Какви изисквания за умения има към младите, за да започнат работа?

Нуждаят се на първо място от дигитални умения
Обновена: 8 ное 2021 09:19 | 8 ное 2021 09:19, Ния Христова
124
Спад от близо 9% на младежката заетост е отчетен вследствие на пандемията. 
 
"Тенденцията е тревожна и в последните месеци, за съжаление, нашето внимание основно е концентрирано в справяне на Ковид криза, здравния проблем, икономическия проблем, цените на тока, политическата криза. Независимо от добрите икономически показатели, които България имаше преди кризата, виждаме, че младежите са най-засегнати", посочи председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Много хора загубиха работа, много бизнеси бяха затворени и все още голяма част от младежите нямат достатъчно допълнителни умения, които ще им дадат възможност лесно след това да си намерят работа", обясни Русинова.
 
Зам.-председателят на Асоциацията на младите учени Иван Станков подчерта, че дигиталните умения са най-търсени сред младите.
 
"Голяма част от младите хора учат от вкъщи и е много важно те да развият своите дигитални умения. Наред с тези знания, според нас, е много важно младите да са запалени с наука и научни изследвания. Науката и технологиите са в основата на световния прогрес и за да може една икономика да върви напред, науката трябва да едно от основните места", категорично каза Станков.
 
Освен твърди умения, според Русинова младите се нуждаят и от меки като отговорност и способност за работа в екип. Затова "максимално бързо трябва да се помага на фирмите и младите хора да срещнат интересите си ".
 
"Лека полека трябва да започне трансформиране на начина, по който работи цялата система на пазара на труда, защото не фирмата търси човек, а по-скоро самата работа. Уменията, които има човек, са предпоставка той да бъде успешен в това, което прави", завърши Русинова.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
11
 
6
 
! Отговори
Наскачахте ли се?! преди 2 години
Скачахте да работите като честни частници само за себе си.Разбихте държавата, щото била лоша!А сега питате защо `държавата` не ви помага.
82
6
 
20
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Изпитана рецепта за възпитание на деца ..Ако искаш детето да стане човек..Обикновен GSM с копчета..Домашен компютър (не лаптоп) с дава монитора с инсталиран Линукс.. и го оставаш да се дави.. Тези които имаха Айфони , Плейстешъни , Windows, лаптопи - хора не станаха.. Те страдат от дименция , не могат да се концетрират 5-минути за да решат някакъв проблем.
81
0
 
11
 
! Отговори
Цената вдига краката преди 2 години
и краката вдигат цената.
80
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който иска, работи. Който не иска, си намира хиляди оправдания. Работа има за цял китайски народ.
79
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора 80% от кандидатите за работа не стават и за *** за зеле. CV-та на шльокавица, пълни с правописни грешки, на интервюто дават 2 верни отговора на 20 въпроса, след 5 месеца не са научили нищо, в допълнителни умения, масово пишат "интернет" !?!, а точно тези искат стартови заплати от по 2000-3000лв. Абе нещата стават все по-зле и това идва от родителите, които им дават пари, защото много от тези се хранят някак и си плащат сметките.
78
2
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
България отдавна е държава от четвъртият свят ,но ако имахме банани ,тизи символ са евроТейската ,неолиберална ,демокрация можеше да сме от третият свят ,ама не.Даже вече и домати и ябълки нямаме. Така ,че яжте банани
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 89Тихина дават ли ви ? Радвам се, че сте случили на мутри (бивши военни), ама имай го напредвид, че и те западнаха последните години :)) Казвам го като човек, който познава хора от подземието на Варна :)
76
0
 
13
 
! Отговори
Перниканец преди 2 години
На доста места ти отказват, защото си преквалифициран...Така, че като учите - да не станете много умни, щото на господарите това не се нрави. Щото тука работодателите са 90 % гърци и българи, т.е използвачи.
75
1
 
14
 
! Отговори
Питали радио Ереван: преди 2 години
Кога ще дойде добрия живот в България?Отговорили им:Той вече отмина.
74
1
 
14
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Да са съгласни да бъдат работещи бедни!
73
0
 
8
 
! Отговори
За какво ми говорите преди 2 години
в страната ни проядена от корупция и чудовищни кражби?!Тук е отдавна мафиотска ДС к0чина.
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 88 - Ами не, не е така навсякъде.
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 64Зависи какво работиш, но имах приятелка в ИТ фирма, направо като се върнеше у дома и се ревеше - гнездо на оси и мазни кариеристчета......така ми описа ситуацията.......хахахаха :)) Все пак, понеже съм обиколил малко свето, така е навсякъде, да не се плюем толкова :)
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шефът ме вика, да идвам спешно на работа, докато съм на почивка в чужбина. Казвам му, че билетите са по 2000 лева, ако ги взема в псоледния момент, а не по 180, както, когато ги бях взел преди 11 месеца, когато се разбрахме за ваканцията ... оня ми вика "Не е мой проблем!" ... УАУ!
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До програмист - ХАХАХАХАХАХААХХААХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХ
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво ги прикзваш тея работа, ни с тая корупция, подбни фирми биват гонени много бързо. Единствената причина, само разработчците на софтуер, да не са толкова засегнати е, че не си партнирата и не са пряка конкуренция на "родните бизнесмени" и са трудно податливи на рекет. В смисъл ... Ако ги натиснеш, повечето ще си продадът бизнеса в чужбина, а ако имат инвестиции от Европа или САЩ, се намесват посолствата и не ги барат...
67
1
 
2
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Бизнес има, но какъв е?!Елате да видите какво строителство почва и как се правят основни ремонти на старите хотели, ресторанти, къщи за гости и т.н.Да не говорим колко сгради се продадоха точно преди Преброяване 2021`...
66
2
 
4
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
Защо някой не обясни,какво значи -цифрови умения ще е забавно.За специалистите политолози,социолози,икономисти,ще им обясня с думи простички ,че първата разработена и внедрена PCM -2048 kbps, е още през 1983 година ,но не беше много сполучлива -След това бързо, бяха разработени още няколко системи, със съответните интерфейси , които намериха добър пазар в СССР, но настъпиха демократичните промени и всичко ,както се полага беше унищожено
65
3
 
4
 
! Отговори
-|- преди 2 години
...Освен твърди умения, според Русинова младите се нуждаят и от меки като отговорност и способност за работа в екип....За пръв път чувам за твърди и меки умения при постъпване на работа.Втвърдяващи се има ли, а омекващи?Да не сте сбъркали темата на разговор?
64
1
 
1
 
! Отговори
Яжте...пийте и се преди 2 години
веселете.Пенсията и да я дочакате, няма да и се порадвате дълго.