Ресторантьори искат да им се платят осигуровките и данъците до март

Заведения фалират заради въвеждането на "зеления сертификат"
7 ное 2021 15:26, Елка Василева
184

До фалит на заведения се стигна след въвеждане на "зеления сертификат" за персонала и посетителите. От бранша настояват за ново подпомагане от страна на държавата.

От 15 години Антони Николов стопанисва две заведения в Русе. Имал е 10 души персонал, които освободил заради пандемията. Първо затваря единия обект, а след няколко дни и втория.

"Не мислим да отваряме засега, докато не знам какво трябва да се случи. При този нисък процент от хора със сертификати ние няма как да обслужваме по 10 човека на ден и да очакваме бизнесът да продължава да работи", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Във Велико Търново вече има фалирали обекти заради невъзможност да покриват разходите си.

"Нещата са много зле, нашите обороти вследствие на въвеждането на изискванията за сертификати спаднаха тройно и четворно. Това означава, че изпадаме в невъзможност да си плащаме текущите сметки", заяви председателят на БХРА – Велико Търново Петър Стефанов.

Ако отворят, Антони се притеснява, че няма да може да намери ваксиниран персонал, тъй като младите хора масово отказват да се имунизират.

"Ако трябва да назначаваме персонал, много ще е трудно, понеже персонал в тази сфера трудно се намира. Лошото е, че ако се намери някой  – няма да има сертификат, защото младите хора не искат да се ваксинират", сподели той.

От бранша призовават управляващите за отстъпки. Искат поне до март да им бъдат платени данъците и осигуровките.

"Това трябва да бъде спешно взето като решение на служебното правителство, защото ние можем да издържим не повече от 1 месец така. На прага на новата година, на улицата ще останат минимум едни 200 000 души, които ще бъдат без всякакви приходи", подчерта Петър Стефанов.

 Ресторантьорите продължават да призовават за равенство и "зелените сертификати" да се изискват във всички сфери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом ги ограничават, значи трябва да ги компенсират. Точка.
115
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 124: Кой ги ограничава бе галвоч? Пиян ли си самотен в някоя кръчма? Сами си ограничиха клиентите!!
114
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова сте смешни да плащаме пари на нещо което може и да го няма утре замислете се колко заведения и ресторанти изникват и се затварят за 10 години това не е КЦМ Пловдив или други дълготрайни отрасли!
113
8
 
17
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
*** никой не ви ограничава да работите - тръгвайте от къща на къща и изнудвайте хората да се ваксинират, както постъпихте с беззащитния си персонал. Колкото успеете да изнудите - ваши са си /клиенти/ .
112
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 118 Кой ги ограничава 10 човека на ден да работят на поръчки и да разнасят храна по къщите, но то е пълно с кръчми и хотели от глава от населението но когато не плащаш данък винаги си напред!
111
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не виждам ограничено право на труд. Свободни са да се трудят. Даже им изпълниха исканията.
110
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Загубихте си клиентите с действията си. Що ревете? Що не помислихте, че 80% НЯМА да се ваксинират? За две години не го ли разбрахте? Обслужвайте 20% ваксинирани преносители на зараза Нали това искахте.
109
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак се очертава да ни дерат кожите за да могат едни привилегировани да купят поредният Мерцедес на любовнизата да Коледа.
108
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом им ограничават правото на труд трябва да ги компенсират. Точка.
107
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 83 Да протестират! Но и една стотинка да не видят! Искат да наливаме пари в бездънна каца заем им дайте но срещу запор! То сега започва периода ...ден година храни по 200 лв за нова година или повече! Пак ще избият рибата! Предлагам от форумците който много защитават заведенията да им платят но не и държавата, помня ги на първата вълна как нелегално работеха и сега са така но бият барабана за още пари!
106
7
 
21
 
! Отговори
EK преди 2 години
В тази държава ресторантите ли са най-важни? Като фалират други предприемачи и те са в невъзможност да си покриват сметките. Хайде стига вече!
105
15
 
13
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Когато преди месец се приеха забрани и ограничения заведенията ги бойкотираха и работеха,така заразата се плътзна навсякъде и стана лошо. Заведенията трябва да плащат сега....
104
13
 
14
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
*** в кофите тъпички кръчмари или се върнете от селата дето сте се пръкнали и гледайте, както гледахте преди стадата с овци, овчари кръчмари вечно ненаяли се и търсещи как да откраднат народната пара, все едно не са кръчми, а некви стратегически заводи.
103
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кого питаха преди да станат кръчмари?Сега той да им дава пари.Коя фирма като фалира държавата и плаща?
102
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради такива като Цветко сте на тоя хал. И по- зле ще става. Пр.о.ст народ.!
101
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 89Така е навсякъде в цивилизования свят ...казваш?Ами да са плащали застраховка когато не работи застраховката плаща, но по лесно е да мрънкаш и само да ти дава държавата, но така са свикнали като малки бебета, да върнат лентата назад ако е платил 10лв данък да му даде държавата но само 10 лв! Но всички ги знаем ресторантьорите и хотелиерите пример Ветко Арабаджиев парата в лъскави коли и кашони! ***!
100
7
 
5
 
! Отговори
Цветко преди 2 години
Като има локдауни трябва да се затваря всичко и всички да се оставят без заплата всички и готово. Така да умират от глад всички, а не само да се бълва змии и гущери по хората свързани с хранителната индустрия. Стига тояги само по чужд гръб. Да видим дали ще са толкова много отворковците, които искат мерки и локауни ако самите те няма какво да сложат в чинията.
99
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не проверявате сертификатите ? За мен това не е безопастна среда,така си гоните и ваксинираните.
98
0
 
4
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
Защото те плащат на персонала си?
97
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 104: Как ли пък точно кръчмарите работят за мен.. И да, ще плюя! Ще плюя по всеки, който ми поиска сертификат. Протестирахте, искахте, постигнахте си искането. Работете.