Руски филм: Родината на славянската азбука е Македония

Братята Кирил и Методий нямали нищо общо с България
29 дек 2021 10:42, Елка Василева
691
Руски филм: Родината на славянската азбука е Македония
Снимка: архив, БГНЕС

Документален филм, излъчен в Република Северна Македония, предизвика възмущение у българските експерти. Според авторите на лентата „Една вяра, един език“ родината на славянската азбука е именно Македония, а братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България.

Режисьор на лентата е Елена Мироненко.

Още по темата

„Филмът е изпълнен с внушения. Правят се опити да се изтрие България от картата, като подобни прояви не са единични“, обясни пред bTV проф. Анна Кочева.

По думите ѝ тези опити се правят още от 80-те години насам в руската наука.

„Във филма се говори за един абстрактен общ език на славянството, за славянски език, което буди недоумение“, коментира Кочева.

Реакциите на лентата бяха последвани и от реакция от руското посолство у нас. Според тях филмът, в който се внушава, че кирилицата е именно македонска, не е създаден със съдействието на руското посолство в РСМ.

„Това изявление беше направено малко с половин уста, но Русия излезе със становище заради реакциите в медиите, а не заради реакция на българската държава“, каза още Кочева.

Тя призова българската държава да вземе отношение по казуса.

Във филма е представена карта на Югоизточна Европа от ІХ век, на която България я няма. Освен че казва, че „Македония е родното място на славянската азбука“, четецът говори и за това, че всички древни духовни тестове на Русия, Украйна, Сърбия, Черна гора, България и Македония са написани на църковнославянски, който произхожда от Македония.

Според филма руска азбука е имало и преди глаголицата, като в Херсон братята Кирил и Методий се запознали с нея, тъй като им била нужна, за да създадат новата азбука. Така се внушава, че Кирил и Методий лично са поставили темелите на „Третия Рим“ – Москва, пишат македонските медии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


691
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
460
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо много говорят после се изнизват през границата към анадола.
459
2
 
4
 
! Отговори
:-) преди 2 години
До ОСМАН АГАНе обиждай посланничката, защото жената е от кюрски произход и може да отнесете някоя ракета... САЩ ОТДАВНА ЗАКРЕЙМИ ДИКТАТОРСКИЯ ВИ СТРОЙ КАТО АНТИЧОВЕШКИ. :-
458
4
 
12
 
! Отговори
:-) преди 2 години
МАКЕДОНИЯ И УКРАЙНА СА ТВОРЕНИЯ НА КОМУНИСТИТЕ. ТОВА Е ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ. ДНЕШНА МАКЕДОНИЯ ТЕРИТОРИАЛНО НЕ ОТГОВАРЯ НА АНТИЧНА МАКЕДОНИЯ, ЗАЩОТО ТЯ Е ДОСТА НА ЮГ ОТ СОЛУН. ДНЕШНИТЕ МАКЕТА КРАДАТ БЪЛГАРСКА И ГРЪЦКА ИСТОРИЯ, ЩОТО СИ НЯМАТ СОБСТВЕНА. ИСТИНСКАТА ИМ Е НА ВНУЦИ НА СРЪБСКИ КОЛАБОРАЦИОНИСТИ И ДОНОСНИЦИ И НЕКА СИ Я НАПИШАТ, НЕКА СВЕТЪТ ВИДИ КАКВИ СА НАИСТИНА!!!!!!!!!!! ТАКИВА КАТО АСМАН """"АГАТА"""".
457
10
 
5
 
! Отговори
ОСМАН АГА преди 2 години
Самият Боко ага ви каза в очите калпав материал сте и такъв ще си останете факт
456
8
 
5
 
! Отговори
ОСМАН АГА преди 2 години
Аве драги бугараци Утре ако Хари Мустафа ви каже македонци веднага ще се съгласите или пък иниянци сте пак ще сте съгласни и марсианци да ви каже ни дума от вас това сте вие ами тихооо тук
455
2
 
2
 
! Отговори
:-) преди 2 години
До ОСМАН АГАХРАНИТЕ НИ И ОБЛИЧАТЕ, ЩОТО СТЕ БЕДНИ В АНАДОЛА И ЖИВЕЕТЕ КАТО В КАМЕННАТА ЕРА. ЛАТИНИЗИРАНО 0 КАТО В СТОУН ХЕНДЖ ХАХАХАХА
454
1
 
