Ресторантьори искат да им се платят осигуровките и данъците до март

Заведения фалират заради въвеждането на "зеления сертификат"
7 ное 2021 15:26, Елка Василева
184

До фалит на заведения се стигна след въвеждане на "зеления сертификат" за персонала и посетителите. От бранша настояват за ново подпомагане от страна на държавата.

От 15 години Антони Николов стопанисва две заведения в Русе. Имал е 10 души персонал, които освободил заради пандемията. Първо затваря единия обект, а след няколко дни и втория.

"Не мислим да отваряме засега, докато не знам какво трябва да се случи. При този нисък процент от хора със сертификати ние няма как да обслужваме по 10 човека на ден и да очакваме бизнесът да продължава да работи", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Във Велико Търново вече има фалирали обекти заради невъзможност да покриват разходите си.

"Нещата са много зле, нашите обороти вследствие на въвеждането на изискванията за сертификати спаднаха тройно и четворно. Това означава, че изпадаме в невъзможност да си плащаме текущите сметки", заяви председателят на БХРА – Велико Търново Петър Стефанов.

Ако отворят, Антони се притеснява, че няма да може да намери ваксиниран персонал, тъй като младите хора масово отказват да се имунизират.

"Ако трябва да назначаваме персонал, много ще е трудно, понеже персонал в тази сфера трудно се намира. Лошото е, че ако се намери някой  – няма да има сертификат, защото младите хора не искат да се ваксинират", сподели той.

От бранша призовават управляващите за отстъпки. Искат поне до март да им бъдат платени данъците и осигуровките.

"Това трябва да бъде спешно взето като решение на служебното правителство, защото ние можем да издържим не повече от 1 месец така. На прага на новата година, на улицата ще останат минимум едни 200 000 души, които ще бъдат без всякакви приходи", подчерта Петър Стефанов.

 Ресторантьорите продължават да призовават за равенство и "зелените сертификати" да се изискват във всички сфери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изключително проста и нагла *** са кръчмарите !
155
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо като застанат данъчни пред заведението, без да ви проверяват, оборотите ви се вдигат в пъти? Досега какви ви бяха оборотите и как издържахте? Щом и 60 на 40 не ви "хваща' с новия дизайн? Нещо......
154
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия печелбари да работят никой не ги е затворил ,и едвали някой е съгласен с нашите пари да им платят данъците ,а тоя техния дълголос маникен имал да плаща на НАП 600 000 лв но се прави на голем бизнесмен ,мястото ми е в затвора
153
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест ресторантьорите не са против зеления сертификат, а са за задължителна ваксинация, защото изискването му във всяка сфера е на практика задължаване на населението да се ваксинира. Това пък противоречи на конституцията! Така че хайде малко по-полека с исканията. То и аз много работи искам, ама... И може би не е излишно да напомня, че те настояваха за зелен сертификат, за да могат да работят. Ами мислете малко,преди да искате нещо.
152
0
 
6
 
! Отговори
да затварят преди 2 години
и да отидат да работят някъде-стига леснотия и пари
151
1
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Аз искам безплатна почивка на Сейшелските острови,но мераклии да ми я осигурят няма.Сигурно ги е страх от ваксините ли,от сертификатите ли,от обеднения уран в Сърбия мож би...Абе тая държава няма ли да се погрижи за мен,че ще ми мине желанието за почивка!?
150
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пържени картофки искат ли? Тия тотално изнагляха. И аз искам да не плащам данъци и осигуровки. Може и заплата 10к в евра да ми дават, а аз да не работя.
149
1
 
