Ресторантьори: Спрете гаврата, чуваме само "следващата седмица ще решим"

94% от ресторантьорския бранш е на колене, твърдят от СЗБ И БАЗ
8 ное 2021 10:39, Ния Христова
347
Ресторантьори: Спрете гаврата, чуваме само "следващата седмица ще решим"
Снимка: БГНЕС
Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията излязоха с остра позиция във връзка с противоепидемичните мерки и всички изисквания.
 
"Две седмици след въвеждането на "зеления сертификат" 94% от ресторантьорския бранш е поставен на колене. Условията по въвеждането му, нямащи нищо общо с това, което бе обещано от служебното правителство към бизнеса, вече принуди хиляди собственици в цялата страна да затворят своите обекти", казват от СЗБ и БАЗ, цитирани от Bulgaria ON AIR.
 
"Изправени пред дилемата - локдаун без обезщетения или безпрецедентно въвеждане на "зелен сертификат" при 20% ваксинирани, над две трети от представителите на бизнеса избраха в национално допитване по-малкото зло. Но само и единствено при определени от бизнеса условия", припомнят ресторантьорите.
Още по темата
 
Тези условия са:
 
1. Издаване на сертификати при положителен тест за антитела.
2. Безплатни тестове, а не тестове, които струват 10лв.
3. Въвеждане на зелени сертификати за всички търговски обекти, държавни и общински служители.
4. "Зелените сертификати" да важат само когато страната ни е в тъмночервена зона на заболяемост.
5. Разрешаване на проблемите с хора, на които заради придружаващи заболявания, не е препоръчително поставянето на ваксина.
 
СЗБ и БАЗ подчертават, че в издадената заповед нито една от по-горе изброените пет точки не присъства. "Спрете да се гаврите с нас и действайте", настояват ресторантьорите.
 
"Чуваме само "следващата седмица ще решим". И така до следващата седмица, когато отново чуваме същото. Ако и ние можехме да кажем по същия начин за всички разходи - ток, вода, наеми, заплати, осигуровки, такси, данъци, поддръжка и др. то може и да дочакаме "следващата седмица", но сега не можем!", казват още от СЗБ и БАЗ.
 
Затова настояваме за спешни действия от страна на държавата. Не ни интересуват вашите политически игри и популизъм. Не ни интересува колко ви е страх да вземете едно или друго решение, което знаете, че е правилно, но нямате интереси, лични интереси да го направите. Имате пет точки за изпълнение. Три от тях на томбола да изтеглите, ще спасите хиляди хора, заети в сектор туризъм. Очакваме действия, дами и господа, а не поредното тупане на топката. А дали ние имаме механизъм да ви противодействаме - да, отново можем да излезем на протест. Вероятно в по-различна форма, тъй като "разходките по центъра" изглежда не дават резултат, а във вашите очи те не са заплаха. Дали ще го направим сега - не, няма. Няма да организираме нито един протест седмица преди изборите, защото вие отново ще кажете, че е политически. А знаете ли как звучи това в ушите на собственик на фалиращо заведение? Знаете ли как звучи това в ушите на барман, сервитьор, готвач? Цинично, разбира се! Никога повече не си позволявайте да квалифицирате протести на бизнеса, протести с конкретни икономически искания, като политически.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Твърде много ресторанти има в България, при непрекъснато намаляващо население. Време е за фалити, а за персонала работа колкото щеш в други области. Икономиката ще пострада минимално, защото 90% от кръчмарите са в сивия сектор.
172
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че фалита си е нещо нормално, свиквайте, никъде не е казано, че трябва да се грижим за вас, други ще дойдат
171
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 194: Всеки може да я посети Гърция, без лудия от форума. Той е крайно изпаднал.
170
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пази Боже от такива като лудия. Мястото му е в психото. Обществено опасен. Дано да няма жена и деца, че тежко им и горко. Дано да е сам!
169
2
 
