Липса на инвестиции и хора - основният проблем в икономиката ни

Заетите намалели с около 600 000 души за последните 10 г.
Обновена: 2 дек 2021 12:03 | 2 дек 2021 12:03, Анисия Иванова
60
Липса на инвестиции и хора - основният проблем в икономиката ни
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, което липсва на българската икономика са частни инвестиции и хора. Това каза Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Караиванов коментира оценките на S&P за българската икономика.

"Липсват хора. В момента България има най-ниската безработица в историята, защото няма хора. Заетите са намалели през последните 10-12 години с около 600 000 души. Резултатът е по-нисък потенциал на българската икономика и спад. Става дума за намаляване поне с 30-40 млрд. лв. на БВП на година“, каза гостът

„Водещо за българската икономика ще е дали ще имаме достатъчно инвестиции", подчерта Караиванов. "Ще имаме финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, очакват се еврофондове, но ако няма частни инвестиции, които да генерират допълнителна добавена стойност (а те идват, когато има възможност за по-висока възвращаемост, ако няма такива условия, ако не се създадат, ще имаме нов 5-10-годишен латентен период такъв, какъвто вече изживяхме".

Това, което помага на България да управлява добре ефектите от пандемията, поне засега, както и S&P са посочили в своя доклад, е, че има що-годе предвидима и стабилна фискална политика. Държавният дълг се държи на относително ниски нива. Все още България е с едно от най-ниските нива на дълг в ЕС. Бюджетният дефицит също се управлява в рамките на очакваното, каза още гостът. „Имаме все още и натрупани запаси от миналото“, допълни Караиванов.

На въпроса какви са перспективите пред икономиката на България в краткосрочен и средносрочен план той каза, че „има различни прогнози, но въпросът е дали ще имаме нова вълна на здравната криза, въпреки че се очаква последствията да са лесно управляеми“.

"Това стои на дневен ред като голям риск за българската икономика, а също така си имаме доста политически фактори, които формират един доста сериозен политически риск. Дали ще имаме правителство (все още не сме сигурни 100%), каква ще бъде политиката, дали ще имаме стабилност през следващите години“, допълни той.

Гостът посочи още, че „въпреки че рейтинговата агенция е посочила, че едно позитивно нещо ще бъде приемането на еврото в България (защото ние в момента сме във валутния механизъм ERM2), не това е основният фактор, който ще движи икономиката, а влизането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), защото това ще помогне за много допълнителни инвестиции“.

Кога България ще може да върви към балансиран бюджет? Какво е влиянието на по-високата инфлация върху българската икономика?  Какво следва, след като централните банки вече няма да могат да убедят никого, че инфлацията е временно явление? Централните банкери ли ще поемат „ударите“ и каква е вината на правителствата на големите икономики? Могат ли централните банки да направят нещо друго, освен да говорят?

Повече вижте във видеото на  Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора има ама,ама никой няма да работи на българските робовладелци за минимална заплата.Да се научат да плащат,не само да си купуват по няколко коли,по 5-6 апартаменти,вили и ще се намерят хора.
33
1
 
7
 
! Отговори
Joro преди 2 години
До 27: Скоро май ще се окажат не чак толкова под път и над път. Цените на колите скочиха драстично (още преди кризата с чиповете), цените на енергоносителите също. Спокойно, ще се сетим че има нужда от минни инженери - добивници, обогатители, от машинни инженери. Защото лайкове не могат да се ядат. На лайкове не можеш да седнеш или да легнеш. Само с приложения и програми не може да се живее. И стругари ще трябват, нов тип, на нови машини, но стругари.
32
3
 
9
 
! Отговори
до 34 преди 2 години
Факт е. Под преквалифициране говорим за кадърни хора, а не за разни тройкаджии от УНСС или ТУ- от тях не става нищо в живота (освен, ако нямат спортен талант или нещо, несвързано с квалифицирания труд), това е повече от ясно. Баща ми е на 70 години. Физик. Още работи и прави уебсайтове- направи си собствена фирма на 60. Всеки, който има нещо в главата си, може да успее в много различни сфери, стига да му е интересно и да му е на сърце. Но понякога животът не пита и трябва да се работи всичко.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 31 От всяко дърво, *** не става. Даже и с учене. Иначе всички щяхме да сме като Меси и Роналдо.
30
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 2 години
Стига сте ни вкарвали в разни организации! Искаме да излизане от организаци, а не влизане в нови. Искаме независима икономика !
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът все още не може да се ориентира какво трябва да учи, за да има нормална заплата. Каквото е най-търсено, там са добрите доходи. Днеска си търсен, утре вече- не. Преквалифицираш се. Човек се учи, докато е жив.
28
7
 