21
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До @! Като ви бяха оставили да готвите в мазнина на половин година и да пласирате негодна стока, всичко беше ок за вас, а сега като започнаха да следят за нещо елементарно и оревахте света! И за другите браншове има абсурдни изисквания които е адски трудно да се спазват, ама хората работят и не се жалват всяка година за помощи! Ресторантите станахте като ромите! Все нито без вина и все за помощи ревящи!
148
1
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До @! Има нещо наречено безопасни условия за труд! Така както във фабриката се изисква всички да са с каски, да има кислородни маски на ключови места, да има каса за химикали, защитни облекла или пропускателен режим и дори проверяващите трябва да се облекат и да им се проведе инструктаж, така и за ресторантите трябва да се изисква да приведат заведенията си в необходимия вид! Щом другите браншове могат, значи и за ресторантите не е проблем!
147
4
 
6
 
! Отговори
@ преди 2 години
До Анонимен 149Да, управляваш го. И очакваш от държавата само Лесе фер, а именно да не ти пречи. Ако не ти налага някакви глупави мерки, няма да ти трябва никаква помощ. Достатъчно е да не ти гони клиентите. И не, тези със зелен сертификат не са търсените клиенти. Хората, които се плашат и от сянакта си си седят вкъщи. Аз принципно документално имам сертификат с Джонсън, макар да е само на хартия. Нямам обаче никакво намерение да го ползвам за ресторант. Ако не желаят да ме обслужат без него
146
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората с доходи които могат да си позволят да отидат на заведение са със сертификати.И заведенията които си изискват сертификат и са добри си работят .
145
2
 
17
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
2. С или без зелен сертификат сезона ще е куц защото хората са наплашени, незнаят следващия месец какви ще са им разходите по жилищата и куп други проблеми които водят до естествена криза в бранша!3. Този бранш е най субсидирания и подкрепян след земеделието и пак за нищо не става! Оставете ги без никакви помощи! Нека да оцелеят 10 заведения на град, но заведения които заслужават да са на пазара, а не всякаква плява която и едни яйца не е способна да забърка!
144
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, нямат извинение, че не работят. Имат право да работят. Има много със зелен сертификат. И той не е задължително от ваксинация само!
143
1
 
15
 
! Отговори
Здравко преди 2 години
Нека ресторантьорите ,се насочат в помощ на селското стопанство ! Не държавата , а ние фермерите , ще им плащаме осигуровките и заплатите ...Но всеки иска лекото...
142
1
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
1.Точно преди зимата държавата дава коз на ресторантите! Имат извинение защо не им работи салона за гости, а това са по малко заплати, нулеви разходи за отопление, чистене, извънреден труд, чистене на посуда и куп други неща! Но за да работят се изисква да готвят за разнос, а това изисква кадри които могат да четат и да спазват прости инструкции като сложи допълнително Х продукт или приготви поръчката без продукт И, но масово това е над възможностите на персонала! А това води до отлив на клиенти
141
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До """До Васил: h... не четеш ли, че няма клиенти със сертификати... Откъде да правят оборот?""" --------------------------- Как да няма клиенти?! Преболедували, ваксинирани, с тестове! Над 2 милиона възрастни със сертификати! Не деца.
140
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каруцарите от 50 години не могат да упражняват своята професия. Държавата да плати някой лев помощи.
139
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Щом им ограничават правото на труд трябва да ги компенсират. Точка." ------------------------ Щом НЕ им ограничават правото на труд НЕ трябва да ги компенсират. На 100 %. Колкото могат частниците! Точка!
138
0
 
14
 
! Отговори
:-) преди 2 години
По-ниско ДДС, доставки по-домовете остават, по-високи цени, а сега - дайте помощи. Браво юнаци!
137
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен2 преди 2 години
докато ресторантьорите не се противопоставят на зелените сертификати ще продължават да фалират.много хора нямат намерение да имат фатални последствия от "ваксините" заради едното ядене и пиене и парцалки.мога да си сготвя и вкъщи,и ще ми излезе и по евтино.дрехи продават не само в моловете.за да отида един път месечно на театър ще изтърпя един антигенен тест.и работата си сменям,но за своето здраве ще отговарям лично аз.

Спонсорирани публикации