Ресторантьори: Спрете гаврата, чуваме само "следващата седмица ще решим"

94% от ресторантьорския бранш е на колене, твърдят от СЗБ И БАЗ
8 ное 2021 10:39, Ния Христова
347
Ресторантьори: Спрете гаврата, чуваме само "следващата седмица ще решим"
Снимка: БГНЕС
Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията излязоха с остра позиция във връзка с противоепидемичните мерки и всички изисквания.
 
"Две седмици след въвеждането на "зеления сертификат" 94% от ресторантьорския бранш е поставен на колене. Условията по въвеждането му, нямащи нищо общо с това, което бе обещано от служебното правителство към бизнеса, вече принуди хиляди собственици в цялата страна да затворят своите обекти", казват от СЗБ и БАЗ, цитирани от Bulgaria ON AIR.
 
"Изправени пред дилемата - локдаун без обезщетения или безпрецедентно въвеждане на "зелен сертификат" при 20% ваксинирани, над две трети от представителите на бизнеса избраха в национално допитване по-малкото зло. Но само и единствено при определени от бизнеса условия", припомнят ресторантьорите.
Още по темата
 
Тези условия са:
 
1. Издаване на сертификати при положителен тест за антитела.
2. Безплатни тестове, а не тестове, които струват 10лв.
3. Въвеждане на зелени сертификати за всички търговски обекти, държавни и общински служители.
4. "Зелените сертификати" да важат само когато страната ни е в тъмночервена зона на заболяемост.
5. Разрешаване на проблемите с хора, на които заради придружаващи заболявания, не е препоръчително поставянето на ваксина.
 
СЗБ и БАЗ подчертават, че в издадената заповед нито една от по-горе изброените пет точки не присъства. "Спрете да се гаврите с нас и действайте", настояват ресторантьорите.
 
"Чуваме само "следващата седмица ще решим". И така до следващата седмица, когато отново чуваме същото. Ако и ние можехме да кажем по същия начин за всички разходи - ток, вода, наеми, заплати, осигуровки, такси, данъци, поддръжка и др. то може и да дочакаме "следващата седмица", но сега не можем!", казват още от СЗБ и БАЗ.
 
Затова настояваме за спешни действия от страна на държавата. Не ни интересуват вашите политически игри и популизъм. Не ни интересува колко ви е страх да вземете едно или друго решение, което знаете, че е правилно, но нямате интереси, лични интереси да го направите. Имате пет точки за изпълнение. Три от тях на томбола да изтеглите, ще спасите хиляди хора, заети в сектор туризъм. Очакваме действия, дами и господа, а не поредното тупане на топката. А дали ние имаме механизъм да ви противодействаме - да, отново можем да излезем на протест. Вероятно в по-различна форма, тъй като "разходките по центъра" изглежда не дават резултат, а във вашите очи те не са заплаха. Дали ще го направим сега - не, няма. Няма да организираме нито един протест седмица преди изборите, защото вие отново ще кажете, че е политически. А знаете ли как звучи това в ушите на собственик на фалиращо заведение? Знаете ли как звучи това в ушите на барман, сервитьор, готвач? Цинично, разбира се! Никога повече не си позволявайте да квалифицирате протести на бизнеса, протести с конкретни икономически искания, като политически.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме се научили вече да си носим храна от вкъщи за обяд! Хем по-евтино, хем не ме преследват като империалисти! За 2 лева порция домашна храна и 2 ябълки и ето ти обяд, а преди сертификатите по 8 лева на човек за обяд! И да ви кажа сега и да ги махнат, пак ще си носим обяд!!!
32
0
 
43
 
! Отговори
Хайде де преди 2 години
Някой може ли да ми изпрати списък с 20 фалирали заведения последната година? Защото аз мога да дам имената на поне 40 затворили малки и средни производства,който приключиха курса заради липса на поръчки по време на пандемията и не са получили една стотинка държавна помощ,щото в първите месеци на пандемията все пак били на печалба!А криещите печалби и не плащащи данъци кръчмари получават помощи и реват всеки ден,а никой не фалира!!Как става тоя номер?!?
31
5
 
