Руски филм: Родината на славянската азбука е Македония

Братята Кирил и Методий нямали нищо общо с България
29 дек 2021 10:42, Елка Василева
691
Руски филм: Родината на славянската азбука е Македония
Снимка: архив, БГНЕС

Документален филм, излъчен в Република Северна Македония, предизвика възмущение у българските експерти. Според авторите на лентата „Една вяра, един език“ родината на славянската азбука е именно Македония, а братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България.

Режисьор на лентата е Елена Мироненко.

Още по темата

„Филмът е изпълнен с внушения. Правят се опити да се изтрие България от картата, като подобни прояви не са единични“, обясни пред bTV проф. Анна Кочева.

По думите ѝ тези опити се правят още от 80-те години насам в руската наука.

„Във филма се говори за един абстрактен общ език на славянството, за славянски език, което буди недоумение“, коментира Кочева.

Реакциите на лентата бяха последвани и от реакция от руското посолство у нас. Според тях филмът, в който се внушава, че кирилицата е именно македонска, не е създаден със съдействието на руското посолство в РСМ.

„Това изявление беше направено малко с половин уста, но Русия излезе със становище заради реакциите в медиите, а не заради реакция на българската държава“, каза още Кочева.

Тя призова българската държава да вземе отношение по казуса.

Във филма е представена карта на Югоизточна Европа от ІХ век, на която България я няма. Освен че казва, че „Македония е родното място на славянската азбука“, четецът говори и за това, че всички древни духовни тестове на Русия, Украйна, Сърбия, Черна гора, България и Македония са написани на църковнославянски, който произхожда от Македония.

Според филма руска азбука е имало и преди глаголицата, като в Херсон братята Кирил и Методий се запознали с нея, тъй като им била нужна, за да създадат новата азбука. Така се внушава, че Кирил и Методий лично са поставили темелите на „Третия Рим“ – Москва, пишат македонските медии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


691
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
500
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредните братски внушения на Масква.
499
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политическо руско внушение, съчетано с противопоставяне на държава от НАТО, срещу такава извън нато. По руски политкоректен филмец, за да изкара някоя рубла авторката. Не следва даже да обръщаме внимание.
498
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започнаха да плащат на *** и в България от съветското посолство. Изгладнели и оскотели селяни са готови да продадат майка си за няколко рубли, какво остава за България. Сега когато въш*ливото възраждане влезе в парламента, много се активизираха, въобразиха си, че утре ще управляват миризливата ва*та.
497
6
 
13
 
! Отговори
Е няма.. преди 2 години
Няма по-нагли и себелюбиви от братушките !
496
3
 
8
 
! Отговори
69 преди 2 години
Освобождението е дошло от украинските земи?
495
5
 
8
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Първо, кирилицата е гръцка азбука, по-точно унциално писмо от около 1 в сл.Хр. Има прибавени 15 глаголически букви /днес са останали 8/, като глаголицата също е създадена от грък. Така че македонците нямат никакво право на авторство. Дори не е направена в Югозападно Българско /нация македонци няма/, а в Мала Азия.
494
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хан Борис, за да се хареса на мнозинството си славянски поданници, сам се отказва от прабългарската титла хан и приема титлата на славянските князе. Това показва напредналия процес на славянизация на прабългарското население, стигнало до самия дворец. Затова и лесно е приета и славянската писменост. А ПИШМАН ИСТОРИЦИ ИМА НАВСЯКЪДЕ, НО В МАКЕДОНИЯ КЪРТЯТ МИВКИ... ПО БЪЛГАРСКО АВТЕНТИЧНО БЕЗРОДИЕ, НЕСЛУЧАЙНО СЪС СОРОСОКОМИЦИТЕ СИ ПАРТНИРАТ ОТЛИЧНО... ЦИРК ДЬО СОЛЕЙ.
493
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Драги ми неграмотни македонецо, по това време Македония е била българска и ако княз Борис е наредил на Климент Охридски да учи децата на марсионска азбука, марсианска щеше да е, разбра ли сърбомански ПРОШЛЯКО? ВСИЧКИТЕ ВИ ИСТОРИЧАРИ НЯМАТ ОБРАЗОВАНИЕ ПО ИСТОРИЯ НА НИВО ОСМИ КЛАС.
492
11
 
5
 
! Отговори
катюша преди 2 години
Koгато си последен в класацията и беден оставаш смачкван от всички.Реалноста е такава,крадците герб и дпс докараха държавата до това положение.Слава на Русия и руския народ за помоща.
491
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Николовские обезбугарени србомане, фала лепо дека си заборавио свое порекло. Ти си дете на србски шпиони и као такова дете си срам и позор за бугарскиот си род. Вашите историчари до един не си пият аповете и са НЕНОРМАЛНИ.
490
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирилицата е създадена от древни северномакедонци живели в пещерата Магурата преди. 25000 години . Известно е на съвременните историчари.
489
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ленин е бил македонец . И е написал азбуката . А Гагарин му е доведен правнук от страната на леля му.
488
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чукчите са измислили азбуката.
487
2
 
2
 
! Отговори
Някой преди 2 години
До Янко Янков Обьясни ето Путину!
486
3
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Все едно Пешо Петров от гара Бов да направи филм, да го пуснат по някоя чужда частна телевизия и после да обвинят България.
485
12
 
5
 
! Отговори
Янко Янев преди 2 години
Смешно. Может то и древние болгары изобрели кириллицу, но мировое значение она приобрела только благодаря России и русской литературе
484
1
 
13
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
До Анонимен"Кирил и Методи са създатели на глаголицата, а не на кирилицата. Двете азбуки нямат почти нищо общо помежду си. Кирилицата е копие на Гръцката азбука и е създадена в Охрид (днешна Македония) около 200 години след смъртта на Кирил и Методи."За първото си прав. Не е копие, а комбинация с гръцки букви и такива, означаващи славянските звуци. Създадена е в Преслав, в Преславската книжовна школа, не 200г, а много скоро след смъртта на КМ. Оттам по-късно се разпространява и в Охридската
483
3
 
11
 
! Отговори
Г преди 2 години
Аз това, което съм чувал от мой приятел учещ в руско училище в Полша е, че русначетата са казвали за създателя на кирилицата е чичко Ленин. Малко като виц ми прозвуча, но съм сигурен, че е било така.
482
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За цял свят кирилицата е Руската азбука. По всички филми в Русия надписите са на кирилица. *** се обяснявай, че е Българска или Македонска азбука. Тия държави дори нв са ги чували по света.
481
3
 
14
 
! Отговори
муспи преди 2 години
Всичко това се движи от онова сатанинско племе, дето България му е трън в окото, и през цялата история се мъчи да я унищожи, а тя стои. Това племе има държава чак 1948г., никога не е било в Египет, Христос е разпънат 12 век в Цариград и естествено не е бил евреин. Омразата на тази световна банда към българите е обяснима. Ние сме от горе, те от долу.