Помощи и за битовите потребители на природен газ

От 1 януари цената на синьото гориво скочи с над 30 процента
27
Помощи и за битовите потребители на природен газ
Снимка: Dnes.bg, архив

В резултат на последните промени в цените на природния газ ще се разработи допълнителна помощ и за битовите потребители на природен газ, за да се намалят разходите за отоплителния сезон. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов на изслушване по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по енергетика. Размерът на помощта ще се съобрази с новото ценово решение, с което от 1 януари се повиши цената на природния газ с над 30 процента.

"Следва да съобразим помощта и размерът й с новото ценово решение и ще бъдат оповестени, веднага след като имаме яснота докъде може да разширим помощта с оглед на това да се вместим във възможностите както на държавния бюджет, така и с потенциално допълнително разходи, които са реализират било от Фонда за сигурност на енергийната система или дивиденти от дружествата, които са под шапката на Българския енергиен холдинг", заяви Николов.

По повод скъпата електроенергия за бизнеса, министърът коментира, че компенсациите са разширени до всички енергоразпределителни дружества. Според него по този начин се намалява натискът за преносни услуги и това е допълнителна помощ. Тъй като това се прави в национален мащаб, е доста по-ефективно с оглед на липсата на каквито и да било рискове от блокиране на процеса от страна на Европейската комисия, изтъкна Николов. Той допълни, че Министерството на енергетиката е прегледало абсолютни всички мерки, които са взети в страните членки на ЕС.

Енергийният министър припомни, че компенсациите за скъпия ток за бизнеса за декември са 75 процента от разликата за базова цена за юли 2021 г. от 185,59 лева за мегаватчас до ръста на конкретния месец по официални борсови цени, но не повече от 30 на сто от реалната борсова цена.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
Мен преди 2 години
За тези с въглищата и пелетите: газта поскъпна с 30% от 1 януари спрямо декември. Поскъпването в сравнение с миналия отоплителен сезон е почти 450%. Да, точно така - почти 450%Разбира се всичко поскъпна - ток, дърва, пелети, въглища. Но при газта е просто убийствено. Намирам за глупаво вечното българско противопоставяне "защо на онзи толкова, а на мен само толкова или нищо...". Трябва да има механизъм, по който всички крайни потребители да бъдат компенсирани заради огромното ценово покачване.
22
4
 
1
 
! Отговори
Роко Скиавоне преди 2 години
Нито ми трябва газ нито ток,купих си една италианска печка на дърва,дърва все още има,свързах е с друга стая,бойлер ,цял етаж,готвя си супер храни и всичко на дърва е вкусно,иначе самите дърва са вид фитнес.Но за този начин на живот човек трябва да е освободен от всякакви проблеми да има свободно време и да се радва на живота който е доста кратък
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честно казано, докато управляваше ГЕРБ, имаше мисъл за тия цени, защото знаеха, че ако изпуснат цените - губят властта. За тези, които дойдоха след ГЕРБ, това е без значение, защото така или иначе си знаят, че в политиката са еднодневки - изобщо не ги интересува да се задържат на власт, а само правят пари, като изпълняват "бързи поръчки", вземат парите и бягат. Затова се получи такъв оборот в смяната на властта, а икономическото положение на държавата ойде у реката.
20
0
 
1
 
! Отговори
Бате Роско преди 2 години
До бай онзи 22 ,може и да стане да си го спреш даже и да не искаш.Теца може и да фалира,а дори и да не фалира цената ще скочи здраво,даже и дървата вече се продават над 130лв кубик
19
1
 
1
 
! Отговори
бай онзи преди 2 години
Преди години ме пита един познат ,защо не си спра парното и не мина на ток ...ахаха трябва да го чуя тези дни как я кара :) на 2 по цял ден , нямам по висока сметка от 100 лева с водата заедно :)
18
0
 
2
 
! Отговори
Грую преди 2 години
До Стоянов - исти к#рац. Термопомпа+кондензен котел - декември 2020 - 30лв газ и 50лв ток (само за топлото). Декември 2021 - 80лв газ и 60лв ток. На овергаз не им баца сайта като хората, за да сравня разхода в мвт.
17
0
 