21
 
! Отговори
Преформулирайте си преди 2 години
исканията в насока пълна отмяна на ЗЕЛЕНАТА ХАРТИЯ....Иначе петте точки, с искания ще продължат да предизвикват фалити....Никой няма да ги подкрепи....По света има масови протести, срещу Зелени хартии и "ваксини"....тук се мъчат да ги прокарат навсякъде...абсолютна липса на логическа мисъл...
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
след като ги подкрепяте така ще е
29
0
 
7
 
! Отговори
смях преди 2 години
чакат се изборите. чакайте ги и вие.
28
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В събота ден, някъде към 12 на обед, ресторант с над 100 места, всичко беше заето и ако искаш да седнеш да хапнеш, трябваше да изчакаш някой да стане. Това за празните ресторанти го разправяйте на някой друг. Петък около 2 средобед, скъп ресторант, където едно хапване за 2 души излиза към 120 лева, нямаше свободни места и трябваше да си резервирал маса в този ден, иначе трябва да чакаш около час да хапнеш.
27
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да реват, да стават санитари временно и крайно време е да почват да се осигуряват !
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам още злоба газ до дупка. В България има нужда от нов бизнес трябва да се казва бизнес злоба почети 90% от хората ще станат милиардери едно кило злоба петдесет стотинки само да видите тази държава как ще просперира хахахахах смехотворци измислени.
25
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога повече Румен Радев на власт! НИКОГА!
24
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
9 дреме ми за болните, но на тях не им дреме за тях самите. Тези, които умират са старците и болнавите хора, а точно те не са ваксинирани. Кряскат срещу младите и децата, които го карат сравнително леко. Тия дето пълнят болниците не им пука за здравето им. Тогава защо на мен да ми пука за тях? Ти какво искаш, да гипсираме себе си и децата си, защото някакви старци са си изпотрошили костите и не искат гипс! Звучи абсурдно, нали?
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема да ви стъпим, докато не махнат тъпите сертификати. Какво требва да ми сервирате вие, та да избие 20 и 20 - поне 40 лева за сертификати за двама?????
22
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога ще слушате тия Аличочовци, Стъкита, Къцита и тн покемони, закривай тая зганн. Щом не можеш повече от тва да занесеш едно кафенце и 3 кюфтета (и за последните 2 год не си се научил нищо др) не заслужаваш много като цяло. Ае у лево, аман от нищоправци с претенции.
21
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не знаете да протестирате, фалирайте тогава!
20
5
 
31
 
! Отговори
Били Спасителя преди 2 години
Не, няма да спрем гаврата. Вие трябва да сте затворени, защото за целите на пландемията хората трябва да се страхуват. А е доказано, че хората се страхуват най-много, когато са разделени. Ресторантите са места, където хората се събират. Затова не може да са отворени.
19
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тотален бойкот на всички кръчмари докато продължават да подкрепят сертификати!
18
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато продавахте *** кебапчета и разреден алкохол без касов бон не ревахте нали ? Сега е време да си платите за дяволъка! ФАЛИТ ЗА ВАС !
17
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доставки не предлагат ли? Или всичко са инвестирали в обзавеждане и лукс. Време е да разберат, че има и друг начин да печелиш.
16
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Да, следваща седмица, след изборите! Сега не им стиска на управляващите!
15
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не се съпротивлява срещу ковид фашизма заслужава съдбата си! Никакви зелени сертификати, никакви компромиси! Има си изпитани методи за борба с грипните епидемии , като например грипните ваканции.
14
7
 
2
 
! Отговори
A3 преди 2 години
drugata sedmica drugarja radev njama da go ima weche. i togwa shte reshim ...