Трагедията е факт, кой ще понесе съдебна отговорност за нея?

Ако се установи, че вината е на шофьора, може и да няма наказателно дело
24 ное 2021 12:45, Красимир Ангелов
155
Трагедията е факт, кой ще понесе съдебна отговорност за нея?

Делото за катастрофата, в която загинаха 45 души на магистрала "Струма", ще се води на територията на България.

Председателят на Асоциацията на пострадалите при пътно-транспортни произшествия - Владимир Тодоров заяви в студиото на "България сутрин", че има строго разписаните процедури, по които минава разследването на ПТП и те са свързани с назначаването на много експертизи, които се правят от външни експерти.

"Прокуратурата определя вещите лица. Имало е случаи, в които чакаме експертизи по две години. Има изключително голям проблем със съдебните медици. В Кюстендил, Перник и Благоевград има двама съдебни лекари. Надявам се този случай да бъде с приоритет, но минимум 6 месеца", прогнозира той.

Още по темата
Що се отнася до обезщетенията, всеки автобус, който се движи по нашите пътища, има или застраховка "гражданска отговорност" или застраховка "зелена карта". Отделно има застраховка на пътниците, тя е с по-ниски нива на обезщетение. "Лимитите в България са от порядъка на 5 млн. евро. В Република Северна Македония са около 600 хил. - близо 10 пъти по-ниски са нивата", посочи Тодоров.

И добави, че близките на починалите трябва да предявят претенции към македонския застраховател.

"Нашата прокуратура и следователите са водещи, близките на починалите са пасивна страна. Може да не се стигне до наказателно дело, ако се установи, че вината за катастрофата е на шофьора. Тогава няма да се стигне до съдебна фаза, тъй като няма да има кой да бъде съден", заяви Тодоров пред телевизия Bugaria ON AIR.

От думите му стана ясно още, че ако имаме само грешка на шофьора, то застрахователят ще плати на роднините. Но ако имаме и проблем с инфраструктурата, би могло застрахователят да насочи регрес към собственика на пътя. Обезщетенията се изплащат, след като е ясно кой е виновен.

Бившият следовател Георги Илиев коментира пред Bulgaria ON AIR, че разследващите органи вече имат събрани данни, търсили са доказателства, видели са дали има спирачен път, горе-долу са определили скоростта на автобуса и мястото, от което е започнал да се отклонява от пътя.

Той бе категоричен, че оцелелите пътници най-добре могат да кажат дали е имало взрив преди или след катастрофата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
0
 
! Отговори
Уточнение преди 2 години
Щом лимита за пътниците по македонската застраховка е 600 000 (интересно в каква валута е цитираната от Тодоров цифра), то тя включва освен починалите и тези в болницата, така че, сложете средно 12000 на човек, защото лимита е за всички пострадали, а не на човек, както е писал някой си.
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1Я СТИГА ПРОСТОТИИ ***-Л ТАКЪВ!Когато се движиш по магистрала очакваш магистрала а не селски път!Крайно време е крадците заради които гинат хора да влизат в затвора, а не само да взимат огромни заплати!
132
1
 
2
 
! Отговори
Крум преди 2 години
Много неща биха се изяснили,ако е направена проверка какво друго са превозвали другите три автобуса /туби,бутилки и т.н./Отчита се,че отразителите били замърсени,пътната маркировка неясна и др.Питам,нямат ли задължение пътните полицаи да сигнализират ако установят такива неща които могат да доведат до произшествия. Или дейноста им е единствено проверка на документи/в случая се оказва,че и това не е свършено/,скорост/също/ или да проверят дали в акумулатора има вода?
131
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 години
И при катастрофата в Своге и при тази виновен е шофьора, ако все пак не е гръмнала гума.Закона е ясен и категоричен-пътя е такъв какъвто е и шофьора е длъжен да се съобразява, а не да лети с максимална скорост.Преди катастрофата на пътя до Своге за един ден бяха миналии над 3000 автомобила,но катастрофира само този дето не си гледаше пътя а купона в рейса.По скоростния път до Перник са минали над милион МПС и не е имало тежка катастрофа,а от 3 г. не е имало никаква.
130
2
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Те сегашните не са виновни за нищо. Виновен е назад чак Тодор Живков и дори Хан Аспарух :) По принцип от много чегъркане става така,че сам се изчегъркваш .... защото се занимаваш с миналото вместо с настоящето и бъдещето. От миналото само поуки вадиш.
129
3
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
по въпроса за вината ще се произнесе македонският съд ние нямаме отношениепо въпроса
128
3
 
0
 
! Отговори
разлика преди 2 години
Първите автобуси са минали по пътя на Борисов пострадалия по правилата на Радев с червената линия.
127
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A оставки на министри - КОГА?
126
10
 
6
 
! Отговори
джипко бибитков преди 2 години
банкянския *** е откраднал и парите за тази магистрала
125
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е виновен (5 млн x 45 = 225 млн евро) ?
124
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Простащината и безхаберие са двамата виновни за гибелта на тези хора от автобуса.А тези двамата виновници са имунизирани по чл.20, ал.2 от ЗДвП.И няма да са последните загинали по пътищата на България.
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакайте да забогатеете. Скоро ще Ви забогатят.Всичко някой друг ще прави вместо Вас. Вие чакайте.Някой скоро и вас ще отнесе , я Местан я някой друг дето не го чакате.
122
9
 
10
 
! Отговори
Отровна гад преди 2 години
Отговорността е на този, който в момента е на власт! На никой друг!
121
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който е сложил мантинелата,да отнесе манивелата.
120
1
 
1
 
! Отговори
80% преди 2 години
До Анонимен 125 Щото до сега нищо не плащахме ,а много забогатяхме,ти да видиш.
119
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чл.20, ал.2 от ЗДвПДържавата никога не е виновна за нищо!Несъобразена скорост оневинява всяко престъпно бездействие от страна на държавните органи!
118
6
 
5
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Тази мантинела, кой реши че и е там местото! Според мен,не и е местото изобщо там! Ако я е нямало,автобуса просто е щял да продължи!Но,
117
2
 
6
 
! Отговори
Гумаджия преди 2 години
Отговорност ще понесе гръмналата гума асфалта ,наклона ,отбивката ,маркировката дрън -дрън нали са били конвой от четири също такива буса -другите как са преминали по същото време без да се забият в тази част на пътя, жалко за хората , лош и то много лош късмет за тях и близките им!
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Пян_ГъБоко ще ти го подаде в пян_Гъ 200. Само чакай и се ослушвай.
115
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще плащаме ние! Всички ние, защото това си избрахме и така си го харесваме!