Ресторантьори: Спрете гаврата, чуваме само "следващата седмица ще решим"

94% от ресторантьорския бранш е на колене, твърдят от СЗБ И БАЗ
8 ное 2021 10:39, Ния Христова
347
Ресторантьори: Спрете гаврата, чуваме само "следващата седмица ще решим"
Снимка: БГНЕС
Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията излязоха с остра позиция във връзка с противоепидемичните мерки и всички изисквания.
 
"Две седмици след въвеждането на "зеления сертификат" 94% от ресторантьорския бранш е поставен на колене. Условията по въвеждането му, нямащи нищо общо с това, което бе обещано от служебното правителство към бизнеса, вече принуди хиляди собственици в цялата страна да затворят своите обекти", казват от СЗБ и БАЗ, цитирани от Bulgaria ON AIR.
 
"Изправени пред дилемата - локдаун без обезщетения или безпрецедентно въвеждане на "зелен сертификат" при 20% ваксинирани, над две трети от представителите на бизнеса избраха в национално допитване по-малкото зло. Но само и единствено при определени от бизнеса условия", припомнят ресторантьорите.
Още по темата
 
Тези условия са:
 
1. Издаване на сертификати при положителен тест за антитела.
2. Безплатни тестове, а не тестове, които струват 10лв.
3. Въвеждане на зелени сертификати за всички търговски обекти, държавни и общински служители.
4. "Зелените сертификати" да важат само когато страната ни е в тъмночервена зона на заболяемост.
5. Разрешаване на проблемите с хора, на които заради придружаващи заболявания, не е препоръчително поставянето на ваксина.
 
СЗБ и БАЗ подчертават, че в издадената заповед нито една от по-горе изброените пет точки не присъства. "Спрете да се гаврите с нас и действайте", настояват ресторантьорите.
 
"Чуваме само "следващата седмица ще решим". И така до следващата седмица, когато отново чуваме същото. Ако и ние можехме да кажем по същия начин за всички разходи - ток, вода, наеми, заплати, осигуровки, такси, данъци, поддръжка и др. то може и да дочакаме "следващата седмица", но сега не можем!", казват още от СЗБ и БАЗ.
 
Затова настояваме за спешни действия от страна на държавата. Не ни интересуват вашите политически игри и популизъм. Не ни интересува колко ви е страх да вземете едно или друго решение, което знаете, че е правилно, но нямате интереси, лични интереси да го направите. Имате пет точки за изпълнение. Три от тях на томбола да изтеглите, ще спасите хиляди хора, заети в сектор туризъм. Очакваме действия, дами и господа, а не поредното тупане на топката. А дали ние имаме механизъм да ви противодействаме - да, отново можем да излезем на протест. Вероятно в по-различна форма, тъй като "разходките по центъра" изглежда не дават резултат, а във вашите очи те не са заплаха. Дали ще го направим сега - не, няма. Няма да организираме нито един протест седмица преди изборите, защото вие отново ще кажете, че е политически. А знаете ли как звучи това в ушите на собственик на фалиращо заведение? Знаете ли как звучи това в ушите на барман, сервитьор, готвач? Цинично, разбира се! Никога повече не си позволявайте да квалифицирате протести на бизнеса, протести с конкретни икономически искания, като политически.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно прави са.. В заведенията и хотелите има хиляди от персонала, които в момента са без заплати, заради малкото клиенти със сертификати.
52
3
 
5
 
! Отговори
закривай преди 2 години
4. "Зелените сертификати" да важат само когато страната ни е в тъмночервена зона на заболяемост.Това са 100 пътеки, за норматив ги правят на ден другите бандити с престилки.
51
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман заведения дискотеки и тн. Когато март месец България беше затворена цялата, Само башият бранш получаваш пари он нас данокоплатците тоест от бюджета на държавата. Вие господа работихте нелегално без свян и си прибирате нашите пари. Тогава всичко беше добре налииии. Скубехте и клиенти и държава. Без срам
50
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само, че не фалирате, ами си скъсвате задниците от почивки по Египет, Малдивите, Занзибар и т.н. И държавата ви плаща помощи от моите данъци.
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен123 преди 2 години
5. Разрешаване на проблемите с хора, на които заради придружаващи заболявания, не е препоръчително поставянето на ваксина. ЕЙ ТУКА съм съгласен с това условие.....
48
2
 
