Ресторантьори: Спрете гаврата, чуваме само "следващата седмица ще решим"

94% от ресторантьорския бранш е на колене, твърдят от СЗБ И БАЗ
8 ное 2021 10:39, Ния Христова
347
Ресторантьори: Спрете гаврата, чуваме само "следващата седмица ще решим"
Снимка: БГНЕС
Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията излязоха с остра позиция във връзка с противоепидемичните мерки и всички изисквания.
 
"Две седмици след въвеждането на "зеления сертификат" 94% от ресторантьорския бранш е поставен на колене. Условията по въвеждането му, нямащи нищо общо с това, което бе обещано от служебното правителство към бизнеса, вече принуди хиляди собственици в цялата страна да затворят своите обекти", казват от СЗБ и БАЗ, цитирани от Bulgaria ON AIR.
 
"Изправени пред дилемата - локдаун без обезщетения или безпрецедентно въвеждане на "зелен сертификат" при 20% ваксинирани, над две трети от представителите на бизнеса избраха в национално допитване по-малкото зло. Но само и единствено при определени от бизнеса условия", припомнят ресторантьорите.
Още по темата
 
Тези условия са:
 
1. Издаване на сертификати при положителен тест за антитела.
2. Безплатни тестове, а не тестове, които струват 10лв.
3. Въвеждане на зелени сертификати за всички търговски обекти, държавни и общински служители.
4. "Зелените сертификати" да важат само когато страната ни е в тъмночервена зона на заболяемост.
5. Разрешаване на проблемите с хора, на които заради придружаващи заболявания, не е препоръчително поставянето на ваксина.
 
СЗБ и БАЗ подчертават, че в издадената заповед нито една от по-горе изброените пет точки не присъства. "Спрете да се гаврите с нас и действайте", настояват ресторантьорите.
 
"Чуваме само "следващата седмица ще решим". И така до следващата седмица, когато отново чуваме същото. Ако и ние можехме да кажем по същия начин за всички разходи - ток, вода, наеми, заплати, осигуровки, такси, данъци, поддръжка и др. то може и да дочакаме "следващата седмица", но сега не можем!", казват още от СЗБ и БАЗ.
 
Затова настояваме за спешни действия от страна на държавата. Не ни интересуват вашите политически игри и популизъм. Не ни интересува колко ви е страх да вземете едно или друго решение, което знаете, че е правилно, но нямате интереси, лични интереси да го направите. Имате пет точки за изпълнение. Три от тях на томбола да изтеглите, ще спасите хиляди хора, заети в сектор туризъм. Очакваме действия, дами и господа, а не поредното тупане на топката. А дали ние имаме механизъм да ви противодействаме - да, отново можем да излезем на протест. Вероятно в по-различна форма, тъй като "разходките по центъра" изглежда не дават резултат, а във вашите очи те не са заплаха. Дали ще го направим сега - не, няма. Няма да организираме нито един протест седмица преди изборите, защото вие отново ще кажете, че е политически. А знаете ли как звучи това в ушите на собственик на фалиращо заведение? Знаете ли как звучи това в ушите на барман, сервитьор, готвач? Цинично, разбира се! Никога повече не си позволявайте да квалифицирате протести на бизнеса, протести с конкретни икономически искания, като политически.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се бяхме ваксинирали всички,най-вероятно нямаше да дискутираме тази тема.Но не се ваксинирахме и ще си бъдем още дълго време с подобни проблеми.Живи и здрави.
192
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Али Баба и четирийсете ресторантьора да кажат в коя пещера скриха парите от неплащането на заплати осигуровки данъци и ток ?
191
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да вметна, че това в момента няма нищо общо с пазарната икономика. Държавата пречи на хората да работят. И не са само ресторанттьорите, а почти всички самонаети. Фризьорката ми работи през ден, за да не се засичат с колежката й. Това са приходи на 50 %, а данъци и такси си вървят
190
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протестирайте срещу всички мерки! Иначе сте загубени. И разкарайте индиянеца.
189
6
 
4
 
! Отговори
Скачаше бай Ганьо за преди 2 години
живот богат, получи глад+валат.
188
2
 
8
 
! Отговори
До 212 преди 2 години
А,ха.Ти си искаш затворените паркове и изтърбушените пейки,КПП на София и Ботокса да ти разправя,че чувалите за трупове свършили?
187
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бати спора тука......хахахаха :)) Нормално е млад човек да иска барчета и заведения, нали требва да се покаже колко е голям в нищото.......:)) В заведения се завързват еднодневки, докато ако се запознаете на друго място, мейби ще се получи, казвам го от опит :)) Голем рев за барчетата, явно искате да киснете с часове там с едно кафенце.....хахахаха :))) Аз когато отида на бар, почвам с бирите, нали за това е бар :)))
186
7
 
13
 
! Отговори
Фалитков преди 2 години
Фалирайте, ваштамамица, щом не пускате хората свободно да влизат, а съдействате на сатанистиПсихопати, като изпълнявате наредбите им! Ако, кажете всички "Не!" на сатанискитеЗеленясали сертификати, никой не може да ви затвори!
185
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да има локдаун. Али Мазната брада пръв каза, че искате сертификат. Имате го!
184
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ходех по ресторанти преди март 2020 г. Драстично намалих посещенията и сега виждам, че съм с 15 хилядарки отгоре в сравнение с кръчмарските времена. Ковид-19 има и добра страна. Не съм заставял никого да става ресторантьор. Да се оправят както могат. Животът е низ от възходи и кризи. Ресторантьорите изтеглиха късата клечка, но от това няма да умрат.
183
3
 
5
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
От комунист залък не чакай. Нали така Вълчев и Орешарски събраха седенката на учителите преди години... Ама на, къса памет ..
182
0
 
15
 
! Отговори
Koko преди 2 години
Ресторантите ако искат да предизвикат симпатиите на народа да сменят Конан Варварина, който твърди че ги представлява...
181
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целият персонал в заведенията трябва да е ваксиниран. Искат сертификати от клиентите, а сами не искат да се ваксинират. Аз нямам гаранция, че няма да ме заразите. Иначе викаги съм харесвала добрите заведения с вкусна и качествена храна. Защото вкъщи готвя, но ми омръзва, по цял ден сме на работа. Също така, защо ли Доминос са на печалба, вие не. Странно.
180
1
 
10
 
! Отговори
Нали са отворковци преди 2 години
голЕми?!Защо не доставят храна за вкъщи, като добрите ресторанти?
179
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наглите кафеджии им хареса да получават пачки от Бойко ,но Радев не прави подаръци на печелбари ,отворени са работете
178
1
 
6
 
! Отговори
Влязал в Затвора-там преди 2 години
попаднал на хора, излязал-веднага ресторатьор.За заплата работят наивните хора, тариката е пак с пълен джоб!
177
0
 
10
 
! Отговори
Спас преди 2 години
До АлиБегов 2 не забравяй, че им намалиха и ДДС на 9% и пак не бяха доволни
176
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ние настояваме за спешни действия срещу вас, да ви видят ценообразуването и хигиената
175
1
 
15
 
! Отговори
Точно така преди 2 години
Спрете гаврата, госрожи и господа ресторантьори. Разбрахме че за шепа хора, чалгата и ракията са в пъти по-важни от здравето. Но за нормалните хора нее така. Така че, спрете гаврата и се смирете малко.
174
1
 
8
 
! Отговори
Стотинка не им давам преди 2 години
и им пращам само проверки...

Спонсорирани публикации