресторанти които ЩЕ дават някой лев на персонала докато са в неплатена!По принцип ноември е сред слабооборотните месеци ,така ,че да не ревът много.
62
16
 
33
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Оня зализания с мазната коса и английското име /Ричард/ нали беше съгласен със зелените сертификати само да не ги затварят сега той да им плаща
61
16
 
27
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Ми нали бяха за зеления сертификат сега защо ревьт и ас искам да ми плащат даньците и осигуровките и да получавам чиста пара до мартА забравих и тока да ми се плаща като на бизнеса , пьк бальците нека работят за да има за мен
60
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ричо първо да се издължи на НАП
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът псува, псува, все си седи на дъното на ЕУропата, ама пак си ги преизбира! Е туйто!
58
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нагли до безобразие, две лета подред дерят кожи с цени, за какво им свалиха ддс да им гарантират още 11% чиста печалба. Държава от кръчми не е прокопсала.
57
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У фейса пишат от дългокосия убавец ,по времето на герба не си е платил данъци за 600 000 лв , тоя тарикат ,иначе подстрекаваше за стачки к не подчинение !

Спонсорирани публикации