26
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Благодарение на пандемията видях в цифри отговора на въпроса "Колко БМВта изпих в тия кръчми" Повече от година стъпваме в кръчми и кафенета не повече от веднъж на два месеца и цифрите говорят сами за себе си - лизинговата вноска на една хубава кола си остава вкъщи, а не в джоба на измамници които после да ми се хвалят със снимки от Дубай!
47
9
 
7
 
! Отговори
Годжи преди 2 години
Еми в неделя хвърляйте на Възраждане и сте готови
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
34 обясни, защо трябва да задължават млади хора да се ваксинират, когато старите не са ваксинирани, при условие че точно те са тези които пълнят болниците? Защо тестват децата, а не тестват опашките пред пощата с бабичките една до друга? Не е ли редно когато си възрастен човек, да помислиш за собственото си здраве и да се ваксинираш, а после да опяваш защо хлапетата не са ваксинирани? Не е ли редно ти, големият човек да мислиш за себе си, а не децата да мислят за теб? Отговори!
45
1
 
22
 
! Отговори
Хайде преди 2 години
Ресторантьорите да си гледат манджите и да не се изказват по здравни въпроси .Не те лекуват в болниците.
44
1
 
30
 
! Отговори
Начо Културния преди 2 години
Данъкоплатците да издържаме кръчмарите ? Други приоритети нямаме ли ?
43
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
след като подкрепяте сертификатите фалит
42
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнеса, който е в най-сивата икономика първи реваха за сертификати. Като мрънкате - мрънкайте на хората, които не искат да се ваксинират. Аз пък не искам с моите данъци да се плащат тестове. И понеже сте завистливи и подли искате зелените сертификати да важат във всички търговски обекти. Като сте зле вие, да са зле и другите. За какво е зелен сертификат като влизам в "денонощката" като ще съм там с маска, там имат ограничение за броя посетители според площта и ще съм там 3-5 минути
41
3
 
14
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
В Русия има ресторанти с 2*, 1* Мишелин,нещо което в България няма да се случи в близките 20 години и си задайте въпрос защо няма ресторант с * Мишелин в България..Случая с итальянеца с ресторант в село не се брои...
40
2
 
42
 
! Отговори
Клиенти преди 2 години
Спрете гарвата с клиентите - две листа маруля, малко старо олио и цена 10лв. Претоплено вакумирано пилешко филе с химикален сос 15лв.
39
1
 
26
 
! Отговори
Перниканец преди 2 години
Брашно е на колене, оти шопската салата гони 10лв...Като я напраите 3,40 лв, както си беше и вие че земете въздух, дет се вика. Бутнаха ви ДДС-то ивие се помислихте, че тука само царе че обслужвате. Ама царе - малко, а ония дека ги изгонихте с новите цени се оказаха 94 % орт клиентите. Това уеко го пропущихте като факт и сега страдате.
38
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мене на Витошка ме пускат и без сертификат! РЗИ се били виждали отдалеч, ходели с 5 полицая!
37
2
 
5
 
! Отговори
Леша преди 2 години
"следващата седмица ще решим" Умрели са от страх. При 90% неваксинирани, ще си държат езика зад зъбите, иначе ще им ги избием. Както се казва - пушат им главите ха--ха
36
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още трайте, нека ви щави държавата!
35
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, "чакате" събота и неделя цял ден обикалях, едно празно заведение не съм видял. Едно. Ясно е какво чакате, чакате пак парички. А в действително най-зле са пак музеи, театри, библиотеки, спортни клубове, извънкласни занятия и т.н., ясно е кое е с предимство на тая държава.
34
2
 
10
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
Някой хубав ден, когато самото ти си старо, моля те, спомни си този коментар, който днес изпляска тук. Когато си закован на легло, можеш само да мигаш и някой ти бърше дупето, моля те, спомни си какво изпляска днес тук.