Руски филм: Родината на славянската азбука е Македония

Братята Кирил и Методий нямали нищо общо с България
29 дек 2021 10:42, Елка Василева
691
Руски филм: Родината на славянската азбука е Македония
Снимка: архив, БГНЕС

Документален филм, излъчен в Република Северна Македония, предизвика възмущение у българските експерти. Според авторите на лентата „Една вяра, един език“ родината на славянската азбука е именно Македония, а братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България.

Режисьор на лентата е Елена Мироненко.

Още по темата

„Филмът е изпълнен с внушения. Правят се опити да се изтрие България от картата, като подобни прояви не са единични“, обясни пред bTV проф. Анна Кочева.

По думите ѝ тези опити се правят още от 80-те години насам в руската наука.

„Във филма се говори за един абстрактен общ език на славянството, за славянски език, което буди недоумение“, коментира Кочева.

Реакциите на лентата бяха последвани и от реакция от руското посолство у нас. Според тях филмът, в който се внушава, че кирилицата е именно македонска, не е създаден със съдействието на руското посолство в РСМ.

„Това изявление беше направено малко с половин уста, но Русия излезе със становище заради реакциите в медиите, а не заради реакция на българската държава“, каза още Кочева.

Тя призова българската държава да вземе отношение по казуса.

Във филма е представена карта на Югоизточна Европа от ІХ век, на която България я няма. Освен че казва, че „Македония е родното място на славянската азбука“, четецът говори и за това, че всички древни духовни тестове на Русия, Украйна, Сърбия, Черна гора, България и Македония са написани на църковнославянски, който произхожда от Македония.

Според филма руска азбука е имало и преди глаголицата, като в Херсон братята Кирил и Методий се запознали с нея, тъй като им била нужна, за да създадат новата азбука. Така се внушава, че Кирил и Методий лично са поставили темелите на „Третия Рим“ – Москва, пишат македонските медии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


691
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
480
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 544 Николовски Тези ,,арни клипове " в интернет на вашите историчари ,извън вашите граници хората им се смеят и се забавляват и никой не ги взема на сериозно.
479
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така си е. Македонски българи са я измислили.
478
7
 
6
 
! Отговори
До 544 преди 2 години
"...изключително чисти расови типове...." - Чист генотип не означава че си в добре еволюционна позиция. Генетично най-чисти са Бушмените в Африка и Ескимосите на север. Надали би искал да си някое от двете. Смесените раси дават най-здраео и интелигентно поколение. Но не и в България, за което учените все още нямат отговор ))
477
5
 
9
 
! Отговори
Фастер преди 2 години
До николовски:България е имало и е била най-великата държава в Източна Европа в старата история на Европа,там където македония е била само територия,държава никога не е била!България е паднала под турско заради повизантийчването на князете и дворцовите интриги !Всяка Велика дъжава има падени яи плаща цена!Само една година от Освобожзението ,Ние Българите биеме на *** всички велики около нас,а вас и сърбите сме ви оставили хептен без държава!Сърбете бегали в гръцко през Албания!
476
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се учудя ако Кирил и Методий се окажат руснаци.Ха ха!
475
4
 
16
 
! Отговори
Фастер преди 2 години
Руснаците да си заврът тая книга там където слънце не изгрява!Барабар с мазните макета!
474
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе истината е, че точно заради България сега кирилцата е една от официалните азбуки на Европейския съюз, и официални международни документи се пишат на кирилица.
473
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За руснаците довчера славянската азбука идваше от България.Днес идва от Македония.Утре от Сърбия.Но накрая съм сигурен че ще кажат че славянската азбука идва от Русия.
472
28
 
6
 
! Отговори
Николовски преди 2 години
Всички знаеме дека бугарите са татаро-монголи от тюркски происход! Држава Бугария не е сашествувала преди 1878 кога Русия прави от тая сбирштина Држава! Има много арни клипови в интернет дека нашите историчари го докажуваат това! Др Поповски в предаването :Makedonja majka na svetot в youtube! Трабва да прифаjaте дека ние македонците сме ви дале език и култура! Русия правилно ви го кажуваа те ви саздадоа
471
3
 
6
 
! Отговори
До 539 преди 2 години
"....Тюрки ли сме или татари ?..." - в момента сме смес от всички народи минали през Българските земи. Ако става въпрос за Пра Българите дошли в Европа с Хуните, тук няма такива.
470
1
 
4
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
Подготвя се документален филм на реж.Степан Поляков...Последно полувреме...откъс...играе се мач от вътрешното първенство на България през 1942 год.между Левски И Македония Скопие...Без коментар...
469
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да вметна, гърците Кирил и Методи са създатели на глаголицата, а не на кирилицата. Двете азбуки нямат почти нищо общо помежду си. Кирилицата е копие на Гръцката азбука и е създадена в Охрид (днешна Македония) около 200 години след смъртта на Кирил и Методи.
468
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега според руските академици и български професори . Тюрки ли сме или татари ? За един монгол питам.
467
1
 
12
 
! Отговори
Агент Гюро Михайлов преди 2 години
На Европа това се харесва.горко ни. Всички гвна идат от Сърбия с помощта на руските пропагандни подривни служби.
466
1
 
12
 
! Отговори
До Има ли ПРЕЗИДЕНТ преди 2 години
"....Има ли ВЪНШЕН МИНИСТЪР..??........ ИМА ЛИ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ.......??....................О С Т А В К А......!!!.." - Имаше, ама ти Вуте ги мана миналата година или вече не помниш ?Каквото си надробил сега си кусай попарата и не РЕВИ като македонско магаре на мост.
465
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това че Кирил и Методий не са българи и децата го знаят, това че глаголицата я измислят за всички славяни, а не само българите, също всички го знаят. Това че азбуката (кирилицата), на която пишат повечето славяни е създадена във Велики Преслав (България), това е неоспорим факт.
464
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 544Кирил и Методи дори на 1000% да са българи те не са създали кирилицата,защото тя се появява половин век по-късно и всички сериозни учени по света твърдят, че е създадена в Преслав.В Охридската книжовна школа се появява масово век по-късно, защото там използват предимно глаголицата. Връзката с Македония е, че когато е била създадена Климент и Наум са пребивавали в Преславска книжовна школа.
463
3
 
4
 
! Отговори
До 542 преди 2 години
"....България никога не е обявявала война на Съветския съюз! Понаучи малко история...." - народа пpoзд, неук и тъмен. Добре ти се отразяват ЕвроКраварските "ценности", разбираш сега защо миеш чинии на Запад, а Кирил и Методи брадърс са "македонци".
462
2
 
8
 
! Отговори
До 545 преди 2 години
"...Те имат над 35 % гени които съвпадат с античните Македонци...." - баща ти е албанец, майка то косовка, ама ти си бил "чистокръвния" наследник на А.Македонски, а после и на Иисус ??? Боже боже, пусни нЕкоя бомба да се свърши с тая мъка "македонска" и се прекръстете на Мъкадонци :)))
461
1
 
9
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До До Ха-ха! България никога не е обявявала война на Съветския съюз! Понаучи малко история, тогава се изхождай! И няма българин, който да твърди ,че е нормално да ти задигнат държавния архив! Да те питам какво е времето в Петербург ли?