26
 
! Отговори
АлиБегов 2 преди 2 години
След първият локдаун, наложен от ББ, отворихте на цени завишени с 20-30%. Сега рИветИ за клиенти... Просто на хората не им се дават 16лв за Пица и 7,8 лв за пастичка.... Това е положението в София.
168
3
 
4
 
! Отговори
До 189 преди 2 години
Леле, колко си зле. Гърция е близо. От много отдавна всеки може да я посети по всяко време. А гърците са добри ресторантьори .
167
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на изборите умната ,а не дебелата от Банкя .
166
3
 
21
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Аз предупредих, че с тези сертификати нищо няма да се получи освен шепа лекари и собственици на лаборатори да станат супер богати. Всяка една бюрокрация прави народа по-беден и по-беден.Грешката на Румбата е че се предовери на лекарската мафия. А тези собственици на заведения сами са си виновни, че искаха сертификат. Вчера срещнах една позната, която с мъжа си имат заведение и коментирахме ситуацията. И ми вика. Ако спечели Бойко сигурно ще махне сертификатите. Явно с мъжа си са фенове на Винету
165
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната на Радев в ход. Всички са недоволни. Хаос
164
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 185: Гърция си я сънувал само. Стотинките, дето ти ги плащат за тролене ти стигат само до гара Левски.
163
2
 
10
 
! Отговори
sgsdfg преди 2 години
Аз пък не ви харесвам точките. За какви се мислите? Сервитьори ще диктуват как се бори пандемия....
162
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера по Нова ТВ пускат новина - " В берлин 1000 души "АНТИВАКСЪРИ" протестираха срещу ваксините, касае се най- вероятно за неонацисти!". Новината беше последната преди времето и спорта. Пускам в ютюба протест в Берлин от деня и кво да видя- площада пълен с народ и обезумели полицаи бият баби и дядовци по 5-6 човека върху един със злоба. Иначе пуснаха после репортаж за фалшивите новини, де от новата- всички гледни точки.
161
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изнудвачи мр ъсни, това ни платете, онова ни дайте, пък ние ще ви нахендрим едни цени и зелени сертификати, фалирайййййййййййййййй
160
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо ресторантьорите се гаврят с мерките?В Гърция влизаш в заведението. Идва служител, който ти проверява сертификата и чак тогава сервитьор ти взема поръчката. Не протестира никой.
159
0
 
22
 
! Отговори
Значи, преди 2 години
Аз ще работя цял ден,за да може с моите данъци да плащат данъците и осигуровките на ресторантьорите,вечерта ще им ходя в заведенията,за да не натоварят с десетократно завишена сметка и накрая ще дойде отегченият сервитьор да му дам щедър бакшиш,защото заплатата му е ниска и шефът не плаща редовно.Е,нЕма такъв филм.
158
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОТЕСТИ НОНСТОП ДО ДУПКА! МАХНЕТЕ СЕРТИФИКАТИТЕ, ИЗХВЪРЛЕТЕ ВАКСИНИТЕ, ИЗГОРЕТЕ МАСКИТЕ! ТРИБУНАЛ ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ!
157
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберите са мазохисти! Е д а ама останалите НЕ СМЕ!
156
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При тези изсквания ФАЛИРАЙТЕ, НЯМА ВСЕКИ ДЕН С ВАС да ни занимават
155
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези дето злобеят, ще останат без работа съвсем скоро! Конкретно за кръчмите: фалшивата пандемия ви разсипа бизнеса, не ние неваксинираните. Борете се ПРОТИВ СЕРТИФИКАТ, а не за такъв навсякъде! Проумейте го най- накрая. 90%,от пишещите тук е едни t.r.o.l, на който му плащат за генериране на мнения. Игнорирайте ги. Той е ЛУД!
154
2
 
17
 
! Отговори
мак преди 2 години
Много хора имат сертификати и са свободни, но това не означава, че са длъжни да ходят по кръчмите, за да ви спасят бизнеса. Замислете се върху това, защо не ви посещават. Не само вие страдате в днешни времена. Пък и без кръчма може да се живее. Викайте ричи, за да алармира за 123 път.