5
 
! Отговори
До 29 преди 2 години
Естествено, че са под път и над път. Именно поради тази причина взимат жълти стотинки. Това е нископлатен труд, защото вече е заменим от всяка машина.
27
4
 
14
 
! Отговори
До27 преди 2 години
Машинни инженери,Електро инженери,Машинни оператори в металообработването били "Под път и над път"абе ти нормално ли бре пииишлеме?
26
4
 
4
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
Пий си хапчетата и лягай. Хахо.
25
23
 
4
 
! Отговори
до 25 преди 2 години
Няма как да се съглася. Работя от 11 години. Първата ми заплата беше 1500лв. бруто. Жена ми е подобна- нейната беше по младежка заетост преди 6 години 1200лв.. На студенти вече им даваме по 3000лв. с какъв да е програмен език и английски. На какъв човек с опит по-точно дават 2000лв.? Какво може той, че да му дават 2000лв.- това попитах. Какъв опит? Стругар? Машинен инженер? Еми, такива не са ценни- под път и над път са. Толкова им струва трудът. Виж, лекар да получава 2000лв. е обидно вече.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 24 Е ти що не станеш бизнесмен и не даваш на работниците си достатъчно? Нали си голям разбирач?
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Няма как с един английски и аналитично мислене без опит да искаш повече от 2000лв." -Лошото е че в България се предлагат подобни заплати и на хората с много повече способности и опит.
22
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шефкет Чападжиев - най бокатия българин зад граница е казал: "Даваш ли на хората достатъчно и правиш ли ги щастливи, те ще те направят богат" - Това родните бизнесмени никога няма да го проумеят.
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажи какво можеш и да видим какво очакваш да получаваш насреща. Няма как с един английски и аналитично мислене без опит да искаш повече от 2000лв.. Навсякъде ще ти ги дадат. Въпросът е, че вече толкова взима и склададжия. Какво можеш да дадеш повече от това, за да имаш адекватна заплата от сорта на 10000лв., например. Това се пита. Защо ли масовката емигранти са ратаи на запад? Защото толкова си могат.
20
0
 
16
 
! Отговори
Риторик преди 2 години
Първо, хората, които загубиха бизнесите си, никога няма да направят тази грешка отново! Легиони гербави чантаджии им извиваха ръцете!Второ, никой нормален човек няма да тръгне да създава нещо или да инвестира при това законодателство, където могат да ти вземат всичко, без дори да те съдят!И трето, в какво можеха да инвестират хората.. в чекмеджета или в сараи...
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като няма подходящи заплати съответно няма и подходящи хора. Каква е мотивацията на хората да се учат, да стават специалисти, да се развиват, като навсякъде ги третират като роби?
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами тя Веригата си работи абсолютно пагубно,първо беше че трябва да имаме ниско заплащане на труда за да бъдем конкурентно способни,тая идиотия се случи при отворен трудов пазар за Българите,сега дойде моментът да сърбаме попарата която си надробихме сами!Няма как да очакваш инвестиции при положение,че не можеш да намериш кадри дори и да решиш едни Гвоздеи да почнеш да произвеждаш утре,па останало и нещо по технологично!
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЕлемагТи какъв частен сектор си, след като считаш, че 700 лв. заплата е много?
16
0
 
17
 
! Отговори
ами преди 2 години
"Заетите са намалели през последните 10-12 години с около 600 000 души".И още ще намаляват и това е благодарение на нашите "бизнесмени" т.нар. работодатели.В целият цивилизован и развит свят работодателите са проумели,че те същестуват и печелят благодарение основно на качестото на работа на техните служители и затова се отнасят към тях подобаващо.Не става дума само за доброто заплащане,а прилично отношение,"гъделичкане" под формата на "тиим билдинг" на 2 седмици,ДМС на 2 или 3 месеца и т.н.
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки да си търси нова работа на пазарната цена, само така може да пребори инфлацията. Навсякъде дългогодишните служители които са гръбнака на компаниите ги цакат с дребни актуализацийки и след няколко години се превръщат в работещи бедни.

Спонсорирани публикации