5
 
! Отговори
ето го запада ВОАЛА преди 2 години
Франкските духовници, ядосани от загубата на прерогативите си в Панония и Моравия, го обвиняват в узурпиране на епископски права и организират църковен съд от местни епископи, който осъжда Методий на затвор.[12] Методий прекарва две и половина години затворен в Швабия, докато през 873 г. папа Йоан VIII не се намесва и не принуждава франкските епископи да освободят легата му.[
453
7
 
5
 
! Отговори
До Ха-ха преди 2 години
"....Колкото по-далеч от тях ,толкова по-добре!...." - Русия отдавна не е приятелска страна, България няма приятели. Архива е иззет като трофей, след като България обявява Война на СССР и я губи. Как така хем сме уж приятели хем и война, учените продължават да търсят отговор. Пък колко сме "добре" ти си знаеш. Може пък и да си наистина добре, ама аз не съм.
452
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Климент не е роден в Македония а във Великоморавия, това е славянска държава на територията на днешни Чехия, Унгария, Австрия, Словакия, Южна Полша и Югоизточна Германия. Преследван от немската власт и духовенство, с други съученици бяга в България и така спасява славянските книги и азбука... Наречен е Охридски, защото е ръководител по заповед на княз Борис на Охриската книжовна школа, обучава 3500 учители на славянобългарски език. А ти Османе си гола вода! Злобен! Некомпетентен! Заядлив! Мразещ
451
4
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Западът никога не е подкрепял "македонизма"! Това е лъжа! Западът е подкрепял да се разберем с макетата, само че топката отдавна е в тяхното поле! Повече от 30 години знаят какво се иска от тях, но на тях им харесва да са ербап! Всъщност ,ние няма накъде да бързаме!
450
8
 
4
 
! Отговори
ОСМАН АГА преди 2 години
Добре,че сме ние та ви храним и обличаме до днес,че хем голи ще ходите у тая студ хем гладни жал ние за вас
449
5
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Русия била "приятелска" страна! Затова ли , след като ни окупира,първата им работа беше да окрадат държавният архив,набързо да изчезне и златният резерв, и да ни набутат "македонска" нация и език? Че те "освободителите" държавният ни архив още го имат за ..."трофей"! Пази боже от такива "приятели"! Колкото по-далеч от тях ,толкова по-добре! А те нека си пробутват такива перверзии, като този филм!
448
6
 
3
 
! Отговори
ОСМАН АГА преди 2 години
Никой не ще и да ви чуе у тоя свят драги бугараци ами хайде под крилото на султана само той ще ви спаси Алаахакбар
447
2
 
10
 
! Отговори
:-) преди 2 години
Българите 3000 въстанника при Чегар са избили 15000 османска армия - та толкова за мита за турския аскер... той е много силен срещу жени, старци и деца, ама срещу мъже е слаабичък... щото командирите са много умнички и чакат аллаха да им нашепне как да се окъкат по-здраво...Османе, оти пишеш на кирилица бре? Давай на шльокавица.
446
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е приятелска на България страна, противното твърдят предатели и слуги на пиндостан.
445
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До толкова сте наивниДОБРЕ БЕ ЗАЩО СЕГА ЗАПАДЪТ ПОДКРЕПЯ МАКЕДОНИЗМА А НЕ ЗАЯВИ, ЧЕ Е ФАЛШИВ?
444
7
 
2
 
! Отговори
До Гейбог преди 2 години
".....Решили сме Русия да бъде погребана след 10 години..." - Събрали сте се няква xoмo-дружинка и сте "решили" ? Влажни Краварски мечти :)) Вън ФАЩ от България и Европа.
443
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реконкистата на Балканския полуостров не е завършена и това дело чака нас. Турците ще бъдат изтласкани в азия, откъдето са дошли.
442
3
 
12
 
! Отговори
толкова сте наивни преди 2 години
Москва цели( и постига целите си) да ни скара с българите на запад от нашата държава.. За да са под руско и сръбско влияние. Не забравяйте кой измисли македонската нация след 1944г и каква беше целта.
441
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алооууу,АБЕ ТИ И дОГАН СТЕ С ЕДНАКВО ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ МАЙ-МАЙ! ЕЙ ЕЖ СВИНСКО И НЕ СЕ БОЙ АЛАЛА НЕМА ДА ТЕ ВИДИ