7
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
До "Оптимизирайте си малко разходите, санирайте и т.н."Как ще ми обясниш за занирано жилище миналата година в най-студеният месец платих 182лв - сега в същото СНИРАНО жилище - в топъл месец платих 355 лева. Това 30% ли са?
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз за 30 чувала въглища платих почти 600 лева Миналата година бяха по 10 лева чувала , тази по 20 лева Къде е моята компенсация ?
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за другите източници на отопление? Пелетите примерно са със 100% нагоре! Някяква истерия да се е вдигнала? Ние от село трябва да си плащаме и да не се оплакваме много, защото няма кой да ни чуе! Виж на софиянци трябва да се угажда, защото те са "По" граждани на тази държава....
14
0
 
6
 
! Отговори
Alex преди 2 години
512 лева за газ имам в Горна баня. Не разбрах КСК ще не компенсирате.
13
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Лятото сменихме старото котле на въглища с ново на газ! Инвестицията излезе 5000 лева, въпреки че имаме радиатори. Тези пари ги взехме от банката и сега се чудим кае по-напред да плащаме, кредита или сметките! Като прибавим и високите цени на тока, и храните, положението е отчайващо! Добре че времето е топло и ни помага вече цяла седмица!
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво сте зейнали за тези сметки, бе? Какво ви пречи да си съберете цялата челяд в една соба - щерката, зетя, внучетата и вие двамцата? С пет-шест човека стаята ще се сгрее дори и без ток, тъкмо няма да се застоявате в банята! Глезлъци, мОнчо е това, нЕма лабаво!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До миналата година си живеех в голяма светла и топла къща с по 200 лв. сметка за газ. Като дойде на власт превратаджията Юмручко Фатмаков, набързо се изметох обратно в София - под "топлите" грижи на Топлофикация, пак за 200 лв. на месец. Каква е разликата, ще рече мОнчо Решетников - ами елементарно, my dear Watson, значи - ако си остана в къщата, сметката ми ще е над 1 200 лв. Да де, но като не съм от РЕЗИЛдентската пасмина - мОнчо-пРЕЗИЛденчо-ДСченгеджийница, Кокорчо ли ще ми плаща отоплението?
10
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 13 - последната сметка за ток (4-членно семейств0о, 65 кв.) -> 70 лв. Парно - 100 лв. Оптимизирайте си малко разходите, санирайте и т.н.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последна сметка ток - 300 (без 2) лв., да 62 м2.
8
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "НАРОДЕН СЪД за тези които спряха Южен Поток и Белене !!!!!!!!!!!! 30 години под американски ботуш стигат !!!!!!!!!!!!!" ____________________ Интересен ботуш: 90-95% от енергетиката ни зависи от русия. Все още. Не пускат кокала. И тръба им подарихме на тях, за 3 милиарда наши пари, да могат да плащат газ на Сърбия! За нас няма точка на доставка, обаче! Да не мислите, че Путин е под "американски" ботуш?
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не зная какви помощи ще има. Сметките за декември за газ са МЕКО КАЗАНО шокиращи. А с 30% отгоре ще изпаднем не в шок, а в кома. Хем ме е яд, хем ми е забавно, защото ММ е фен на новата власт и сега мълчаливо скърца със зъби.
6
1
 
18
 
! Отговори
адолф преди 2 години
Е то по тая логика трябва да има и помощи за тия които се топлят на пелети и въглища защото при тях цената скочи не с 30% а със 100%.От къде на къде ще има помощи за нещо което не достига до всички граждани?Значи до мене не достига газ за битови нужди ама аз посредством мойте данъци ще плащам на някой който се отоплява на газ така ли? Тия новобранци от това правителство май няма да изкарат зимата ми се струва.Някой май ще бягат с 200 към Канада а други друзя с 200 към Маскве.
5
0
 
15
 
! Отговори
111111111111111 преди 2 години
Какво точно и конкретно се разбира от тази статия?Точно нищо
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какъв ще е критерия? За кого ще има помощи? Ха познай!И кога?

Спонсорирани публикации